bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tíseň Capitals. Málo místa pod stropem, málo podepsaných hráčů. Šance pro Vránu?

4. července 2017, 11:30

David Jahoda

„Tohle je náš rok.“ Takové a podobné prohlášení jste mohli od fanoušků, hráčů a jiných představitelů mužstva Washington Capitals slyšet před letošním bojem o Stanley Cup. Jenže tvrdou stopku Ovečkinovi a spol. vystavili Penguins, kteří později vylezli podruhé za sebou až na hokejový Olymp. Bylo jasné, že v létě generálního manažera Caps Briana MacLellana čeká spousta práce. Dlouhou šichtu odstartoval velkými smlouvami s Oshiem, Kuzněcovem a Orlovem. Tím to ale zdaleka nekončí.

Kádr měli Capitals nabitý hvězdami. Vypadalo to, že pokud nevyhrají Stanley Cup nyní, dlouho se podobně velké šance nedočkají. Zkrátka šlo o sázku na jednu kartu, která nevyšla. Naděje na vítězství vyhořela už poněkolikáté teprve ve druhém kole play off. 

Daň za hvězdný, avšak nakonec neúspěšný kádr, pocítil Washington na letošním vstupním draftu, kde volil poprvé až ve čtvrtém kole draftu. Už o pár dní předtím přišel o obránce Natea Schmidta (přesněji řečeno o práva na něj, protože Schmidt se stal od 1. července chráněným volným hráčem), kterého si z hlavního města stáhlo v rozšiřovacím draftu Las Vegas. S Golden Knights se stále na novém kontraktu nedomluvil.

Schmidt ale zdaleka nebyl jediným hráčem, kterému z loňského kádru Capitals končila smlouva. Bylo jasné, že někteří z nich zůstanou, ale řada z nich působiště změní. S Washingtonem spojil budoucnost T. J. Oshie, který se měl stát jedním z nejatraktivnějších hráčů trhu s volným hráči. Třicetiletému útočníkovi připlula na stůl nabídka osmileté smlouvy s průměrným ročním platem 5,75 mil. dolarů. Oshie neváhal a kontrakt podškrábl.

Vzápětí přišla prodloužení smluv s útočníkem Brettem Connollym (2 sezony/1,5 mil. ročně) a také obránce Dmitrijem Orlovem, jenž nakonec nechal ležet ladem všechny nabídky z domovské KHL. Se svým dosavadním zaměstnavatelem se dohodl na spolupráci pro dalších pět sezon s průměrným ročním příjmem 5,1 mil. dolarů. Nové smlouvy s organizací Capitals si vysloužili po sezoně také brankář Phoenix Copley, obránce Christian Djoos a útočníci Chandler Stephenson s Nathanem Walkerem. 

Jenže odbitím prvního dne trhu s volnými hráči nastal také výrazný a dopředu očekávaný odliv. Zadák Kevin Shattenkirk, jenž posílil Caps před koncem přestupového období, se upsal NY Rangers (více ZDE), dlouholetý pilíř defenzivních řad Karl Alzner neodolal vábení Montrealu a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Justin Williams se rozhodl pro návrat do Caroliny. 

Tím to ovšem neskončilo. Třetí červencový den se povedlo GM Washingtonu Brianu MacLellanovi definitivně dohodnout na novém kontraktu s klíčovým mužem pro současnost i budoucnost, centrem Jevgenijem Kuzněcovem. Ten si odteď může hýčkat pohádkový kontrakt na osm let s průměrnou roční gáží 7,8 mil. dolarů (po Ovečkinovi, který ročně z platového stropu ukrajuje 9,5 mil. dolarů, se stal druhým nejlépe placeným hráčem týmu).

