bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sporné momenty na brankové čáře čeká revoluce. NHL instaluje kamery do břeven

7. března 2016, 13:00

David Baláš

Obránce nahodí od modré čáry puk, u branky vznikla mela a útočníci šťouchají černou gumu do sítě. Když už se zdá, že se jim to povede, gólman se na poslední chvíli zoufale rozplácne na led jak široký, tak dlouhý a kotouč schová pod tělem. Byla to regulérní trefa? Nebyla to regulérní trefa? Podobné momenty se objevují poměrně často a rozhodčí jsou někdy na správný verdikt krátcí. Nově by jim měly pomoci kamery, které budou nainstalované v břevnech.

Viceprezident pro hokejové operace Kris King uvedl, že liga plánuje zavést dvě kamery do brankové konstrukce tak, aby sudí měli možnost zkoumat sporné momenty z co největší blízkosti. Stát by se tak mělo před začátkem letošního play-off.

„Myslím si, že nám to dá daleko víc vypovídající obrázky, když budeme mít záběry z výšky nějakých 120 centimetrů. Současné kamery umístěné nad brankou jsou totiž mnohdy poněkud neprůkazné kvůli skrumáži těl nebo výstroji gólmanů, která zakrývá zorné pole,“ řekl King.

Vedení ligy navíc nevstupuje do instalace bez pořádné přípravy. „Co jsme viděli na All-Star Game, bylo fantastické,“ narážel King na praktický test během sešlosti hvězd v Nashvillu.

Také v letošní sezóně už měli fanoušci možnost sledovat několik přinejmenším sporných rozhodnutí. Jedno takové se zrodilo před pár dny v duelu Washingtonu s Rangers, kdy po velmi dlouhém zkoumání sudí nakonec připsali gól Jayi Beaglovi.

Snad ještě kontroverznější byl ale verdikt v loňské sérii play-off mezi Calgary a Anaheimem. Útočník Plamenů Sam Bennett tehdy musel zkousnout hořkou pilulku, když mu muži v pruhovaném neuznali branku, kterou by šest a půl minuty před koncem třetí třetiny vyrovnal na 3:3. Právě v podobných situacích by měla nová technologie výrazně pomoci.

Podívejte se na Bennettův neuznaný gól:

King také sdělil, že zástupci ligy dávají rozhodčím neustále školení, jak v podobných momentech jednotlivé případy posuzovat. Hráči si totiž stěžovali na nejednotnost jejich verdiktů. Ředitel rozhodčích Stephen Walkom tak například rozesílá každý týden přehled sporných situací všem podřízeným, aby lépe pochopili práci svých kolegů.  

Kromě zmíněných kamer v břevnech liga zvažuje též detailněji snímat modrou čáru, kde kvůli trenérským výzvám často nastává problém s posuzováním, zda gólu předcházelo postavení mimo hru či nikoliv.

Vymýtí kamery v brankové konstrukci definitivně dosud neprůkazné trefy? Na to si budou muset hráči i fanoušci počkat ještě měsíc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.