bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kandidát na Mastertona? Eskymák Tootoo porazil alkohol a znovu řádí

13. března 2015, 15:47

Vojtěch Balon

Jordin Tootoo byl v létě bez práce. Detroit, jeho původní zaměstnavatel, jej vyplatil ze smlouvy, a tak si musel útočník inuitského původu vybojovat nový kontrakt. Obdržel pozvánku na tréninkový kemp Devils, v němž si posléze vybojoval regulérní smlouvu. Tootoo kromě hitů a trestných minut sbírá – což se rozhodně nečekalo – i kanadské body a hraje po boku největších hvězd týmu, hlasitě si tak říká o setrvání v nejlepší lize světa.

Je téměř jisté, že rodák z Nunavutu bude týmem New Jersey Devils nominován do širšího okruhu třiceti kandidátů na Bill Masterton Memorial Trophy, která je od roku 1968 udělována za oddanost hokeji. V posledních letech byla udělována hráčům, kteří prošli těžkými životními zkouškami – loni se jejím vítězem stal Dominic Moore, jemuž zemřela manželka, o rok dříve trofej získal brankář Josh Harding, který se pro změnu vypořádal s roztroušenou sklerózou a vrátil se do brankoviště Minnesoty.

Ani život Jordina Tootooa nebyl donedávna procházkou růžovým sadem. V roce 2002 spáchal sebevraždu jeho starší bratr Terrence poté, co byl uvězněn za řízení v opilosti. I dvaatřicetiletý křídelník míval velké problémy s alkoholem, na sklonku roku 2010 se dobrovolně přihlásil do programu proti zneužívání návykových látek a problémům s chováním pod záštitou samotné NHL. „Musel jsem změnit svůj život, abych mohl zůstat v lize. Začal jsem se kontrolovat,“ řekl zdárně vyléčený tvrďák. „Mnohem lépe nyní rozumím tomu, co pro mě hokej a život obecně znamená. Dříve mne ovládali vnitřní démoni, asi i proto jsem byl problémový hráč. V posledních třech čtyřech letech jsem se ale zcela změnil,“ dodal.

Bývalý hráč Nashvillu a Detroitu si díky ukázkovému bruslení a tvrdé nekompromisní hře znovu vydobyl v NHL solidní postavení, které zčásti ztratil během nevýrazných let v Hockeytownu. Tootoo je pro Ďábly opravdovým přínosem, na ledě tráví spoustu minut, chodí na přesilovky a v současnosti válí po boku Mikea Cammalleriho. „Je skvělé hrát s Jordinem v týmu a dokonce v jedné formaci. Sehrál důležitou roli ve všem pozitivním, čeho jsme v sezóně dosáhli,“ pěje Cammalleri ódy na spoluhráče, který v poslední době hrál více a lépe než legendární Jaromír Jágr, což vyústilo v trejd čísla 68 na Floridu.

Čas na ledě se smrskl i klubové legendě Patriku Eliášovi, který rázně odmítl roli ve čtvrté formaci (ta původně patřila Tootooovi).

V Americe mají takové příběhy rádi, z Tootooa je tak nyní žhavý kandidát na zisk Mastertonovy trofeje. „Byla by to obrovská pocta,“ pravil rodák z Nunavutu a jedním dechem doplnil:  „Spousta lidí mě už odepisovala, ale dokázal jsem, že se pletli. Prostě jsem se držel herního plánu a věřil v sebe. Každý den jsem se probudil a v duchu si říkal, že do této ligy patřím.“

Nejen, že Jordin Tootoo do ligy patří, on je dokonce jedním z nejdůležitějších článků svého týmu. „Svou energií je schopen nabudit celou kabinu. Je opravdovým lídrem na ledě i mimo něj. Když se týmu nedaří, tak neváhá a nabudí nás hitem, shozením rukavic, čímkoliv,“ přitakává Cammallerimu jiný útočník Adam Henrique.

Devils mají v průměru nejstarší kádr v rámci celé ligy a po sezóně se dají čekat mnohé změny. Trejdy zkušených hráčů, větší herní prostor mladým a posílení jalové ofenzívy. Pokud ale Jordin Tootoo bude pokračovat v předváděných výkonech, udělal by GM Lou Lamoriello chybu, kdyby si jeho služby nezajistil na další ročník. Velkou chybu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.