bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Začalo mistrovství světa! Finský supertalent se blýskl výstavním gólem

11. května 2019, 10:00

Jiří Sameš

V pátek, 10. května, odstartovalo na Slovensku mistrovství světa v ledním hokeji 2019. Úvodní zápas měli na svém programu také Finové, kteří porazili Kanadu 3:1. Na ledě byl přitom hodně vidět jejich mladičký útočník Kaapo Kakko, jenž je vedle amerického útočníka Jacka Hughese velkým favoritem letošního draftu.

Kakko přispěl ke zmiňované úvodní výhře Finska nad Kanadou dvěma góly. Jeho první trefa byla naprosto senzační a obletěla celý svět.

Osmnáctiletý supertalent se ve středním pásmu ujal kotouče, nabral rychlost, brilantně ustál nedovolený zákrok obránce Brandona Montoura a následným bekhendovým blafákem zasunul černou pryž za záda bezmocného brankáře Matta Murrayho.

Fantastická, učebnicová práce a bojovnost mladičkého hokejisty hned na úvod vysoce prestižního turnaje.

„Dostal jsem moc dobrou přihrávku. Následně jsem dokázal projet až před bránu a nějakým způsobem se mi podařilo i zakončit," komentoval svůj výstavní gól Kakko.

Jak sám střelec branky avizoval, nutno je třeba rovněž vyzdvihnout přihrávku, která celé situaci předcházela. Jejím autorem byl útočník Toni Rajala.

Jelikož si na Slovensko našlo cestu také velké množství finských fanoušků, dočkal se Kakko následně z ochozů košické Steel Areny pořádných ovací.

„Když jsem před zápasem viděl, kolik fanoušků nás přijelo podpořit, byl jsem ohromen. Na podporu jsem už samozřejmě zvyklý z Turku, tady to ale bylo ještě o něco větší," pochvaloval si Kakko.

Druhý gól v zápase odchovanec TPS Turku přidal do prázdné brány.

Kakko se letos dokázal poprvé natrvalo usadit v hlavním týmu TPS, v předchozích sezonách za mužstvo nastupoval v mládežnických kategoriích. Prezentoval se přitom parádními výkony.

Kvality prokázal už na juniorském mistrovství, kdy v sedmi zápasech zapsal dva góly a celkem pět kanadských bodů. S týmem vybojoval zlaté medaile, ve finále navíc proti USA vstřelil vítězný gól.

V domácí lize ve 45 zápasech zaznamenal 22 gólů a celkem 38 kanadských bodů. Vytvořil mimochodem rekord Liigy (nejvyšší finská hokejová soutěž), co se vstřelených gólů od hokejisty prvně způsobilého pro draft týče.

V play-off ještě v pěti zápasech přidal čtyři góly a celkem pět kanadských bodů. Turku vypadlo hned ve čtvrtfinále 1:4 na zápasy s pozdějším vítězem soutěže, kterým byli HPK Hämeenlinna.

Další utkání na šampionátu Finové sehrají v sobotu, 11. května, od 20:15 SEČ proti domácím, tedy proti Slovensku.

Vstupní draft NHL 2019 se bude konat od 21. do 22. června ve Vancouveru, konkrétně v Rogers Areně, domácím stánku Vancouveru Canucks.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Pátek, 10. května 2019)

Finsko - Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Rajala, Lehtonen), 60. Kakko – 9. Marchessault (Stone, Theodore).

Rusko - Norsko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Dadonov (Malkin, Kučerov), 15. Anisimov (Grigorenko, Orlov), 29. Kučerov (Sergačjov), 30. Dadonov (Malkin, Gusev), 42. Gusev (Kučerov, Chafizullin) – 57. Valkvae Olsen (Reichenberg), 58. Holös (Martinsen, Trettenes).

USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. DeBrincat (Kane, Eichel) – 5. Sukel' (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin).

ČESKO - Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. Vrána (Kubalík), 37. Kubalík (Kovář), 41. Frolík (Simon, Voráček), 56. Vrána (Hronek), 60. Kovář (Voráček) – 21. Hörnqvist (Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (Gustafsson, Bratt).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.