bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejdéle sloužící Lavina se dočkala. Na tým jsem neskutečně hrdý, radoval se Erik Johnson

27. června 2022, 16:00

Daniel Fekets

Největší stálice v obranných řadách Colorada Avalanche slaví svůj první Stanley Cup. Čtyřiatřicetiletý Erik Johnson působí v organizaci z Denveru od sezony 2010/2011, kdy se stal součástí výměny ze St. Louis, které jej draftovalo z pozice jedničky v roce 2006. „Na náš tým jsem neskutečně hrdý. Ani jsem si nepředstavoval, že to bude takové,“ vykřikoval v euforii.

Poslední velké vítězství zažil ještě v juniorských letech. Teď se stal jedním z hlavních pilířů týmu, který dobyl po jednadvaceti letech Stanley Cup. Kromě prvenství v roce 2001 se generace okolo Petera Forsberga či Joa Sakica radovala i v roce 1996. 

Zmíněný Sakic se stal strůjcem Stanley Cupu i v sezoně letošní, tentokrát z pozice generálního manažera. Tuto funkci v Coloradu plní od roku 2014.

Colorado nepřebíral v nejlepší kondici, ačkoliv se sezona 2013/2014 povedla nad očekávání. Laviny mezi lety 2010 až 2017 hrály play-off pouze jednou. Hořké sezony zažil i Erik Johnson. 

„Když jsem do Colorada přicházel, patřili jsme mezi nejhorší týmy v lize. Hrozní jsme byli i před pěti lety,“ připomněl ročník 2016/2017, ve kterém hokejisté Avalanche nasbírali trestuhodných 48 bodů. 

„Poté jsme se ale obklopili lidmi, kteří nám věřili,“ dodal. 

V šestém utkání letošní finálové série s Tampou Laviny brzy prohrávaly. Ve druhé třetině ale průběžný stav otočily díky trefám Nathana MacKinnona a Artturiho Lehkonena. V závěrečném dějství bránilo Colorado svůj jednogólový náskok vskutku perfektně. První střela na bránu Darcyho Kuempera byla v závěrečné periodě vyslána až v jedenácté minutě.

Ani při powerplay se Blesky do většího tlaku nedostaly, a tak musely na třetí Stanley Cup v řadě zapomenout. Hned po závěrečné siréně na sebe hokejisté Avalanche naskákali. K radujícímu se hloučku přijel Erik Johnson až po chvíli, v počátečním okamžiku se totiž radoval pouze s Nathanem MacKinnonem.

Oba prožili pocity satisfakce. Tak moc ten pohár chtěli! 

MacKinnon, jenž působí v NHL od roku 2013, bere pouze 6,3 milionu dolarů ročně. Na hokejistu jeho kalibru je to malá suma. Nechtěl zabírat místo pod platovým stropem. Třeba i díky tomu mohl Joe Sakic před přestupní uzávěrkou získat střelce vítězného gólu Artturiho Lehkonena. 

Však na konci minulé sezony, po třetím vyřazení ve druhém kole za sebou, MacKinnon neskrýval rozčarování. „Jsem tady už dlouho, ale vyhráli jsme ho*no,“ naříkal. 

Teď mají ale on i Johnson důvody k obrovské radosti. Právě oni totiž byli velmi důležitými součástkami další zlaté kapitoly Colorada Avalanche. Ostatně tito dva hokejisté přebírali pohár po kapitánu Gabrielu Landeskogovi jako jedni z prvních. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.