bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Celý příběh po pořádku. Jak se rodila Jágrova dohoda s Calgary?

6. října 2017, 9:00

Jiří Lacina

Pokud chtějí fanoušci Calgary někomu poděkovat za to, že uvidí hráče s číslem 68 v jejich dresu, neměl by to být jen generální manažer nebo trenér. Na dárkový koš s děkovnou cedulkou by se měli složit především mladým hráčům jménem Curtis Lazar a Spencer Foo. Za co? Za jejich nedostatečný progres, který otevřel dveře do sestavy protřelému veteránovi.

„Chtěli jsme vidět širší okruh našich hráčů během kempu, hlavně to, kde se kdo nachází,“ řekl GM Brad Treliving ve středu. „Máme tu pár mladých kluků, kteří by měli jít nahoru. Třeba Mark Jankowski je připravený, velmi brzo se stane hráčem NHL. Ostatní pořád potřebují nějaký čas. Jestli to bude měsíc nebo půl roku? Kdo ví…“

Jediným skutečně otevřeným postem v prvních třech útočných formacích Flames bylo od začátku tohoto podzimu pravé křídlo třetí útočné řady. Tedy hráč, který by měl nastupovat se Samem Bennettem a Krisem Versteegem. Počítalo se sem právě s dvaadvacetiletým Lazarem, který většinu ze 180 zápasů NHL odehrál v Ottawě, nebo o rok starším Fooem, jenž dosud válel jen v univerzitní soutěži. Bohužel, ani jeden z této dvojice v kempu nepřesvědčil.

Plán „JJ“

A tak se začal rodit plán „JJ“. Přestože to generální manažer před několika týdny srdnatě popíral, námluvy Flames s Jágrem probíhaly celé léto. Přesně, jak český hokejista naznačil v rozhovoru pro Českou televizi. Dlouho byly ale spíše „nesmělé“. Rozhodly dvě věci: neschopnost již zmíněných mladíků zaplnit díru v sestavě a vazba Jágra na trenéra Glena Gulutzana.

„Tohle bylo hodně důležité,“ zdůrazňuje Treliving. „Mají dobrý vztah, což bylo klíčové.“

Oba se potkali v Dallasu ve výlukou zkrácené sezóně 2012-13. Jen o rok starší Gulutzan neskrýval k hokejové legendě obdiv. Teď se sejdou znovu. Nebude to snadné. Jágr nešel s mužstvem jediný přípravný zápas, do Calgary přicestoval na poslední chvíli. Dresy s jeho číslem se začínají prodávat po tisících, současně ale kolem týmu naroste mediální rozruch. Jágrova aura je obrovská, nelze se divit, že se toho v klubu trochu bojí.

„Nemůžeme spočinout v nábožné úctě,“ varuje Treliving. „Není pochyb o tom, že až vejde do šatny, tak to s ním přijde. Ale nesmí se to přenést do hry. Nakonec on sám si nejvíc přeje, aby hráči zůstali hráči. Jde o pokus, jak nás učinit lepšími. Je to velký chlap, elitní mozek. Myslíme si, že nám pomůže.“

Rychlejší s ním nebudeme

Jágr už samozřejmě nemá rychlostní svalová vlákna jako za mlada, s tím se počítá. Jeho přednosti jsou jinde. „Rychlejší s ním nebudeme, to si přiznejme na rovinu,“ pokračuje generální manažer. „Sám mi na to řekl: ‚Bez debaty, moje nohy jsou pomalejší, někteří chlapi se ale honí rychle do špatných míst. Já chodím do těch správných míst‘,“ tlumočí Čechova slova Treliving.

Tak to je. Jágr toho pořád má dost co nabídnout. Ztratí minimum puků. Hromadu jich vybojuje. Jeho krytí kotouče označil před zhruba dvěma lety jeden novinář nhl.com za „nejlepší v dějinách této hry“. Je silný a kreativní. Zbytek je na něm, na trenérovi a na tom, jak rychle se s kanadským hokejovým prostředím sžije. V Calgary to bude bouřlivé.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.