bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Hororový závěr sezóny a rekordní zápisy do statistik Jezdců

3. září 2017, 20:00

Jiří Lacina

Místo sezóny 2004-05 zůstala v historii NHL velká díra. Když se liga s hráči konečně dohodli, jak si rozdělí stamilióny dolarů, které jim nosí fanoušci, bylo potřeba namíchnutého fandu nějak nalákat zpět. NHL zavedla penaltový rozstřel na konci nerozhodných zápasů a vedle jiného slíbila přísnější posuzování faulů, čímž chtěla dát větší prostor šikovným hráčům.

Zejména v první povýlukové sezóně byl tento trend skutečně úzkostlivě dodržován. Hrálo se mnohem víc přesilovek, z nichž vybraní hráči dokázali těžit. Jaromír Jágr se na jaře 2004 dočkal výměny z Washingtonu do New Yorku, kde znovu přeleštil svůj hvězdný status. Trenér Tom Renney na něj spoléhal, dával mu hodně prostoru a Jágr se mu odvděčoval vynikajícími výkony.

Jágrova profesionální kariéra je předlouhá, spousta dnes dospělých lidí ani nestihla zažít jeho hvězdné časy v Pittsburghu. Nejeden později narozený fanoušek si českou legendu oblíbil právě díky tomuto ročníku. Byla to sezóna se skvělým průběhem, leč bohužel velmi nešťastným koncem. Čtyřiatřicetiletý hokejista v ní popáté a naposledy v kariéře pokořil hranici 100 bodů (123).

Ratelle, Graves… Jágr

Historie New York Rangers je bohatá. Jde o jeden z klasických klubů, příslušníků Original Six, s datem založení v roce 1926. Přestože jím prošla nekonečná řada skvělých hráčů, Jaromíru Jágrovi stačila jediná úplná sezóna, aby přepsal dva možná nejprestižnější klubové rekordy.

Už několik zápasů před koncem sezóny se stal slavný Čech držitelem rekordu v počtu bodů nasbíraných jednotlivcem, když překonal Jeana Ratelleho (109). Čtyřiatřicet let starý zápis padl 29. března 2006, kdy si Jágr v zápase proti Islanders (5:1) připsal čtyři asistence. Bylo to jeho šestý zápas v sezóně proti Isles, dohromady v nich nasbíral 16 bodů. Netřeba asi dodávat, že v době, kdy český matador hájil bravy Rangers, chutnaly bodové žně proti městskému rivalovi zvlášť sladce.

Už o dva dny dřív srovnal krok s Adamem Gravesem na 52 gólech. Měl dalších deset utkání na jeho překonání. Povedlo se 8. dubna. Jágr po utkání s Bostonem navýšil svůj bodový součet o další tři čárky (1+2), překonal Gravese a upevnil si pozici lídra ligové produktivity. Na Joe Thorntona, který v průběhu sezóny přestoupil z Bostonu do San Jose, měl v tu chvíli náskok sedm bodů.

Promarněná šance na šestou Art Ross Trophy

Odstup to byl luxusní, pár utkání před koncem základní části se zdál být dostatečný. „Jágrův sedmibodový náskok na druhého Thorntona dává číslu 68 šanci stát se prvním Rangerem od dob Bryana Hextalla z let 1941-42, který může vyhrát Art Ross Trophy za vítězství v kanadském bodování,“ napsal tehdy NY Post. Rangers zbývalo sehrát pět utkání, San Jose šest.

Jenomže „Big Joe“ si šetřil své nejlepší výkony právě pro závěr sezóny. Byla to smršť. Pro fanoušky Sharks nepochybně úžasná, pro Jágrovy příznivce v České republice hodně drsná. Thornton zapsal postupně 2 body (0+2) proti Dallasu, 2 body (0+2) proti Phoenixu, čtyři body (0+4) proti Vancouveru a další 3 body (0+3) o den později v odvetě proti stejnému soupeři. Podtrženo, sečteno - jedenáct nahrávek ve čtyřech zápasech!

