bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Prostřílí se Kubalík do nabité sestavy Chicaga?

16. září 2019, 19:00

Radek Černý

Plzeňský rodák odchází do NHL s vizitkou vítěze kanadského bodování nejvyšší švýcarské ligy. V celku Ambri-Piotta nasbíral 57 bodů (25+32), k tomu přidal dalších 12 na letošním mistrovství světa, které se konalo na Slovensku. Slušný základ pro sebevědomí a optimismus před zářijovým přípravným kempem chicagských Jestřábů.

Cesta do nejlepší hokejové ligy světa, ale nebyla úplně jednouchá. Během dvouletého působení v kanadské juniorské lize si ho všimli zástupci Los Angeles Kings, aby ho v roce 2013 draftovali v sedmém kole jako 191. hráče celkově. Nováčkovský kontrakt mu ale nenabídli.

Následující tři sezóny tak strávil v české extralize. Během této doby se stal dvakrát nejlepším střelcem nejvyšší soutěže, což mu vyneslo smlouvu s účastníkem ruské KHL týmem Salavat Ufa. Ruská anabáze ale skončila dříve, než začala. Kubalík se nevešel mezi pětici povolených cizinců a než vysedávat na tribuně a čekat až se někdo zrání, to raději angažmá ukončil a upsal se švýcarské Ambri-Piottě. Další motivací byla i možnost poprat se o nominaci na olympiádu. To se mu nakonec povedlo a ke čtvrtému místu českého týmu přispěl dvěma brankami. 

Nominaci si vybojoval také na letošní mistrovství světa a i výborné výkony, které na Slovensku předváděl, přispěli k tomu, že pouhé tři dny po skončení turnaje podepsal jednoletou dvoucestnou nováčkovskou smlouvu s týmem Chicago Blackhawks. Ta mu vynese základní plat 925 tisíc USD při pobytu v prvním týmu (na farmě by se jeho příjem snížil na 70 tisíc USD). Smlouva obsahuje i případné výkonnostní bonusy v celkové výši 850 tisíc USD.

Chicago získalo práva na českého útočníka od Los Angeles v rámci výměny, kdy do Kalifornie postoupili svou pátou volbu v letošním draftu. Rozhodnutí Blackhawks okomentoval Bowman takto: „Posledních několik sezon v Evropě byl velmi dobrý a bylo vidět, jak se vyvíjí. Zlepšoval se vlastně každým rokem a výsledkem bylo vítězství v bodování ligy ve Švýcarsku. Byl tím hráčem, který nejenže střílí góly, ale umí i tvořit hru. Pro mě bylo působivé vidět jeho počínání na mistrovství světa, kde hrál proti ostatním hráčům z NHL.“ 

A co na to český útočník? „Poslední roky jsem se snažil rok od roku zlepšovat. Teď chci ukázat Blackhawks, že jsem připraven. Připraven využít šanci. Chci být tím hráčem, jakým jsem byl loni, kdy jsem měl výbornou sezónu v Ambri-Piottě,“ říká Kubalík. 

První seznámení s prostředím Windy City absolvoval již v červenci, kdy přiletěl do Chicaga na „zdvořilostní“ návštěvu. Během několikadenního pobytu se sešel s generálním manažerem Stanem Bowmanem, trenérem Jeremy Collitonema několika budoucími spoluhráči. Návštěva měla pomoct Kubalíkovi seznámit se s prostředím, neboť až přijede příště, bude to už jen a jen o těžké dřině. 

„Je to něco zvláštního být tady“ vypráví český útočník. „Měl jsem možnost setkat se s několika spoluhráči, kteří zde trénují, což je skvělé. Mluvil jsem s trenérem i se Stanem (Bowmanem). Nejdůležitější je poznat se navzájem. Jsem nadšený, když se sny stávají skutečností. Je to jako splněný sen a doufám, že to bude pokračovat.“

Prvním krokem je úspěšné zvládnutí tréninkového kempu, který začal před několika dny. O místo v sestavě bude bojovat spolu s dalšími více než 50 hokejisty. Šance má více než slušné. I oficiální server nhl.com předpovídá, že při zahajovacím zápase nové sezóny nebude jeho jméno na soupisce Blackhawks chybět. Ale na kterém místě soupisky ho nejspíš najdeme?

Představa, že by se český šikula hned ve své premiéře prosadil na křídlo prvních dvou formací, je sice lákavá, ale je třeba zůstat pevně nohama na zemi. Patrick Kane, Alex DeBrincat, Brandon Saad či Andrew Shaw své místo v sestavě jen tak nepustí, tudíž jako nejpravděpodobnější varianta se jeví ta, že sezónu začne na křídle třetí formace. Na centru by mohl být Zack Smith, případně někdo z dvojice Kampf/Carpenter a doplňovat by je měl Brendan Perlini. 

Pokud zavítáte 4. října do pražské 02 Arény, můžete na vlastní oči sledovat, zda se výše uvedené předpovědi naplnily. Slavná NHL totiž opět po delší době zavítá do České republiky a v rámci „2019 NHL Global Series“ zde sehrají úvodní utkání sezóny celky Philadelphie Flyers a právě Chicaga Blackhawks. Budeme držet palce, aby v sestavě Jestřábů pro tento zápas nechybělo jméno tohoto českého šikuly.

Čtěte také:

Češi v naději: Nečas už chce konečně hrát NHL. Nabízí se místo po Williamsovi
Češi v naději: Juniorský šampión Lauko zabojuje o dres Krejčího a Pastrňáka

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.