bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Krakeni ladí kádr, zvyšují útočnou sílu. Za pakatel podepsali syna slavného otce

15. září 2021, 14:00

Tomáš Zatloukal

Sotva si Ryan Donato zvykl vydělávat miliony dolarů, musel z vydobytých pozic ustoupit. Přežít v současné NHL svírané přísným platovým stropem je nelehký úkol. Obzvlášť když se svezete s bídnými výkony celého mančaftu a zažijete sezonu plnou prohřešků při bránění, z nichž vás usvědčí i analytické údaje. A tak americký forvard vzal za vděk roční smlouvou na 750 tisíc dolarů. Ano, bude hrát za minimální gáži. V létě přitom Donatovi vypršel dvouletý kontrakt na 3,8 milionů dolarů.

Defenzíva nikdy nebyla a dost možná ani nebude Donatovou předností.

To ví i v Seattlu, generální manažer Ron Francis přivedl pětadvacetiletého útočníka kvůli jiným kvalitám. "Jeho cit pro hru a schopnost sbírat body jsou dvě přísady, které jsme s nadšením přidali do naší ofenzívy," pověděl po čerstvém podpisu.

"Líbí se nám jeho útočný potenciál a věříme, že nám pomůže se střílením gólů," dodal zkušený funkcionář.

Ne, Francis nečeká, že syn někdejšího olympionika a hráče Bostonu, Ottawy nebo Los Angeles bude sázet jednu branku na druhou. Spíš doufá, že Donato sem tam rozsvítí červené světlo a hlavně připraví nejednu šanci pro spoluhráče. Právě tvořivost je jeho parketa.

V minulé sezoně zvládl za 50 zápasů 14 asistencí, šestkrát skóroval. Za ligové minimum pro Krakeny dobrý kauf, že? Má to drobný háček. Jak už bylo zmíněno, nelichotily mu ani klasické, ani pokročilé statistiky, co se týče obranné činnosti.

A je jedno, jakou metriku si vyberete. Můžete zůstat u hodnocení účasti na ledě, nicméně Donatových 11 mínusů je částečně také vizitkou výsledkové bídy San Jose. Žraloci měli pět borců, co si v sezoně 2020/2021 vedli ještě hůře.

Lepší ukazatel? Uznávaný web Evolving Hockey udělil na základě vícero parametrů Donatovi za defenzívu 28 bodů ze 100. Opravdová slabota. A také vztyčený prst pro kouče Davea Hakstola. Povede se mu z účastníka letošního MS vyždímat lepší výkony?

Pro Donata přichází zlomové období. Má nejspíš poslední šanci nasměrovat svou kariéru správným směrem. Už potřetí mění v NHL klub, s platem se musel výrazně uskromnit, provází ho pověst talentovaného, produktivního, leč nespolehlivého plejera.

Teď chce ten poslední přívlastek vygumovat. A také bodovat tempem, kterým už dvakrát ohromil.

Když byl před pár lety poprvé povolán bostonskými Medvědy, zvládl za tucet mačů devět bodů. Senzačně se uvedl také předloni v Minnesotě. Po trejdu stihl za Wild do konce sezony nastřádat během 22 partií čtyři trefy a 12 asistencí.

Parádní start by se mu rozhodně šikl i tentokrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.