bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL

15. července 2017, 16:00

Jiří Lacina

Jedna věc se musí nechat. Pokud by se dávaly body za krásu, patřily by góly Jaromíra Jágra nepochybně k těm nejlépe hodnoceným v historii ledního hokeje. Wayne Gretzky disponoval asi nejúžasnější přihrávkou, Paul Coffey nejelegantnějším skluzem, Brett Hull nebo Alexandr Ovečkin nejlepší střelou bez přípravy. S Jágrovou kontrolou puku se ale může rovnat málokdo.

Právě fantastická kontrola kotouče, schopnost přejít přes hráče a oklamat brankáře stály za množstvím nádherných branek. Jedna z těch nejhezčích však paradoxně padla spíš souhrou šťastných náhod. V neděli odpoledne, 14. března 1999, přispěl Jaromír Jágr v utkání proti Philadelphii k výhře 4:0 gólem a třemi nahrávkami. Ta trefa nadchla celou ligu, psaly tehdy nejen naše noviny.

Štěstí, muška jenom zlatá…

„Vynášen do nebes je nyní v zámořské NHL Jaromír Jágr, kapitán Pittsburghu Penguins. V sobotním utkání proti Philadelphii zaznamenal čtyři body a jako první hráč v sezóně překonal stobodovou hranici. To však není jediný důvod nadšených komplimentů. Ve 30. minutě totiž vstřelil nádherný gól, který někteří experti považují za nejhezčí v historii celé soutěže,“ napsal tehdy Deník Sport.

Nejproduktivnější hráč ligy převzal ve středním pásmu puk od krajana Martina Straky, na útočné modré čáře se protáhl mezi obránci Dykhuisem a Richardsonem a mířil nezadržitelně k brance Philadelphie. Posledně jmenovaný jej však poslal k zemi. Jágr stihnul v pádu vystřelit, jeho pokus Ron Hextall (nynější generální manažer Flyers) zlikvidoval, vleže na břiše však dokázal puk doklepnout nad rameno překvapeného gólmana.

„Štěstí, štěstí, je to opravdu jenom štěstí,“ soukal ze sebe střelec, pro něhož to byl 333. gól v kariéře.

V sezóně 1998-99, mimochodem bodově druhé nejpovedenější v kariéře, se dlouho přetahoval o čelo bodování s Ericem Lindrosem, Teemu Selännem a Paulem Kariyou. Zhruba v polovině základní části však pronásledovatelům odskočil a postupně se jim začal nezadržitelně vzdalovat. Čtyři body z březnového utkání s Philadelphií upevnily Jágrovu pozici lídra kanadského bodování.

Po utkání s Flyers měl na kontě 102 bodů (32+70), tedy stejnou bilanci, jako za celý předešlý ročník. Tentokrát mu zbývalo sehrát ještě 16 utkání. V ligové produktivitě jej od druhého Lindrose, jemuž jeho šéf Bobby Clarke předpovídal v polovině základní části jasný zisk Hartovy i Art Rossovy trofeje, dělilo už na tu dobu propastných třináct bodů. Škodolibě dodejme, že manažer Philadelphie mohl být ve svých soudech obecně zdrženlivější... Jako stavitel kanadské reprezentace před olympiádou v Naganu věštil javorovému listu jasné zlaté medaile. Taky se seknul.

Neopakovatelná událost

„Byl to jeden z těch gólů, na které se nezapomíná. Stali jsme se svědky neopakovatelné události,“ kroutil hlavou trenér Penguins Kevin Constantine. Pochvaly se ale hrnuly ze všech stran. „Byl to jeden z nejhezčích gólů, jaké jsem kdy viděl,“ napsal pittsburghský novinář Paul Steigerwald. „A to jsem viděl všechny branky, které tady dali Lemieux i Jágr.“

Útočník Matthew Barnaby přišel do Pittsburghu z Buffala jen před pár dny. „V tu chvíli jsem zvedl oči k nebi, protože mi bylo jasné, že parádnější branku už v životě neuvidím,“ řekl doslova.

„Bylo to štěstí, ale to k velkým hokejistů, patří,“ dodal Martin Straka, jehož profit ze souhry s Jágrem dobře dokresluje právě tento duel, v němž nynější plzeňský šéf rovněž čtyřikrát bodoval (2+2). Straka nastoupil v utkání poprvé s áčkem na prsou, které převzal po Stu Barnesovi.

Sám Jágr, jehož 127 bodů z tohoto ročníku by odpovídalo zhruba 185 bodům v divočejších osmdesátých letech, nadhodnocování své trefy odmítnul. „Nebyl to můj nejhezčí gól, ten teprve přijde,“ řekl se smíchem do kamer, načež odkvapil na letiště, abych stihnul spoj do New Yorku. Na poslední chvíli se mu totiž povedlo sehnat lístky na boxerský souboj o titul absolutního mistra světa těžké váhy mezi Evanderem Holyfieldem a Lennoxem Lewisem.

Předešlé díly:

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.