bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V sedmatřiceti tahounem. Zetterberg rozjel novou sezónu fantasticky

20. října 2017, 13:00

Martin Schwarz

Že se NHL stala soutěží mladíků? Ne tak docela. O místo na výsluní nadále úspěšně bojují i zkušení hokejisté. Mezi ně mimo jiné patří kapitán Detroitu Henrik Zetterberg, který prožívá výtečný start do sezóny. Po sedmi odehraných zápasech je nejlepším střelcem svého týmu, přičemž skóroval třikrát během předešlých čtyř duelů. Red Wings z jeho služeb možná letos vytěží víc, než se na první pohled zdá.

Zhruba v tuhle dobu před rokem pouštěl současný trenér Toronto Maple Leafs (a bývalý kouč Detroit Red Wings) Mike Babcock jedničce loňského draftu Austonu Matthewsovi video s akcemi Henrika Zetterberga.Babcock chtěl, aby si Američan vzal ze hry detroitského tahouna co největší příklad.

„Něco jsem o tom zaslechl,“ přiznává Zetterberg po dotazech novinářů z nhl.com. „Ale myslím, že jsme s Austonem hodně odlišní, těžko nás porovnávat. Má více síly, rychlosti a technické vyspělosti.“

Ať už je to, jak chce, sedmatřicetiletý Švéd rozhodně může v řadě ohledů posloužit jako vzor. Jen se podívejte, kterak rozjel ročník 2017-18. Většina borců jeho věku se nadře na každý zápis do statistik, on si aktuálně drží průměr více než jednoho kanadského bodu na utkání.

Nebýt obránce Mikea Greena, jenž výborně chystá akce pro spoluhráče a zůstává díky častým gólovým nahrávkám v popředí bodování Rudých křídel, táhne Zetterberg týmovou produktivitu. „Co ve svém věku na ledě dokáže, jakou umí vyvinout rychlost, to je něco úžasného,“ chválí kolegu krajan Niklas Kronwall.

Zodpovědný kapitán

Tentýž obránce upozorňuje na minulou sezónu, v níž kapitán Red Wings dominoval. Alespoň v porovnání s obdobím 2015-16. Zetterberg udělal z hodnoty -15 ve statistice plus-minus kladnou patnáctku, k tomu nastřílel o 4 góly více a atakoval hranici 70 kanadských bodů. A co hlavně, podruhé za sebou nevynechal ani jeden duel základní části, což v minulosti ne vždy platilo.

„Když potřebujete dát gól, koho pošlete na led?“ pokládá Kronwall otázku, na niž zná předem odpověď. „Když bráníte jednobrankový náskok, na koho vsadíte? Henrik je velmi zodpovědný. Což předvádí celou kariéru, ale zdá se mi, že je postupem času lepší a lepší.“

Při nedávném zápase s Las Vegas hráč draftovaný roku 1999 zářil, během šedesáti minut hry stihl gól a tři asistence. Potom proti Tampě Bay sice zůstal bodově na nule, ale před fanoušky Toronta opět skóroval. Ačkoli tentokrát Detroit musel skousnout porážku 3:6. V obou předchozích kláních strávil Zetterberg mezi mantinely přes 20 minut.

 Užívat si, dokud to jde

„Je náš nejlepší a nejhodnotnější hráč,“ podotýká forvard Detroitu Dylan Larkin. „Díky němu se spoustu kluků v kabině zlepšuje, toho si nelze nevšimnout. I když už ostatní nemohou, Henrik zabere a vyhraje pro nás zápas.“ Niklas Kronwall dodává, že Zetterberg pochopitelně nemůže být v dnešní NHL nejrychlejší, vše nicméně vynahrazuje neuvěřitelnou chytrostí. Mezi největší Švédovy přednosti patří schopnost dobře držet puk na hokejce a dlouho k němu nepustit žádného soupeře.

„Jsem šťastný, v jaké pozici se teď nacházím, ale rád bych o něco zrychlil,“ vysvětluje Zetterberg. „Člověk musí užívat, že vše funguje, jak má. Protože mohou přijít časy, kdy protrpíte každou vteřinu na ledě a hokej si vůbec nevychutnáte.“

Rodák z městečka Njurunda dobře ví, že jeho kariéra v nejlepší lize světa se pomalu blíží ke konci. Ostřílený centr má ovšem jedno velké přání: opustit Red Wings s vědomím, že je tým v dobré situaci a v rukou kvalitních hokejistů.

Ať už švédská ikona zamává na rozloučenou kdykoli, kolik v rámci letošní základní části sesbírá bodů? Nyní na kontě čítá shodně po čtyřech gólech a čtyřech nahrávkách. Henrik Zetterbeg může patřit mezi klíčové postavy Detroitu v honu za návratem do play-off. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.