bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tobias Enström chtěl být hasičem, nyní je důležitým obráncem Winnipegu

27. prosince 2014, 12:00

Jan Prošek

Jméno tohoto švédského beka moc často nezaslechnete, pokud se hovoří o nejlepším defenzivních hráčích National Hockey League. Pro Winnipeg je díky skvělému čtení hry a přehledu o hře nepostradatelný. Mezi další hokejově žádané dovednosti patří přímočarost, která je, zejména v posledních sezónách, de facto synonymem pro Enströma. Nevymýšlí žádné složité kombinace, kotouče rozdává přesně na hůl spoluhráčů.

K nejrychlejší kolektivní hře se dostal celkem brzy. Vzhledem k tomu, že vyrůstal v hokejové rodině, bylo celkem přirozené, že se tomuto sportu začal věnovat. Vždyť hokej hráli oba jeho rodiče i všichni sourozenci.

Bydlel v sousedství zimního stadionu, na bruslích se pohybuje od dvou let. To vysvětluje další jeho přednost - elegantní bruslení. „Kdybych nehrál hokej, pravděpodobně bych byl hasičem, zachraňoval bych životy a majetek. To je hodně dobrá práce,“ řekl s úsměvem v jednom z rozhovorů.

V mládežnických kategoriích pendloval mezi Modo a Malmö. Draftovaný byl v roce 2003 týmem Atlanta Trashers, tedy klubem, který v současné době není na mapě NHL. Sezónu 2007-2008 odehrál právě v dresu Atlanty. Hned v první sezoně nastoupil do všech dvaaosmdesáti zápasů. Nestává se často, aby hráč přišel do zámoří, a hned naskočiil do nejlepší ligové soutěže světa bez předchozích zkušeností s nižší AHL či jinou tamní ligou.

Jak je vidno, i v tomto ohledu byl přímočarý. Právě zmíněnou sezónu si první starty v NHL připisoval také český gólman Ondřej Pavelec, se kterým je v týmu i letošní sezónu. Jen s tím rozdílem, že ne v dresu Atlanty.

Po sezóně 2010-2011 se NHL stěhovala z Atlanty, kde se jí nedostávalo náležité divácké přízně, do Winnipegu, který o tuto soutěž před lety přišel. Změna to byla povedená. Tryskáči navázali na úspěšnou tradici hokeje ve městě. Jen samotní hokejisté si museli hlavně v prvních ročnících zvykat na výrazně jiné klima.

„Byl to velký rozdíl. Z horké Atlanty do studeného Winnipegu. Ale jsem za to rád. Divácký zájem v Atlantě a Winnipegu se nedá srovnávat. Tady nás lidé poznávají na ulicích, chtějí si povídat, žádají o podpis. To se v Atlantě nestávalo,“ hledal rozdíly mezi oběma městy zkušený obránce.

V NHL nehrál za jiný tým než Atlantu, respektive Winnipeg. Vzhledem k tomu, že se jednalo o stěhování celé organizace, dalo by se s trochou nadsázky napsat, že hrál za jediný klub. Celkem v National Hockey League odehrál 506 utkání, ve kterých vstřelil čtyřicet sedm branek a na dvě stě jedenáct přihrál. I z těchto čísel je patrné, že raději připravuje šance pro spoluhráče.

Na druhou stranu, pokud má dostatek času a prostoru na střelu, většinou míří přesně. Čísla pro letošní sezónu jsou zatím následující. 22 odehraných zápasů, jeden gól a osm nahrávek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.