bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

James Stefan, syn české jedničky draftu, se dočkal smlouvy v NHL. Upsal se Edmontonu

22. března 16:55

Jan Vojkůvka

Komentátoři NHL se s největší pravděpodobností budou znovu učit jméno Štefan. Pravda, tentokrát to budou mít jednodušší, protože americký rodák James Stefan, syn bývalé jedničky draftu z roku 1999 Patrika Štefana, se píše a čte bez diakritiky. Útočník, u nějž se zlaté české ručičky nezapřou, podepsal tříletý vstupní kontrakt s Edmontonem Oilers.

Dnes již třiačtyřicetiletý Patrik Štefan, jehož kariéru provázela neustálá zranění a několik otřesů mozku, kvůli čemuž nikdy nedokázal naplno prodat svůj potenciál, dlouhodobě žije ve Spojených státech. Právě tam založil rodinu a dočkal se dvou synů Jamese a Wyatta (osmnáctiletý útočník hraje v NAHL, kde jej trénuje právě Patrik, pozn. redakce), kteří se oba vydali ve stopách svého otce a začali se věnovat hokeji.

Dvacetiletý James Stefan už pět sezon hraje ve WHL za Portland Winterhawks (v sezoně 2020/21 nastupoval také v USHL za Lincoln Stars) a postupem času se z něj stala hvězda tamního amerického týmu. Jenže v draftech 2022 a 2023 si jej přesto žádná z organizací NHL nevybrala. Dle expertů z webu Dailyfaceoff byl Stefan jedním z nejlepších hokejistů, na které se na draftu nedostalo, což ale byla slabá náplast.

James se ovšem nevzdal a v létě minulého roku se domluvil s Ottawou, která mu dala příležitost v letním kempu prospektů v Buffalu. Nakonec se ovšem neprosadil a vstupní kontrakt v kanadském celku nevybojoval. Zklamaný se tak vrátil do Portlandu, kde jej čekala v dresu Winterhawks nová sezona. 

Životní sezona, která mu nakonec vysněnou smlouvu s organizací NHL vynesla.

Stefan v probíhajícím ročníku nastoupil prozatím k 64 utkáním, ve kterých nasázel 48 branek a přidal 51 asistencí. Výrazně tím vylepšil svůj osobní rekord ze sezony 2021/22, kdy v 68 zápasech zaznamenal bilanci 34+45. Jeho výkony ve WHL tentokrát už nezůstaly bez povšimnutí a činili se zejména skauti Edmontonu.

Rodák z americké Laguna Beach v Kalifornii, který má americkou maminku a občanství ve Spojených státech, se domluvil s generálním manažerem a prezidentem hokejových operací Edmontonu Kenem Hollandem na tříletém vstupním kontraktu v hodnotě 950 tisíc dolarů za sezonu s platem ve výši 82 500 dolarů, pokud bude hrát v nižší AHL. Kontrakt vstoupí v platnost v příští sezoně a skončí v létě 2027.

Nyní je pouze na něm, zda se coby nedraftovaný hokejista dokáže v NHL prosadit a třeba i překonat svého tatínka, jemuž otřesy mozku a častá zranění zhuntovala kariéru a je experty možná trochu nespravedlivě považován za jednu z nejhorších jedniček draftu v historii. Navzdory tomu všemu totiž Patrik Štefan odehrál v nejslavnější lize světa za Atlantu a Dallas 455 zápasů, ve kterých dal 64 branek a přidal 124 asistencí. Kariéru ukončil předčasně v sezoně 2007/08 ve švýcarském Bernu, když po dvou operacích kyčle musel nedobrovolně pověsit brusle na hřebík.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.