bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Za Trumpem? Děkuji, nejdu. Holtby vynechává návštěvu v Bílém domě

23. března 2019, 11:30

Tomáš Zatloukal

V pondělí přivítá americký prezident Donald Trump v Bílém domě úřadující šampiony NHL. Hokejisté Washington Capitals nicméně nedorazí v kompletním složení, chybět bude kanadský brankář Braden Holtby, jeden z hlavních strůjců loňského úspěchu. Nepřijde ani všestranný útočník Brett Connolly, jenž pozvání odmítl s ohledem na černošského spoluhráče Devante Smitha-Pellyho, momentálně působícího v AHL.

Donald Trump je pro mnohé rozporuplná postava, o tom netřeba polemizovat.

Ve sportovním prostředí si už nadělal řadu "nepřátel", mnozí s ním rozhodně nesympatizují. Rasistickými výroky popudil černošské hráče amerického fotbalu, kteří proti němu opakovaně protestovali. Urazil basketbalovou star LeBrona Jamese, když se opřel do její inteligence. 

Jamesovi i svému dalšímu odpůrci Stephenu Currymu loni při finále NBA vzkázal: "Do Bílého domu nejste zvaní vy, ani vaše týmy."

Obě ikony světa pod bezednými koši by patrně stejně nepřišly, předem deklarovaly svůj nezájem.

Trump mimo jiné není zastáncem LGBT komunity, což se nezamlouvá právě Holtbymu.  "Já a má rodina věříme ve svět, kde se k lidem přistupuje bez ohledu na to, do jakého těla se narodili. Zeptali jste se mě, na jaké jsem straně, a myslím, že je to vcelku jasné," vysvětluje vítěz Vezinovy trofeje z roku 2016.

Holtby respektuje, že se do Bílého domu vypraví ostatní hráči Capitals, účast veřejně potvrdil Alexe Ovečkin, John Carlson či TJ Oshie.

"Rozhodnutí je na každém. Svým krokem nikoho k ničemu nenabádám, já ale musím zůstat věrný svým hodnotám, upřímný sám k sobě. Pro mě je to jednoduše osobní věc. Věřím v to, co věřím, a abych se držel těchto hodnot, pozvání odmítnout," míní.

Washingtonská jednička není prvním gólmanem, který do Bílého domu coby šampion NHL nepůjde. Před sedmi lety se stejně zachoval Tim Thomas. V té době byl v prezidentském úřadu Barrack Obama. Thomas si za svůj postoj vysloužil příval kritiky, jeho děti měly být dokonce ve škole šikanovány.

Svérázný Američan opustil Boston, rok si odpočinul od hokeje, přičemž se věnoval svému programu tří F (faith, family and friends, tedy víře, rodině a přátelům), poté obnovil kariéru na Floridě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.