bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Galvas přivírá dveře do NHL

12. května 2023, 13:06

Josef Potůček

Řada hráčů se v uplynulých dnech vrátila ze zámoří. Nikoliv pouze v rámci prázdninových návratů do svých domovin či cest na dovolenou. Svůj boj o NHL vzdali mimo jiné čeští obránci Jakub Galvas a Ronald Knot.

Zejména u Galvase by se hodilo přidat hořký dovětek, že toho za Velkou louží mohl předvést víc. Očekávalo se totiž, že po sezóně 2021-22, kdy dostal příležitost v šesti zápasech za A-tým Chicaga, svoji bilanci startů v NHL rozšíří, když se rovnou nestane stálicí v sestavě Blackhawks.

Ostravský rodák nakonec nenastoupil k jedinému mači.

Přitom měl řadu předpokladů, aby se tak stalo.

Před uplynulou sezónou byl Galvas zařazen novináři, kteří pečlivě sledují dění v Chicagu, mezi nejlepší mladé hráče tamní organizace. V jejich každoročním žebříčku, jež zohledňuje řadu vlastností a kritérií rovné třicítky hodnocených hráčů mladších 25 let, obsadil 15. příčku, když až za ním se umístil kupříkladu brankář Jaxson Stauber.

Byl to významný posun, neboť rok předtím se jeho jméno v anketě ani neobjevilo.

Jakub Galvas byl pro Černé jestřáby tak trochu neznámým zbožím, když jej v květnu 2021 podepsali na dva roky. Stalo se tomu ostatně až necelých pět let poté, co jej draftovali jakožto 150. celkově.

Klubové činovníky zaujal svým působením ve finském Jukuritu Mikkeli, kde patřil ke klíčovým bekům. Předtím na sebe upozornil v mládežnických i seniorské reprezentaci. 

Samotná přítomnost na zmíněném seznamu naznačovala, že před Galvasem se skutečně otevírá solidní šance. Ta však navzdory tomu, že na farmě v Rockfordu zaznamenal v 64 partiích 29 bodů (3+26) a patřil ke stálicím na modré čáře, nepřišla.

Politika tamního klubu byla všelijaká. Tápající Blackhawks v řadě případů upřednostňovali veterány před prospekty. Pomyslnou pozici, na kterou si mohl Galvas myslet, zaplnil třeba kmet Jack Johnson.

Třiadvacetiletý Galvas, který je znám svým vysokým hokejovým IQ a dobrým bruslením, tak nakonec kývnul švédskému Malmö. 

A vzhledem ke svému nevytížení v NHL se mu nelze příliš divit.

„Švédská liga je pravděpodobně nejlepší liga v Evropě, takže pro mě bude výzva se v ní prosadit. Malmö bylo jedním z prvních klubů, které mě kontaktovaly, a po rozhovoru se sportovním manažerem Björnem Liljanderem jsem cítil, že chci být součástí týmu a pomoc mu k postupu do play-off,“ uvedl. 

Třeba ale český obránce, který při svém debutu za Chicago odbruslil takřka 24 minut (!), dveře do National Hockey League pouze přivřel a nezabouchnul.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.