bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Majstrštyk v podání Toronta. Clarkson se stěhuje do Columbusu za Hortona

27. února 2015, 9:00

David Mekleš

Uzávěrka přestupů se kvapem blíží, ale tenhle obchod se rozhodně nečekal a je možná ještě větší senzací, než příchod Jaromíra Jágra do týmu Florida Panthers. Toronto včera vyměnilo předraženého útočníka Davida Clarksona do Columbusu za dalšího forvarda Nathana Hortona, který je dlouhodobě mimo hru kvůli poraněným zádům.

Clarkson si během svého angažmá za rodné Toronto připsal ve 118 utkáních 26 bodů (15 branek, 11 asistencí). Horton za Columbus stačil odehrát jen 36 duelů, ve kterých měl 19 bodů (5 gólů, 14 přihrávek).

Na první pohled možná tento trejd postrádá smysl, ale pro Maple Leafs je naprosto geniální. Proč? Zbavili se Davida Clarksona s jeho platem 5,25 milionu dolarů, který bude pobírat podle smlouvy až do léta roku 2020. Na oplátku získali Nathana Hortona, jenž dost možná kvůli zraněným zádům už nikdy nebude hrát hokej, ale to v kanadském týmu nikoho nemusí až tolik mrzet.

Důležité je především to, že Horton bude zařazen na listinu dlouhodobě zraněných hráčů a jeho plat 5,3 milionu dolarů, který bude podle kontraktu dostávat také do roku 2020, se nebude Torontu počítat pod platový strop. Něco podobného je například k vidění v Bostonu (Marc Savard) nebo Philadelphii (Chris Pronger).

Sečteno a podtrženo – Toronto si chytře uvolnilo velké místo pod platovým stropem a předalo možná nejpřeplacenějšího hráče v lize do rukou Blue Jackets, kteří přebírají jeho plat bez jakékoliv úlevy – Toronto si neponechalo ani cent z jeho gáže.

Pokud se ptáte, proč Columbus udělal tuhle zvláštní výměnu, tak odpověď je poměrně jednoduchá. Kontrakt Hortona nebyl z nějakého důvodu pojištěný. To znamená, že Columbus musel vyplácet devětadvacetiletému hokejistovi jeho plat v plné výši a pro organizaci působící na malém trhu jako jsou Blue Jackets to byla nemalá částka (pro Toronto to jsou prakticky drobné).

Samozřejmě, Hortonova gáže se nepočítala Columbusu pod platový strop, ale majitelé klubu už prostě nechtěli dál platit nekřesťanské peníze za to, že Horton vysedává na tribuně a možná ani tam ne. Radši budou platit tu samou sumu někomu, kdo aspoň na ledě udělá pro vítězství jejich klubu první a poslední, což Clarkson splňuje dokonale.

Porovnání Nathana Hortona s Davidem Clarksonem

 

Celý hokejový svět tuhle výměnu nějakým způsobem komentoval. Fanoušci Toronta slaví, hokejoví experti hovoří pochopitelně o senzaci či zázraku a možná vůbec nejlépe celou transakci okomentoval na svém twitterovém účtu Matthew Barnaby, bývalý hráč NHL a také někdejší televizní hokejový analytik: „Nemůžu uvěřit tomu, že tým, který ve výměně získal hráče, jenž pravděpodobně už nikdy nebude hrát hokej, dokázal tu výměnu vyhrát, ale oni (Toronto – pozn. red.) to dokázali.“

Objevila se také pozměněná slavná věta od Gretzkyho výměny z Edmontonu do Los Angeles (Když mohl být vyměněn Gretzky, může být vyměněn každý.) Odteď se prý bude moci říkat: „Když mohl být vyměněn Clarkson...“. Možná až zbytečně kruté, ale i takový je někdy hokejový život. V Torontu, údajně hlavním hokejovém městě světa, se neúspěch neodpouští (velká očekávání často střídá téměř nenávist) a možná i proto tam na nějaký velký úspěch čekají tak dlouho a možná proto musejí často přeplácet hráče, aby do takového prostředí vůbec šli hrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.