bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Souhrn (ne)překvapivě vytrejdovaných Čechů

9. března 9:00

Josef Potůček

Letošní uzávěrka přestupů v NHL byla optikou českého fanouška mimořádně zajímavá. Ačkoliv se ve spojitosti se změnou adresy nejčastěji skloňovala jména útočníka Dominka Kubalíka či brankáře Karla Vejmelky, nakonec došlo na hráče, u kterých se trejd tolik nepředpokládal.

Přestupová bomba v podobě odchodu Tomáše Hertla do Vegas však naplno vybuchla až pár minut před 21 hodinou středoevropského času, v samém závěru přestupové uzávěrky.

Trejd třicetiletého českého útočníka je velkým překvapením. V San Jose kolem něj v posledních letech budovali mužstvo. Jeho výkony a bodová produkce v letošním ročníku nezůstávala za očekáváním a ve smlouvě navíc disponoval doložkou o nevyměnitelnosti, tudíž musel s transferem souhlasit.

Ke všemu je Hertl toho času zapsán na listině zraněných hráčů, když se zotavuje po operaci kolene a jako okamžitá posila pro play-off, kam ve Vegas každoročně cílí, se tedy úplně nejeví. 

Opačným směrem zamířil talentovaný švédský útočník David Edstrom a výběr v prvním kole draftu 2025. Žraloci si ponechali 17 procent Hertlova platu a obdrželi dva picky pro třetí kolo draftu 2025 a 2027. 

Paradoxně v dresu Sharks zůstali našinci Filip Zadina a Jan Rutta, o kterých se v souvislosti s nějakou tou možnou výměnou též spekulovalo a organizaci kromě Hertla též poněkud překvapivě opustil další jiný Čech - zkušený Radim Šimek.

Jedenatřicetiletý bek, jenž se letos navzdory stabilním výkonům v záložním celku San Jose a prachbídné obraně Sharks, povolání do A-týmu nedočkal, se stěhuje do Detroitu, kde bude doufat v navýšení součtu 209 utkání odehraných v NHL. 

Kalifornský celek měl prsty i v další velké události z pohledu českého fanouška. Jedním z posledně zveřejněných pohybů mezi týmy byl totiž přesun brankáře Vítka Vaněčka z New Jersey právě do San Jose. Devils místo něj získali jiného maskovaného muže - Kaapa Kähkönena a výběr v sedmém kole draftu 2025 k tomu. 

Pro havlíčkobrodského rodáka se tak rázem otevírá potenciální možnost účasti na Mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Výměny se dočkal též obránce Jakub Zbořil, který o ní v průběhu letošního ročníku opakovaně žádal vedení organizace Boston Bruins.

Někdejší třináctka draftu 2015 se pokusí oživit svoji uvadající kariéru v centrálním Ohiu. Na farmě Columbusu, kam se dozajista přesune, dost možná přispěje k jistému uniku, neboť se svými mladšími krajany Davidem Jiříčkem a Stanislavem Svozilem může utvořit polovinu obrany clevelandských Monster.

Napříč zámořskými soutěžemi a českou stopou zde zanechanou by něco takového zřejmě nemělo obdoby. Snad někdy v ročníku 2000-01, kdy v Pittsburghu kolem Jaromíra Jágra bruslila parta jeho devíti krajanů, mohla být k vidění obrana složená z trojice Čechů (František Kučera, Josef Melichar a Jiří Šlégr).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.