bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vstávej a upaluj na zimák, zachytáš si proti Jágrovi!

7. října 2017, 13:00

Jiří Lacina

To se takhle jednou ráno probudíte a na mobilu máte šokující zprávu. Třiatřicetiletý Todd Ford není žádný břídil z pivní ligy, má za sebou juniorskou Western Hockey League a pak osm let v nižších soutěžích ECHL a AHL. V roce 2012 ukončil profesionální kariéru, kontakt s velkým hokejem ale úplně neztratil. Jelikož žije v Calgary, občas zaskočí v tréninku, když mužstvu vypadne brankář.

Říká se jim „emergency backup goalie“, záložní gólman pro nouzové situace. Také ve čtvrtek přišla Fordovi textovka od trenéra brankářů Calgary Flames Jordana Sigaleta s prosbou, zda by nemohl zaskočit za Mikea Smithe, jenž dostal po náročném duelu v Edmontonu, kde na něj mířilo 44 střel, den volna. Co to znamená, mu došlo velmi rychle. Zachytá si proti hokejové legendě!

„Už kvůli všemu tomu povyku kolem něj, to bylo první, co mi prošlo hlavou, to je jasné,“ říká Ford, jehož si na draftu 2002 zamluvilo ve třetím kole Toronto. „Vzrušující představa, ale jakmile jsem se tam ocitnul, byl jen jedním z mnoha.“

Jeden z mnoha, jen s tím rozdílem, že za tímhle chlapíkem je brankový účet s číslem 843, tolik gólů nastřílel Jágr v NHL (765 v základní části, 78 v play off). 1914 kanadských bodů, víc jich nasbíral jen Wayne Gretzky. 1711 zápasů v základní části, to je jen 56 duelů na prvního Gordieho Howea.

„Čeho jsem si okamžitě všimnul, jak rychle vypouští střelu z hokejky,“ cituje Forda list Calgary Herald. Připsal si proti Jágrovi nějaké povedené zákroky? „Snažil jsem se,“ říká se smíchem. „Někdy jsem ho ani neviděl přijíždět, pak se otočím do rohu a koukám: ‚To je Jags‘,“ popisuje nevšední zážitek Ford.

Příběh, o kterém bude vyprávět kamarádům roky? „Jasně,“ přikyvuje. „Je to rozhodně něco výjimečného, když narazíte na chlapa jeho kalibru. Je to hokejová legenda, pár lidem o tom určitě povyprávím. To si pište.“

Na rozdíl od běžných spoluhráčů už možná Jágra v životě nepotká. Nabízí se, zda nepoprosit o podepsanou hokejku. „Kdyby na to přišlo, asi bych neřekl ne, ale žádat o to nebudu. Je jedním z chlapů tady a určitě chce, aby to tak zůstalo,“ odvětil brankář, který během své kariéry nenastoupil k jedinému utkání v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.