Johansson jako oběť platové tísně 

Právě hráči jako Oshie či Kuzněcov zkrátka vysoké smlouvy dostat museli, jinak by s velkou pravděpodobností neotáleli a šli o dům dál (platilo by to zejména pro Oshieho). Po podpisu Kuzněcova měli Capitals pod platovým stropem pouze něco málo přes 4,5 mil. dolarů. Na reakci se nemuselo čekat dlouho, obětí této tísně se stal švédský forvard Marcus Johansson, který za druhou a třetí volbu v příštím draftu putoval do New Jersey. Útočník, který na sebe doteď v NHL neoblékl jiný dres než se znakem Capitals na hrudi, pobíral 4,5 mil. dolarů. 

Po jeho odchodu měli Caps pod smlouvou jen osm útočníků, pět obránců a jednoho brankáře (nepočítáme-li hráče působící na farmě). A k dispozici stále ne moc velký manévrovací prostor – 9,2 mil. dolarů. MacLellan krátce nato navýšil počet forvardů o Devanteho Smithe-Pellyho (smlouva na rok/650 tis.), který v posledním roce stagnoval v New Jersey. Devils před něj jako chráněného hráče nepoložili kvalifikační nabídku, proto se stal volným hráčem bez omezení. 

Burakovsky a Grubauer jsou stále bez smlouvy. Prostor pod platovým stropem Capitals je jen 9,2 mil. dolarů.

Možná si říkáte, že boss Capitals MacLellan musí být už teď zpocený až na zádech a že snad vůbec nespí, jenže o „zábavu“ bude mít postaráno i nadále. Na novou smlouvu totiž stále čekají útočník André Burakovsky a brankář Philipp Grubauer. Předpokládá se, že by s nimi měli Capitals podepsat prodloužení smlouvy, protože oba obdrželi kvalifikační nabídku.

MacLellan zcela určitě ještě sáhne po někom z volných hráčů, i když nutno podotknout, že „zboží v regálech“ je už značně probrané. Stejně tak se dá s jistotou říct, že Caps budou muset čerpat z vlastních zdrojů. A to asi dost výrazně, protože předpokládané kontrakty pro Burakovskyho s Grubauerem zase značně uberou z prostoru pod platovým stropem. Nebylo by proto překvapením, pokud by Capitals sáhli k nějaké další výměně.

Vrána a kdo další? 

Obecně se očekává, že by měl konečně dostat pořádně čichnout k hokeji v NHL český útočník Jakub Vrána. Ten už v loňském ročníku nakoukl do nejlepší hokejové ligy světa – odehrál 21 utkání, v nichž si připsal šest bodů za tři góly a tři asistence. Třináctka draftu z roku 2014 nyní s velkou pravděpodobností dostane velkou příležitost k tomu, aby ukázala, co v ní skutečně je. 

Dostat by se mělo zřejmě také na Travise Boyda, jenž s 63 body vyhrál v uplynulé sezoně bodování základní části celku Hershey Bear, záložního týmu Capitals, a celkově skončil v produktivitě AHL na sedmém místě. Boydovi sice skončila smlouva, od vedení Washingtonu však dostal kvalifikační nabídku. Tu obdržel i další útočník Liam O'Brien, který v minulé ročníku zaznamenal za Hershey Bears 30 bodů v 64 duelech, jednou se objevil i v dresu Caps (bez bodu). S nabídkou kvalifikační nabídky už souhlasil forvard Chandler Stephenson, jenž vloni stihl zapsal v 72 utkáních 38 bodů.

Dojít by také mohlo i na třiadvacetiletého Američana Rileyho Barbera, který ochutnal NHL v uplynulé sezoně ve třech zápasech. V prořídlé defenzívě Washingtonu by měl dostat příležitost dvaadvacetiletý švédský bek Christian Djoos, jenž byl s 58 body v 66 utkáních třetím nejproduktivnějším obráncem AHL a celkově 13. nejproduktivnějším hráčem soutěže. 

S naprostou jistotou můžeme tvrdit jen jedno – v hlavním městě USA ještě dlouho nebude ticho, alespoň, co se hokejového mužstva týče. Sledovat počínání generálního manažera Briana MacLellana s jeho kolegy i následné výkony a výsledky Capitals v příští sezoně rozhodně nebude nuda. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.