bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na olympiádu chceme! prohlásil šéf NHLPA. Na plánu už se pracuje

21. července 2023, 17:00

Dominik Dubovči

V únoru představila hráčská asociace NHLPA nového šéfa. A ten o sobě po půl roce ve funkci dává nahlas vědět. V rozhovoru pro televizní stanici ESPN prozradil, že chce hokejisty NHL dostat na olympiádu. Hráči jsou prý v touze reprezentovat jednotní a NHLPA už chystá konkrétní plán s vedením ligy i IIHF.

Dva roky zastával Marty Walsh post ministra práce ve vládě Joea Bidena. Předtím působil v letech 2014 až 2021 jako starosta Bostonu. A teď se stává důležitou postavou na hokejovém poli.

Z pozice výkonného ředitele NHLPA chce dostat nejlepší hokejisty světa na olympiádu.

„Spousta hokejistů z celé planety si přeje hrát za svou rodnou zem. Chtějí turnaj těch nejlepších proti nejlepším.“

Dlouholetý odborový předák o tom přesněji promluvil pro sportovní stanici ESPN. 

„Soustředím se na to, aby se nám olympiáda povedla. Pracuji společně s komisařem Garym Bettmanem, dohromady také s IIHF. A doufám, že vznikne dohoda, abychom se mohli posunout dál,“ řekl optimisticky.

„Spousta hokejistů z celé planety si přeje hrát za svou rodnou zem. Chtějí turnaj těch nejlepších proti nejlepším. Chtějí toho být součástí,“ doplnil také Walsh.

Je zvyklý se nevzdávat. Když byl malý, překonal rakovinu. A lásku k hokeji má v sobě odmala. Zápasy Bruins u něj doma neustále běžely v televizi, později kupoval i permanentky. Dlouhých 17 let byl taky členem Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu.

Najednou v čele NHLPA nestojí právník. „Práce mi umožňuje spojit dvě vášně, které mám. Jednou je hokej, tou druhou snaha pomáhat pracujícím lidem."

NHL ale poslala své hráče pod pět kruhů naposledy v roce 2014.

Do té doby přitom všechno běželo hladce. Od prvního turnaje století v Naganu 1998 byli fanoušci zvyklí na ty největší hvězdy a nejsilnější národní týmy, které mezi sebou bojovaly o nejcennější medaili v hokejovém světě. Celkem na pěti turnajích.

Jenže pak se vztahy rozpadly. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) už odmítal platit náklady za cesty, pojištění i ubytování hokejistů z NHL. Pro představu – třeba na OH v Soči 2014 jejich pojištění stálo výbor 7 milionů dolarů. 

„Rozdělujeme 90 procent svých příjmů na rozvoj sportu ve světě. A z principu se nemůžeme chovat lépe k národní komerční lize, než k neziskovým mezinárodní sportovním federacím, které rozvíjejí sport globálně," prohlásil tehdy olympijský výbor.

Vedení NHL a majitelům týmů se navíc nelíbily výpadky z příjmů v polovině sezony, kdy se na několik týdnů musela soutěž přerušit. Nemluvě o zranění, jaké v roce 2014 potkalo třeba Johna Tavarese. Do sezony tehdy už kvůli vážnému poranění kolene nezasáhl.

IIHF přitom ještě přispěchala s nabídkou okolo 20 milionů dolarů na všechny povinné výdaje. NHL ale byla rozhodnuta.

Navíc si dva roky po OH 2014 uspořádala Světový pohár v Torontu, hezky před sezonou v září. A zjistila, že na takové akci lze i vydělat, protože liga brala většinu příjmů.

Od té doby ale nic.

„Hráči jsou mimořádně zklamaní a rozhodně nesouhlasí s krátkozrakým rozhodnutím NHL.“

Ani dolar, ani jeden hokejista NHL.

„Hráči jsou mimořádně zklamaní a rozhodně nesouhlasí s krátkozrakým rozhodnutím NHL nepokračovat v naší účasti na olympijských hrách,“ stálo v prohlášení NHLPA v roce 2017.

„Jakékoli nepříjemnosti, které olympiáda může způsobit v rozvrhu příští sezony, je malá cena ve srovnání s příležitostí předvést naši hru a naše nejlepší hráče na této obrovské mezinárodní scéně…“ A jejich slova vlastně platí dodnes.

Teď je tu italská výzva 2026.

„Chceme to prostě vyřešit. Ta možnost je hodně lákavá. Olympiáda je pro spoustu hráčů opravdu důležitá,“ uvědomuje si Walsh.

Kromě toho připomněl, že účast hráčů NHL na olympiádě je zanesena v kolektivní smlouvě (z roku 2020). V ní se hráči s majiteli klubů dohodli, že pojedou na olympiády v Pekingu i Miláně.

Zatímco plány přivézt NHL do Číny ztroskotaly tři měsíce před akcí kvůli covidu, příští zimní hry mohou být oproti Asii výhodnější lokalitou z hlediska cestování, časového posunu a tedy i sledovanosti.

Gary Bettman se už s prezidentem IIHF Lucem Tarifem potkal třeba během All-Star víkendu v únoru. 

„Znovu jsme si vyjasnili naše přání spolupracovat na různých frontách, ale některé podmínky NHL musí být splněny,“ okomentoval tehdy první muž NHL celou situaci.

V neposlední řadě jde totiž taky o zázemí hokejových hal v italském Miláně. Více o celé problematice i jednáních mezi NHL a IIHF jsme psali ZDE.

„Vím, že je to pro hráče důležité, ale na určitých věcech se s IIHF a MOV musíme shodnout. Pokud je zvládneme, což není moc odlišné od toho, co fungovalo v minulosti, pak na olympiádu rádi půjdeme,“ dodal Bettman.

Tardif je v celé věci optimistický. Taky on si vzal účast hráčů NHL na olympiádě za svůj velký cíl.

A potvrdil, že o jejich účasti bude rozhodnuto do léta 2024.

„Pokud bychom diskutovali přímo s hráči – kteří pod pěti kruhy chtějí hrát – našli bychom cestu,“ řekl Tardif. „Ale je to složitější.“ 

„Reprezentovat svůj národ je pro nás Evropany obrovská čest.“

Snaha amerického politika a odboráře snad pomůže k tomu, aby měl taky hokej svůj turnaj hvězd, které bude obdivovat celý svět. 

Za Tardifem kvůli tomu v květnu přicestoval přímo do Tampere.

Pohled Davida Pastrňáka:

„Už mě ani nebaví o tom mluvit. (povzdechne si) Reprezentovat svůj národ je pro nás Evropany obrovská čest, ale NHL nám to každý rok zakazuje. Můžeme jen na mistrovství světa. Už jsem z toho vážně smutný. Fotbalové mistrovství vždy sleduje celý svět, je to ten největší svátek sportu. A olympiáda nebo Světový pohár by znamenaly to samé pro hokej… Myslím si přitom, že mezi hráči chceme všichni reprezentovat svou zemi, tím víc, když hrajeme tady přes oceán v Americe.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.