bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Střídání stráží. Místo McDavida vede bodové dostihy Patrick Kane

15. března 2017, 13:00

Jiří Lacina

Před začátkem této sezóny jsme z popudu redakčního kolegy Michala Belšána zkusili v rámci nhl.cz poněkud odvážné věštění. Jedna z otázek mířila také na Patricka Kanea. Měli jsme s kolegy Honzou Šlapáčkem a Davidem Jahodou odpovědět, zda může hvězda Chicaga obhájit Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hokejistu NHL.

Autor tohoto článku věřil Kaneovi jako jediný, k čemuž se s odstupem několika měsíců hrdě hlásí (domyslete si smajlíka). V polovině března, relativně krátce před koncem základní části, Kane poprvé v sezóně bodování vede. Tento fakt je o to pikantnější, že od začátku držel místo lídra ligové produktivity Connor McDavid a pokud mu někdo dýchal na záda, byl to Sidney Crosby.

Obě kanadské generační hvězdy však poslední dobou trochu klopýtají. Crosby do sezóny raketově vstoupil, po patnácti odehraných utkáních měl na kontě čtrnáct vstřelených branek a vedl tabulku střelců (kde s ním včera srovnal krok Brad Marchand). Navzdory několika vynechaným utkáním dával od začátku najevo, že se s ním musí opět počítat.

Poslední dobou je to slabší. Pittsburgh vítězí, mnohdy i velmi vysoko, ale Crosbyho příspěvky k tomu nutně nepotřebuje. V aktuálních osmi utkáních se kapitán Pens trefil jen jednou, bodoval sedmkrát, přičemž čtyři body (1+3) nasbíral v posledních dvou duelech proti Calgary a Vancouveru. Pouze jednou v sezóně zažil čtyřbodový večer (1+3), a to 16. ledna proti Washingtonu.

Určitá stagnace je pozorovatelná i v bodových zápisech Connora McDavida. Také nejmladší ligový kapitán měl skvělý úvod, v prvních dvou utkáních bodoval šestkrát (3+3) a pevně se usadil na trůně pro vedoucího muže produktivity. Pokud by uspěl, může symbolicky napodobit právě Crosbyho. Také jeho o deset let starší rival vyhrál první Art Ross Trophy ve své druhé sezóně v NHL.

Bohužel, také McDavid chodí momentálně pro body s náprstkem. V posledních jedenácti utkáních bodoval desetkrát (5+5). Pod úterní demolici Dallasu v poměru 7:1 se proti zvyklostem podepsal jen jednou brankou, která šest minut před koncem jen kosmeticky upravila už tak dost vysoké skóre.

Příležitosti se tedy chopila konkurence. Tabulkou produktivity se nenápadně posunul Jevgenij Malkin, o něco nápadněji pak útočník Chicaga, obhájce Art Rossovy trofeje z minulé sezóny. Patrick Kane nasbíral v posledních 17 utkáních 27 bodů za úctyhodných 16 branek a 11 asistencí.

Úterní gól do sítě Montrealu:

Kaneova forma kulminuje v pravý čas. 23. února hattrick proti Arizoně, o týden později hattrick proti Pittsburghu. Další tři dny nato dva zásahy do sítě Nashvillu. V neděli dva body (1+1) proti Minnesotě, v úterý tři body (1+2) proti Montrealu. A máme nového lídra! Kane vyrovnal 76 body McDavida, na první místo ho posouvá větší počet vstřelených branek.

„Někdy je to trochu o náhodě. Nemyslím, že bych zrovna dneska hrál svůj nejlepší hokej, ale na druhou stranu se mi povedlo dostat do šancí a proměnit je,“ řekl pokorně po třech gólech do sítě Penguins.

Kane si dělal zálusk na vítězství v produktivitě už předloni, kdy se k tomuto záměru v průběhu sezóny otevřeně přihlásil. Plány zhatilo zranění, které mu vzalo čtvrtku ročníku. Loni jako jediný překonal hranici 100 bodů a stal se prvním Američanem, který kdy Art Ross Trophy vyhrál. Případná letošní obhajoba by byla první od dob Jaromíra Jágra, který triumfoval v letech 1998-2001 čtyřikrát po sobě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.