bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vzepřou se zobáci mazákům? Toronto čeká na úvod play off znovu Boston

9. dubna 2019, 10:00

Jiří Lacina

Už loni se oba týmy potkaly v prvním kole a byl z toho nervák. V sedmi zápasech nakonec postoupil Boston. Každý samozřejmě může mít na věc svůj názor, nicméně právě tahle série by mohla být z mnoha důvodů tou nejatraktivnější. Řada lidí se shoduje, že kvůli diviznímu nasazování právě tady přijdeme hned na úvod play off o tým, který by tak brzo končit rozhodně neměl.

Mázové proti zobanům

Citlivější povahy prominou expresivnější vojenský slovník. I tak lze totiž s trochou nadsázky tuto sérii interpretovat. Toronto je mladý, progresivní tým na vzestupu, ovšem s nevelkými zkušenostmi v play off. Od výluky 2004-05 odehrál tenhle klub ve vyřazovací části jen tři série (jednu loni a jednu předloni), všechny prohrál. Naproti tomu Boston je zavedený, konsolidovaný mančaft s kopou zkušeností.

Svůj vrchol zažil před osmi lety, kdy Bruins porazili ve finále Vancouver a po 39 letech získali Stanley Cup. O dva roky později si finálovou účast zopakovali, tentokrát ale proti Chicagu neuspěli. Zajímavě v tomto směru vyznívá právě srovnání s úspěšnými kluby posledních cca 10-12 let.

Los Angeles, Chicago, Detroit nebo někdejší finálový soupeř Bostonu Vancouver jsou v tuto chvíli pod čarou postupu do play off, někteří dost hluboko a nikoli poprvé. Medvědům se jakýmsi záhadným způsobem stále daří držet pohromadě silný, konkurenceschopný kádr. Letos byli bodově druhým nejlepším týmem na východě.

Od svého vítězného roku jen dvakrát končili sezónu základní částí. V letech 2015 a 2016 zůstali s 96, respektive 93 body těsně za postupovou osmičkou. Pokud přinesl nepodařený rok 2015 něco dobrého, pak vyhazov Petera Chiarelliho, jenž skončil na postu generálního manažera, kde ho nahradil Don Sweeney. Rok a půl po něm se poroučel také trenér Claude Julien, jehož vystřídal Bruce Cassidy.

Chiarelli se pak neosvědčil ani v Edmontonu, přesto nelze říct, že dělal všechno špatně. V roce 2014 na svém posledním draftu u Bruins třeba stihnul v úvodním kole z 25. místa vybrat Davida Pastrňáka, jednoho ze současných tahounů mužstva. Kdyby se stejný draft teď opakoval, šel by „Pasta“ na řadu nejhůř jako trojka.

I tak lze změnu na manažerském postu považovat za vydařenou. Sweeney je totiž mimořádně obratný vyjednávač. Jak jinak lze vysvětlit, že má pod smlouvou Patrice Bergerona do roku 2022 za průměrných 6,875 miliónů ročně, Brada Marchanda do roku 2025 za 6,125 mil. a Davida Pastrňáka do roku 2023 za 6,666 mil. Nebo Zdena Cháru na příští rok za 2 mil. základního platu. Mimochodem, nejdražším útočníkem Bruins je s ročním příjmem 7,25 mil. David Krejčí, kterého podepisoval ještě Chiarelli.

Excelentní hráčské jádro, dobře načasované změny v managamentu, skvělá situace pod platovým stropem, to všechno dělá z Bostonu vyvážený, silný tým, v němž je stále několik pamětníků úspěchu z před osmi let (Krejčí, Marchand, Bergeron, Chára, Rask). Pro srovnání, nejlepší hráči Vancouveru z roku 2011 už u Canucks dávno nepůsobí. Chicago uvízlo v pasti vysokých kontraktů pro několik individualit. Stejné problémy má Los Angeles, kde se navíc zklamali v některých borcích, na něž vsadili.

Čekání na průlom

Javorové listy jsou až na výjimky, jako je třeba Patrick Marleau, proti svému soupeři spíš mladý, hladový tým, který na velký úspěch stále čeká. Staví ho teprve třiatřicetiletý generální manažer. S Bostonem letos Leafs prohráli tři utkání ze čtyř, vzpomínka na loňský pohárový nezdar je stále živá. V Kanadě přesto věří, že by mohli smůlu v play off konečně prolomit.

„Myslím, že každý tým je jiný. Náš tým není stejný jako loni, jejich se taky změnil. Chceme je porazit, bude to dobrá série,“ věří Zach Hyman.

Útočnou sílu Toronta není třeba barvitě líčit. Skvadru kolem Austona Matthewse a Mitche Marnera doplnil v létě hvězdný John Tavares. Se 47 góly třetí nejlepší střelec právě skončené základní části. K tomu jeden z nejproduktivnějších obránců NHL Morgan Rielly. Bude to stačit na zmiňovanou útočnou sílu Bostonu?

Frederik Andersen se v bráně Toronta prezentoval spolehlivými výkony, v závěru základní části však polevil a hodně inkasoval. Tuukka Rask má obvykle špatné začátky, nejinak tomu bylo v této sezóně. Od konce prosince do poloviny března už měl výbornou sérii 19 zápasů bez porážky v základní hrací době. Hloupým gólům se ale stále nedokáže vyhnout a v nezávislém pozorovateli sílí pocit, že má své nejlepší roky za sebou.

Oslabení mají oba týmy na chlup stejné (79,9%), přesilovka je lepší na straně Bruins (25,9% Boston, 21,8% Toronto). Marodka je v Kanadě v tento moment víceméně prázdná, u amerických protějšků by měl po operaci ruky scházet jen Sean Kuraly.

Celkově se oba tradiční týmy utkají v play off pošestnácté. Maple Leafs vyhráli osmkrát, od roku 1959 však neuspěli ani jednou. Boston tohoto soupeře poslal na předčasnou dovolenou při všech pěti posledních setkáních, něco takového nedokázal od roku 1969 žádný jiný klub.

V neděli to bylo přesně šedesát let, kdy Javorové listy naposledy porazily Bruins v play off. 7. dubna 1959 vyhrály sedmý zápas prvního kola a postoupily do finále, kde nestačily na Montreal. Fakt, že je Toronto nejdelším čekatelem na Stanley Cup, z něhož se naposledy radovalo v roce 1967, asi také netřeba připomínat.

Z mnoha důvodů čekají v nejlidnatější kanadské metropoli na vysněný průlom. Chtějí-li ho realizovat letos, musí na úvod play off zvládnout mimořádně nepříjemného soupeře.

Tip redakce: 4:3 pro Boston

Názor autora: Čeká nás nejspíš velmi vyrovnaná série. Mírným favoritem zůstává Boston, kterému to letos na Toronto docela šlo. Maple Leafs měli navíc špatný konec základní části, když od 7. března prohráli 11 z 16 zápasů. David Pastrňák byl loni se 13 body (5+8) v sedmi zápasech hvězdou série, Auston Matthews (1+1) naopak čelil za nízkou produktivitu velké kritice. Bude zajímavé sledovat, jaké příběhy nabídnou oba borci letos.

Letošní vzájemné zápasy:

Boston Bruins – Toronto Maple Leafs 5:1
Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 4:2
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 6:3
Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 2:3

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.