bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Štípu se každý den, abych tomu uvěřil, těší se z funkce GM Panthers Tom Rowe

25. června 2016, 9:00

Jiří Lacina

Generálním manažerem Floridy byl jmenován zhruba v půli května. Naplnil tak dlouhou a zajímavou hokejovou cestu. Tom Rowe má za sebou hráčské štace ve Washingtonu, Hartfordu nebo Detroitu, z nižších soutěží je seznam jeho působišť ještě bohatší. Jako trenér působil v Severní Karolíně, Texasu, Maine, ale také v Rusku. S hokejem obešel svět, svého vrcholu dosáhl u Panterů.

„Každé ráno vstávám a štípu se, jestli se mi to nezdá,“ řekl čerstvý šedesátník krátce po jmenování do funkce. „Je to pro mě ohromná příležitost. Můj hlavní cíl, když jsem před tolika lety začínal, bylo stát se generálním manažerem. Nějakou dobu jsem trénoval, což mi jen pomohlo.“

Místo desátého GM v historii klubu obsadil po Daleu Tallonovi, jenž se po šesti letech manažerování stáhnul pouze do funkce klubového prezidenta. Jako asistenty bude mít Rowe k ruce Stevea Weriera a Erica Joyce.

„Máme pohromadě tým, jemuž věříme, že bude schopný spolupracovat, společně diskutovat a dělat důležitá rozhodnutí jako skupina,“ řekl Rowe. „Neliší se to od jiných týmů v jiných profesionálních ligách. Těch hokejových operací je tolik, že to prostě nemůže dělat jeden člověk.“

Ještě loni trénoval na farmě Panthers v Portlandu, kam se farmářské mužstvo přestěhovalo ze San Antonia. Sezónu zde ale nedokončil, neboť se krátce po Vánocích připojil jako asistent generálního manažera Dalea Tallona v prvním týmu. O šest měsíců později dostal funkci nejvyšší.

„Nikdy nevíte, osud je vrtkavá věc,“ řekl ke svému nástupci končící Tallon. „Když se o něco opakovaně snažíte, můžete mít úspěch.“

Jako hráč působil Rowe v NHL v letech 1976-83, nejzajímavějšího angažmá se ale dočkal v roce 2012, kdy nastoupil na místo kouče Lokomotivu Jaroslavl v KHL. Klub měl za sebou roční odmlku po letecké tragédii, při níž zahynulo celé mužstvo. V roce 2012 se Jaroslavl do Kontinentální ligy vrátila pod vedením amerického trenéra.

Rowe opustil práci asistenta trenéra v Carolině Hurricanes, aby pomohl Lokomotivu k opětovnému vstupu do ligy. Navázal tak na tradici severoamerických koučů, jeho zesnulý předchůdce Brad McCrimmon byl Kanaďan. Oba se osobně znali a byli přáteli.

„Emočně jsem na to nebyl připraven, zasáhlo mě to víc, než jsem myslel,“ řekl ke ztrátě kamaráda.

Lokomotiv dovedl v obnovené premiéře do play off, další rok byl ale po jediné výhře v úvodních pěti zápasech vyhozen. Po pár týdnech měl práci na Floridě, kde dostal šanci na farmě v AHL. Odtud jeho vzestup pokračoval až do čela hlavní organizace Panthers.

„Jsem šťastný, že jsem byl ve správný čas na správném místě,“ řekl skromně Rowe. „Jsem šťastný, že jsem mohl pracovat s Dalem, což je skvělý chlap. Dohromady se nám pracovalo výborně, dobře jsme se doplňovali. Bude skvělé tady brzo vyhrát Stanley Cup,“ věří svému týmu jeho nový šéf.

Seznam generálních manažerů Floridy Panthers:

Bobby Clarke 1993-94
Bryan Murray 1994-2000
Bill Torrey 2000-01
Chuck Fletcher 2001-02
Rick Dudley 2002-04
Mike Keenan 2004-06
Jacques Martin 2006-09
Randy Sexton 2009-10
Dale Tallon 2010-16
Tom Rowe 2016-

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.