bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

KOMENTÁŘ: Olejová skvrna se zvětšuje! Co stojí za současnou krizí Edmontonu?

8. ledna 2022, 9:55

Patrik Czepiec

Čas je v hokeji zrádnou veličinou. Psal se první prosincový den, když Edmonton naposledy kraloval své konferenci. Od té chvíle tabulkou nezadržitelně klesá, prohrál 11 z posledních 13 duelů, trenér Dave Tippett má nůž na krku a hádá se s brankářem Mikkem Koskinenem. Soupeři už vědí, jak zpomalit Leona Draisaitla i Connora McDavida, který navíc přistál na koronavirovém protokolu. Během jednoho měsíce a týdne se vše otočilo v neprospěch Oilers.

Klub z provincie Alberta se zuby nehty drží alespoň v postupové osmičce. Možná ne na dlouho. Stačí, aby o víkendu získalo dva body San Jose nebo Los Angeles a Oilers budou rázem před branami play off.

Představa, že tým, co disponuje dvěma nejúdernějšími útočníky současnosti, přijde o vyřazovací boje, je smutná a kuriózní zároveň. Edmonton měl základní část dobře rozjetou, ale pak se někde stala chyba.

Nebo spíš mnoho chyb.

Začíná se skloňovat jméno hlavního trenéra Davea Tippetta. Resumé z posledních zápasů je naprosto tristní, možná Oilers skutečně potřebují nový impulz, aby opět povstali. Žádný velitel střídačky ovšem nedokáže zastavovat puky letící na bránu.

McDavid, Draisaitl a vzduchoprázdno

Gólmani Oilers do značné míry stojí za ošklivou bilancí. Aféru mezi Tippettem a brankářem Mikkem Koskinenem během tohoto týdne detailně popsal kolega Tomáš Zatloukal. Incident jen přilil olej do už tak monstrózního požáru.

Vinu ovšem rozhodně nenesou pouze brankáři.

Ukazuje se, že pokud Draisaitl s McDavidem předvádí průměr jednoho získaného bodu na utkání, je to pro Edmonton na výhru málo. Tempo ikonické dvojice z úvodu ročníku bylo neudržitelné a kanadská organizace začíná tvrdě doplácet na to, že zbytek útočníků zůstává impotentní.

V úterý si Oilers do věhlasné Madison Square Garden přivezli třetího a čtvrtého centra, kteří dohromady za celou sezonu složili prachbídné dvě asistence. Ryan McLeod sice proti Rangers skóroval, ale tato statistika jen ukazuje na nekonkurenceschopnost dvou spodních útoků.

Žádné fauly a výhra je v kapse

Ani obrana nezáří. Jak by taky mohla? Pořád hledá ideální složení. Tato sezona NHL počítá čtvrtý započatý měsíc a Edmonton už v zadních řadách stihl prostřídat 11 různých tváří. To jasně svědčí o nekonzistenci defenzivy.

Posledním a možná nejdůležitějším faktorem je přístup soupeřů. Všechny týmy si uvědomily, že pokud mají McDavida s Draisaitlem alespoň částečně eliminovat, nesmí je pouštět do přesilovek. Tam se nachází jejich úderná síla. Ano, jsou to tak parádní hokejisté, že se ke gólu pravidelně nachomýtnou i při hře pět na pět, ovšem bez početních převah nedokáží rozhodovat zápasy.

Sečteme-li poslední klání Oilers proti Devils, Islanders, Rangers a Maple Leafs, dostali se k pouhým čtyřem přesilovkám. Dvě z nich navíc neměly dvouminutové trvání. Jestliže v zápase s Oilers předvedete jeden, dva fauly, vaše šance na vítězství se rapidně zvýší.

Skvěle to ostatně shrnul v přestávkovém rozhovoru nezkušený obránce Rangers Zac Jones. I zadák se 13 zápasy v lize už ví, jak se brání McDavid.

„Pochopitelně je to jeden z nejlepších hráčů na světě, takže se snažíte, aby se nedostal do šance,“ povídal jedenadvacetiletý talent. A přesilovka, to je velká šance.

Edmonton navíc není charakterní tým, který by zvládl otáčet nepříznivý stav. Pokud v této sezoně prohrával po první třetině, nikdy utkání neotočil.

Při zohlednění všech těchto faktorů je poměrně jasné, že kanadský klub ani nemohl vévodit Západní konferenci věčně. Bylo jen otázkou času, kdy splaskne jako propíchnutý balónek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.