Jelikož Jágr bodoval v posledních třech utkáních jen čtyřikrát (1+3), srovnali se oba borci na čele produktivity hezky vedle sebe. Dvě kola před koncem měli 122 bodů, Jágr výrazně víc nastřílených branek. Pokud jsme v Čechách doufali, že Jumbo Joe snad konečně vystřílel náboje, pak marně. Thornton v dalším utkání zabodoval třikrát (1+2), Jágr vyšel s Rangers ve Philadelphii naprázdno. Bylo zle.

Závěr jako z hororu

Až dosud míval český forvard v závěrech sezón spíš štěstí. V roce 1995 vyrval Ericu Lindrosovi Art Ross Trophy z náruče v posledním utkání základní části, jeho rival byl v té době zraněný. V sezóně 1997-98 odrážel ještě pár zápasů před koncem nepříjemný nápor Petera Forsberga. Také jemu odolal.

O dva roky později sice od začátku s přehledem vedl, 19 vynechaných utkání ve druhé polovině sezóny však pustilo do hry soupeře. Jágr se tak tak stihnul vrátit, aby své postavení uhájil. Na podzim 2000 se pro změnu trápil, zpět do hry o prestižní trofej ho vrátil comeback Maria Lemieuxe. Tentokrát mu štěstí nepřálo. Závěr sezóny 2005-06, to byl jeden velký kopec smůly.

Thornton 17. dubna v posledním utkání konečně vyšel bodově neprázdno, zbyly mu ale pořád tři body náskoku. Galaxie Sport o den později operativně zařadila do programu přímý přenos utkání Rangers s Ottawou. S ohledem na větší počet nastřílených branek potřeboval tahoun Jezdců právě ty tři body, aby se vrátil do čela. Připsal si jedinou nahrávku na gól Martina Straky a v konečném účtování (123) zůstal dva body za Thorntonem (125).

K dovršení vší smůly jej stihnul v samém závěru také v brankových dostizích předstihnout o dva zásahy Jonathan Cheechoo, jemuž většinu roku nabíjel právě Thornton. Šestadvacetiletý Cheechoo předvedl po své životní sezóně dokonalý pád. Po 56 brankách z ročníku 2005-06 klesnul na 37, pak na 23, 12, 5… V letech 2010-13 se toulal po farmách v AHL, následně se přesunul do KHL, kde přeci jen trochu oprášil někdejší pověst střelce.

Vždycky zkrátka není posvícení. Jágrova první kompletní sezóna u Rangers, během níž přepsal klubové rekordy v počtu nasbíraných bodů i gólů, měla vpravdě katastrofický závěr. Rovněž Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče nakonec přiřkli novináři Kanaďanovi. Jágr si aspoň odnesl Lester B. Pearson Award (dnes Ted Lindsay Award), udělovanou nejlepšímu hokejistovi podle mínění samotných hráčů.

Nejvíc bodů v sezóně, NY Rangers:

1. Jaromír Jágr (2005-06) 123
2. Jean Ratelle (1971-72) 109
3. Mark Messier (1991-92) 107
4. Vic Hadfield (1971-72) 106
5. Mike Rogers (1981-82) 103

Nejvíc gólů v sezóně, NY Rangers:

1. Jaromír Jágr (2005-06) 54
2. Adam Graves (1993-94) 52
3. Vic Hadfield (1971-72) 50
4. Mike Gartner (1990-91) 49
5. Pierre Larouche (1983-84) 48

 Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96
Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL
Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie
Legenda 68: První a poslední čtyřgólový večer, dvanáct bodujících Čechů
Legenda 68: Play off 1992 a Jágrův nejslavnější gól
Legenda 68: Rocková hvězda a její čtyřbodové entrée v Dallasu
Legenda 68: Přesilovkový „masakr“ Islanders a sedm bodů za jediný večer
Legenda 68: Dva hattricky za šedesát minut aneb jak Lemieux s Jágrem vypráskali Rangers

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.