bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dal jsem Ti dva fíky, tady mi to podepiš! Hašek potěšil Laraqua nevšedním suvenýrem

19. listopadu 2021, 9:34

Tomáš Zatloukal

Na velkolepé torontské burze Sport Card & Memorabilia Expo si mohou hokejoví fanoušci pořídit nejrůznější artefakty, od kartiček přes dresy po figurky, Georges Laraque si ovšem odtamtud odnesl ještě pozoruhodnější předmět. Na slavném podniku, jehož skromnější český sourozenec nedávno proběhl v Pardubicích, se legendární bitkař setkal s jiným velikánem NHL. S českým gólmanem Dominikem Haškem, na kterého se obrátil s neotřelou prosbou.

Za život rozdal statisíce, možná miliony autogramů.

Na ten, který věnoval "Big Georgesovi", ovšem Hašek nejspíš jen tak nezapomene. Šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje totiž frankofonnímu Kanaďanovi podepsal zápis z utkání. Z jakého? Z mače hraného 9. března 2001 mezi Edmontonem a Buffalem.

Laraque tehdy na Dominatora vypálil dvě rány a obě skončily za jeho zády! Byl to jeden z jeho střelecky nejplodnějších večerů, byť ve statistikách má zapsaný i hattrick (proti Stephanu Fisetovi). "Je to pro mě památka za všechny prachy," jásal nad úlovkem.

Před Haškem svou žádostí svérázným způsobem smekl, zároveň připomněl hokejovému světu, že se uměl kromě pěstí ohánět i holí. Ostatně v časopisu Pro Hockey o něm kdysi vyšel článek s nezapomenutelným titulkem "Opálený Gretzky s muskulaturou".

Hašek ukázal nadhled a zápis z prohraného zápasu podepsal:

"Byla pro mě čest se s Dominikem potkat, je jedním z top brankářů, co kdy v NHL chytali," uklonil se Laraque Haškovi na sociálních sítích. Dočkal se vřelé zpětné vazby, i dlouho po kariéře je někdejší král mezi hokejovými těžkými váhami stále velmi populární.

Proč?

Těch důvodů je vícero. Rád žertuje, věnuje se charitě. Zaujal třeba tím, když se v roce 2009 stal veganem na protest proti masnému průmyslu. Jeden čas byl politikem za kanadskou obdobu Zelených. Před pár lety si vysloužil potlesk, poté co v parku zabránil únosu sedmileté dívky.

Je oblíbený televizní expert a komentátor, v rodném Montrealu má vlastní veganskou restauraci, věnuje se byznysu zaměřenému na zdravou stravu a fitness. Jeho život je mnohovrstevnatý, což dokládá i kniha s podtitulem "Příběh toho nejneobvyklejšího ostrého hocha v NHL." 

Jednou z jeho epizod je i velký večer proti Haškovi. Mimochodem, dvě trefy zaznamenal Laraque také proti dalšímu členovi Síně slávy. Kterému? Edu Belfourovi, jen o tři týdny po zmíněné show v jednoznačné partii se Šavlemi (Olejáři vyhráli 4:0).

Hattrick proti Los Angeles Kings v podání Laraqua. Třetí gól stojí za to:

Zkraje kariéry mu to opravdu padalo, později už Laraque tak úspěšný nebyl. A tak se jeho účet v NHL zastavil na 53 zásazích. A také na 1126 trestných minutách. Na ledě proslul gentlemanským chováním, soupeřům přál před vzájemnými šarvátkami hodně štěstí.

Bylo potřeba, nutno podotknout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.