bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velké finále je tu. San Jose začne misi na ledě Pittsburghu

30. května 2016, 20:00

David Baláš

Po třech dnech klidu a volna si mohou fanoušci kanadsko-amerického hokeje znovu nastavit budík, připravit kávu nebo použít jakékoliv další prostředky k tomu, aby byli ve dvě hodiny v noci středoevropského času pořádně nachystaní na další, tentokrát už rozhodující kolo bojů o slavný Stanley Cup. Právě dnes totiž startuje bitva mezi San Jose a Pittsburghem o nejcennější trofej. Chybět u toho nebudou ani Češi Tomáš Hertl a Roman Polák.

02:00 Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Za 25 let od doby, kdy Žraloci vstoupili do ligy, se s Pittsburghem utkali všehovšudy pětatřicetkrát. Všechny tyto duely navíc odehráli v základní části. Vzájemné měření sil tak rozhodně není na denním pořádku a i díky tomu čeká na fanoušky finále s neotřelým nádechem.

Nevraživost a rivalita se mezi týmy příliš očekávat nedá. Vždyť sami Tučňáci přiznávají, že o mužstvu z Kalifornie toho moc neví. Jedno je ale jisté – jsou si dobře vědomí síly soupeře. „V průběhu play-off jsem San Jose sledoval a byl jsem opravdu fascinovaný způsobem, jakým hrají. Hlavně je ohromující jejich síla a rychlost,“ uvedl Matt Murray.

Právě mladý gólman, který si kroutí první rok v lize a píše hollywoodský příběh o postupu do finále, má mnoho společného se svým protějškem mezi třemi tyčemi. „Řekl bych, že jsme si docela podobní,“ řekl na adresu Martina Jonese, který taktéž letos poprvé okusil vyřazovací boje v pozici brankáře číslo jedna. „Vím, že dobře čte hru. Zdánlivě se moc nehýbe, ale tím, že dokáže situace dobře vyhodnotit, ušetří spoustu zbytečných přesunů. Je velmi technický, což si rád myslím i o sobě,“ usmál se.

Žraloci si konečně nevylámali zuby v prvních kolech

Pro Pittsburgh se jedná o první finále od roku 2009, kdy parta kolem Sidney Crosbyho zvedla Svatý grál nad hlavu. Předtím se to mužstvu z Pensylvánie podařilo pouze dvakrát v letech 1991-1992, kdy v jeho barvách řádil český nezmar Jaromír Jágr.

To pro San Jose se jedná o vůbec první návštěvu rozhodující série bitev o Stanley Cup ve své historii. Dlouho musel Joe Thornton, Patrick Marleau a další slýchat narážky o tom, jak po pravidelně skvělé základní části v play-off vyhoří a nedokáží dovést tým k vrcholu. Nyní smůlu prolomili a užívají si vítěznou jízdu.

„Nikdy jsem to s tímhle mužstvem nevzdal. Pokaždé jsem věřil, že další rok bude naším rokem. Opravdu, vždycky jsem si myslel, že nám chybělo pár kousíčků k úspěchu. Tvrdě jsme makali a jak je vidět, v takovém případě se může stát všechno. Teď to musíme dotáhnout do konce,“ burcuje Thornton.

Žraloci vyrukují do boje s nejlepším střelcem letošního play-off Joem Pavelskim, který si hlasitě říká také o cenu pro nejužitečnějšího hokejistu. Muž, který přebral kapitánské céčko právě po Thorntonovi, nasázel zatím 13 branek. Zdatně mu sekunduje také Logan Couture, jenž vévodí produktivitě s 24 body. To Pittsburgh bude opět spoléhat na kanonýra Phila Kessela, který má na kontě 18 bodů a v posledních devíti zápasech vsítil šest gólů.

Matt Nieto, jenž si zahrál naposledy v šestém utkání série s Nashvillem a od té doby marodí se zraněním v horní části těla, by mohl být připravený naskočit znovu do akce. „Je jedním z našich nejrychlejších hráčů, takže by se nám dost hodil proti týmu, který je zřejmě nejrychlejším v lize,“ ocenil trenér Peter DeBoer soupeře.

Nick Bonino z tábora Tučňáků v sobotu ani neděli netrénoval kvůli drobnému zranění, které utrpěl při blokování střely v sedmém zápase s Tampou. Podle kouče Mikea Sullivana by však měl být v pořádku a do dnešního střetnutí nastoupit. Jistý není zdravotní stav Krise Letanga, který taktéž netrénoval a v elitní přesilovkové formaci jej nahradil Justin Schultz.

U prvního postupu Žraloků do finálových bojů nebude chybět ani česká účast. Hájit čest Západní konference budou výborně hrající Tomáš Hertl a řízný bek Roman Polák.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.