bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smočili jsme si prstík, a jak byla voda moc studená, nebojovali jsme, zlobí se GM Anaheimu

11. dubna 2019, 17:30

Jiří Lacina

Ošklivě skončila sezóna pro Kačery v Anaheimu. To se pak kompetentním osobám nedobře hodnotí. Generální manažer Ducks Bob Murray přiznává, že očekával víc, vyžadoval víc, doufal ve víc. Když to nepřicházelo, musel se rozloučit i s oblíbeným trenérem Randym Carlylem, nad nímž držel dlouho ochrannou ruku. Na lavičku se pak provizorně postavil sám.

Za tu třetinu sezóny, kterou strávil přímo mezi hráči, hodně pochopil. Některé věci prý nebyly tak hrozné, jak čekal, jiné byly naopak ještě horší. „Najednou začnete pochybovat o lidech, o kterých byste nikdy dřív nepochybovali,“ říká Murray. „U některých jsem naopak váhal, a pak jsem jako trenér viděl věci, které nebyly tak děsné, jak jsem původně myslel.“

Murray z pochopitelných důvodů odmítl konkretizovat jména.

Nejvíc ho mrzí něco jiného. „Věc, která tady dřív nebyla, ale vkradla se mezi nás, bylo smíření se s porážkami. Prostě jsme je akceptovali,“ mrzí stavitele Ducks. „Některé noci jsme si jako by namočili palec, a když byla voda moc studená, nechtělo se nám bojovat. To tady dřív nebylo.“

Kačeří lazaret

Samozřejmě, byly tu i objektivní důvody. Kačeři byli doslova paralyzováni zraněními. Celkově přišli jejich hráči úhrnem o 484 zápasů, to je nejvíc v celé lize. Druhý Dallas skončil na čísle 410.

Je to drsný seznam. Corey Perry vypustil kvůli operaci kolene 51 utkání. Korbinian Holzer vynechal se zraněným zápěstím 41 duelů. Koleno nepustilo do hry Ryana Millera ve čtvrtině sezóny. John Gibson se potýkal s následky otřesu mozku. Totéž Ondřej Kaše, který ledva se z něj zotavil, utrpěl vážné zranění ramene. Cam Fowler absentoval desítky zápasů kvůli zlomené čelisti.

Na otázku, co se pokazilo, odpověděl Murray „všechno“. Na otázku, co se povedlo, odpověděl „nic“. Rozhodně si prý nedělal iluze o tom, že by Anaheim letos aspiroval na Stanley Cup, sedmou účast v play off v řadě ale považoval za reálnou. Dokonce ještě v době, kdy vyhazoval trenéra Carlylea. Únorová série pěti porážek však definitivně vzala naději i jemu.

Hledá se trenér

Týmu scházel výraznější příspěvek speciálních formací. Až 24. přesilovka a 20. oslabení v NHL mužstvu příliš nepomohly. Vázla produktivita. Jakob Silfverberg zaznamenal se 24 góly osobní rekord, víc letos u Ducks nikdo nedal. Ryan Getzlaf byl se 48 body nejlepší v týmu, před pár lety přitom dělal tenhle chlapík 70-90 bodů za sezónu. Celkových 199 vstřelených branek byl nejslabší výkon v NHL.

Že by se nepovedlo zhola nic, není tak docela pravda. Pár mladých hráčů se podařilo zapracovat, při řadě zraněných dostali začínající borci možnost otestovat se v nejtvrdší lize světa. Max Jones, Jacob Larsson, Sam Steel, Troy Terry příliš parády neudělali, aspoň se ale s velkým hokejem seznámili. Příští sezónu by mohli ve svém vývoji pokračovat.

V létě bude důležité dobře draftovat a podepsat volné hráče. Holzer, Miller, Derek Grant nebo Chad Johnson se stanou 1. července volnými hráči bez omezení. Osmatřicetiletý brankář Miller už prý avizoval vůli pokračovat, všechno chce ale ještě probrat doma s rodinou.

Hlavním kandidátem na místo nového hlavního kouče prý je Dallas Eakins, trenér farmy v San Diegu. Kandidátů na Murrayho seznamu je ovšem několik a generální manažer je chce všechny postupně kontaktovat a vyzpovídat. Nejradši by mentora, učitele, který se správně ujme zejména mladých hokejistů.

„Chci si taky nejdřív promluvit s majiteli Henrym a Susan Samuelovými, abych věděl, jak daleko až můžu zajít. Některé věci mohou trvat déle, ale nakonec můžou přinést užitek. Zatím jsme neudělali žádné důležité rozhodnutí, ještě jsem s nikým nemluvil. Jsou to jen plány v mé hlavě,“ vyjádřil se na začátku tohoto týdne Murray.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.