bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Dva hattricky za šedesát minut aneb jak Lemieux s Jágrem vypráskali Rangers

26. srpna 2017, 16:00

Jiří Lacina

Sezóna 1995-96 znamenala pro Pittsburgh naději, jak říká Troy Loney v americkém televizním dokumentu k tomuto ročníku. Po dlouhé pauze se vracel do sestavy Mario Lemieux, mezi absolutní ligovou špičku dávno vystoupal Jaromír Jágr, útok s nimi táhli všestranný poctivec Ron Francis nebo střelec pro velké okamžiky Petr Nedvěd.

Mužstvo mělo vedle smrtící hry dopředu rovněž solidní obranu, kvalitní brankáře a pár pořádně ostrých hochů pro chvilky, kdy bylo potřeba odhodit rukavice a někoho se zastat. Trio David Roche, Chris Tamer a Francois Leroux nahánělo soupeřům nefalšovaný strach. Zdálo se, že tenhle tým může po několika letech oprávněně pomýšlet na Stanley Cup a minimálně první polovinu play off to tak skutečně vypadalo.

V prvním kole sice Pittsburgh prohrál oba úvodní zápasy na vlastním ledě s Washingtonem, pak se ale sebral a čtyřmi výhrami v řadě obrátil sérii na svou stranu. Druhé kolo bylo z pohledu tohoto týmu úplně nejlepší. Newyorští Rangers, jež měli po základní části jen o šest bodů méně než Penguins, se nezmohli na vážnější odpor a vypadli v pěti zápasech. Zvlášť poslední porážka na rozloučenou byla hodně potupná, Jezdci si odvezli domů sedmičku.

„Asi nikdo na světě nečekal, že Penguins vyřadí Jezdce v pěti zápasech, ale hlavně sotva kdo tušil, že jejich nejlepší hráči budou o tolik lepší než hvězdní hráči New Yorku,“ píšou tehdejší noviny. Přesně tak to vypadalo v pátém utkání v Pittsburghu při výhře 7:3, kdy se Mario Lemieux a Jaromír Jágr stali první dvojicí hráčů v historii Penguins, která předvedla dvojitý hattrick v utkání play off.

Borci s čísly 66 a 68 přispěli k důležité postupové výhře dohromady šesti brankami! Rangers neměli žádnou šanci. Zklamáním byla hlavně hra zkušených. Nedařilo se hrdinovi play off 1994 Marku Messierovi, který v sérii zaznamenal jen dvě přesně trefy, ani Brianu Leetchovi, jenž zakončil vyřazovací boje s -11 body, což byl nejhorší individuální +/- výsledek v play off.

„Když máme Jaromíra a Maria ve špičkové formě, jsme vážně těžko k poražení,“ rozplýval se trenér postupujících Eddie Johnston. „Jágr a Lemieux jsou dva nejlepší hráči světa, ale Wregget v bráně byl dnes také výborný,“ nezapomněl pochválit chlapíka, který zaskakoval za Toma Barrassa.

Ještě šest a půl minuty před druhou přestávkou byl stav 3:3, z dalších pěti střel pak ale domácí tři proměnili v gól a zápas definitivně převážili na svou stranu. Svůj devátý gól v play off dal Jágr na začátku 16. minuty, hattrick zkompletoval dvanáct sekund před koncem utkání. 15 z 21 gólů Pens v téhle sérii dal někdo z dvojice Lemieux – Jágr! Oba měli po dvou kolech pohárových bojů na kontě shodně po deseti vstřelených brankách.

„Odehráli jsme docela dobrou sérii,“ uznal kanadský kapitán. „Dali jsme pár důležitých gólů, když to mužstvo nejvíc potřebovalo. Hodně důležitý byl pro nás dnes také výkon Kena Wreggeta.“

Kvalitu obou střelců uznal rovněž soupeř. „Lemieux a Jágr dokázali, že patří k nejlepším hráčům současnosti, pokud nejsou úplně nejlepší,“ poklonil se hvězdným Tučňákům trenér Rangers Colin Campbell. „Žádný souboj se vlastně ani nekonal. Bylo jedno, koho jsme poslali na led. Tihle dva dokázali vytvořit něco úplně z ničeho.“

Ochutnávka souhry 66 & 68 ze série s Rangers (jde o vítěznou branku druhého zápasu). Kolik hráčů současnosti má kontrolu puku na úrovni Jaromíra Jágra z roku 1996?

 

 Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96
Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL
Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie
Legenda 68: První a poslední čtyřgólový večer, dvanáct bodujících Čechů
Legenda 68: Play off 1992 a Jágrův nejslavnější gól
Legenda 68: Rocková hvězda a její čtyřbodové entrée v Dallasu
Legenda 68: Přesilovkový „masakr“ Islanders a sedm bodů za jediný večer

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.