bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Anderson po devíti letech končí v Ottawě. Nejlepší brankář organizace, smeká GM

24. září 2020, 13:30

Ondřej Mach

Nesmazatelně se zapsal do srdcí fanoušků Senators. Do jeho příchodu byla jedna z největších slabin kanadského celku mezi třemi tyčemi, od roku 2011 bylo ale o brankoviště velmi dobře postaráno. Nyní Craig Anderson v organizaci končí, Ottawa devětatřicetiletému brankář nový kontrakt nenabídne.

Jeho konec značí jediné: klub pokračuje v rozsáhlé přestavbě, která ho má vrátit zpět do vyšších pater NHL.

Anderson si všechny příznivce Ottawy získal hned po svém příchodu v rámci výměny za Briana Elliotta. Brankoviště Senators do té doby bylo pohřebištěm maskovaných mužů, rodák z Park Ridge ale tuto situaci změnil.

A v následujících letech byl jednoznačnou oporou. Anderson je držitelem většiny brankářských rekordů v organizaci, mimo jiné má na kontě nejvíce výher, v počtu shutoutů je pak na druhém místě.

Jenže věk zkrátka nezastavíte, a proto se čas oblíbeného gólmana v Ottawě nachýlil. „Craig by měl dostat tolik kreditu, byla to jedna z nejlepších výměn bývalého GM Bryana Murrayho,“ pravil ve středu současný generální manažer Pierre Dorion v konferenčním hovoru s novináři.

„Je to nejvítěznější brankář této organizace. Řekl bych, že i nejlepším brankářem, jakého jsme kdy měli. Ale nadešel čas, abychom se vydali jiným směrem a poděkovali za všechno, co pro nás udělal,“ doplnil Dorion.

 

Anderson během své anabáze v Ottawě napsal mnoho příběhů, jeden z nich se odehrál v roce 2016. Den poté, co byla jeho manželce diagnostikována rakovina, zaklel brankoviště proti Oilers a s 37 zákroky zaznamenal čisté konto. Při aplausu edmontonského publika se pak neubránil slzám.

Senators dotáhl až do finále Východní konference, kde tým v sedmém zápase nestačil na pozdější šampiony z Pittsburghu. O den později se Anderson dozvěděl, že jeho manželka zákeřnou nemoc překonala. Po sezoně pak dostal Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost a oddanost hokeji.

„Když jsme se před několika lety dostali takhle daleko, tak každý věděl, že Craig byl našim nejužitečnějším hráčem. Je škoda, že jsme s ním nikdy nevyhráli Stanley Cup, protože pro naši organizaci udělal plno úžasných věcí,“ zmínil Dorion.

Ottawa by příští rok měla sázet na dvojici Anders Nilsson a Marcus Högberg. Prvně jmenovaný nebyl na ledě kvůli zdravotním problémům od loňského prosince, podle generálního manažera už se ale cítí lépe.

Organizace se kromě Andersona loučí také s obráncem Markem Borowieckim.

Čtěte také:
Strhující návrat kapitána! Stamkos dal gól, nabudil mančaft a zopakoval 80 let starý kousek
NHL v číslech: Plán B pro Toronto Maple Leafs? Radko Gudas

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.