bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Strhující návrat kapitána! Stamkos dal gól, nabudil mančaft a zopakoval 80 let starý kousek

24. září 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Ač zazářil, určitě si svůj comeback představoval jinak. Vždyť než se opět ozvalo bolavé tělo, stihl Steven Stamkos pouhých pět střídání. Na ledě pobyl jen 2 minuty a 47 sekund. "Ale bylo to pět nejpřínosnějších střídání, jaké jsem kdy viděl," smekl tampský kouč Jon Cooper před kapitánem Blesků. "Stammer" se totiž zapsal mezi střelce a dal svému týmu ohromný impuls. Spoluhráče nasměřoval k výhře 5:2 nad Dallas Stars a k otočení finále Stanley Cupu na 2:1 na zápasy.

Tampa vytáhla pro finále číslo 3 trumfové eso.

Do výstroje se nasoukal její lídr, dvojnásobný král kanonýrů NHL, jednička draftu 2008. Vrcholovým hokejem protřelý třicátník s roční gáží 8,5 milionu dolarů.

A Stamkos takřka okamžitě udeřil. Prosmýskl se kolem mantinelu do útočného pásma a "tahákem" propálil Antona Chudobina! Gól a obrovská euforie, na osvědčeného snajpra se okamžitě sesypali gratulanti.

"Steven nás nabudil už jen tím, že oblékl dres a šel do boje. O tom gólu ani nemluvě," byl nadšený Cooper. "Když vidíte někoho takhle dřít, aby se vrátil na led, a pak skórovat, prostě vás to nakopne," povídal Brayden Point, další opora Bolts.

Stamkos nehrál předlouhých 211 dní. Od 25. února, kdy bodoval popatnácté za sebou. A vrátil se kouskem, který NHL neviděla dlouhých 80 let.

Psal se rok 1940, kdy se poprvé stalo, aby hráč naskočil do play-off až během finálové série a rovnou skóroval. Jmenoval se Billy Taylor. Maple Leafs tehdy ke Stanley Cupu nepomohl. Stamkos teď věří, že on se dočká.

Statistiky mu přejí. Tým, který za stavu 1:1 na zápasy ve finále NHL ovládl třetí partii, získal stříbrný pohár v 76 procentech případů.

Zatím není jisté, zda kanadská superstar zasáhne i do dalšího průběhu série. Stamkos s Cooperem nechtěli mluvit o tom, proč kapitán Lightning jen proseděl druhou a třetí třetinu na střídačce. Aspoň povzbuzoval spoluhráče.

Zdá se, že nejspíše svůj comeback uspěchal. "Ale v téhle fázi sezony prostě uděláte cokoliv, abyste svému mužstvu pomohli. Jsem moc rád, že jsem dnes mohl být u našeho vítězství. Splnil se mi sen," soukal ze sebe "Stammer" před novináři.

Obětoval se pro Bolts, moc touží po té nablýskané trofeji. Nechce si nic vyčítat, zůstat dlužen své pověsti elitního hokejisty.

Blízko byl Stanley Cupu už v roce 2015, kdy ale ve finále nevstřelil jedinou branku a nechal se zastínit hvězdami chicagských Blackhawks. Na trefu mu nestačilo 121 minut na ledové ploše. Předvedl 148 plonkových střídání.

Tentokrát mu stačilo třikrát přelézt přes mantinel. Aby dal jeden z největších gólů své kariéry.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.