bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Skvělý start! Dvacítka na úvod MS srazila obhájce z Finska

27. prosince 2016, 7:00

Jan Šimek

Lepší start si přát nemohli! Čeští reprezentanti do 20 let si na úvod světového šampionátu poradili s obhájci titulu z Finska. Čeští mladíci sehráli s velkým favoritem celého mistrovství skvělou partii, v některých okamžicích byli i nebezpečnější. Češi chvilku vedli, finský celek ale brzy srovnal. Dramatickou bitvu nakonec rozsekl Michael Špaček, který trefil výhru národního týmu 78 sekund před koncem základní hrací doby!

Do české branky se postavil sedmnáctiletý Jakub Škarek a v podstatě hned z první akce inkasoval, když neudržel puk mezi betony a Vesalainen jej doklepl do sítě. Naštěstí pro české mladíky ale rozhodčí krátce předtím přerušil hru, a tak se skóre neměnilo. Češi zvýšili obrátky a po několika varováních šli do vedení.

V čase 4:27 od modré vypálil obránce Krenželok, jeho projektil zřejmě zády tečoval jeden z finských hráčů a gólman Vehviläinen neměl nárok – 1:0. Hned vzápětí mohl přidat druhý zásah Chlapík, jenže jeho zakončení z mezikruží si finský brankář pohlídal. Aktivní čeští junioři dál hrozili. Tentokrát z další slibné pozice pálil Šoustal, ale Vehviläinen byl znovu připraven.

Naděje Suomi zničehonic udeřili. Luoto získal puk ve středním pásmu, pláchl kolem Kaliny před Škarka, kterého prostřelil, a bylo vyrovnáno. Českému celku mohl vrátit náskok po chytré Suchého přihrávce Šoustal, jenže zblízka neuspěl.

Do druhé třetiny už nezasáhl obránce Kvasnička, který byl nucen odstoupit po ostrém střetu u mantinelu. Finové postupně zvýšili aktivitu, pomohla jim k tomu i přesilovka po vyloučení Kašeho.

Velkou příležitost měl po pěkné a svižné kombinaci Palmu, ale z dobré palebné pozice minul. Přesilovku si zahráli také Češi a nenaložili s ní vůbec špatně. Hned v úvodu to postupně zkusili Chlapík, Hronek a Špaček. Ani jedna rána se však neujala. Čeští mladíci výborně bruslili, Finům místy motali hlavy.

V další zajímavé příležitosti se po přihrávce zpoza branky objevil Šoustal, ale nedal. Hned nato vypálil Kaše z mezikruží těsně vedle finské klece. Druhý gól mohl přidat Suchý, ani on však nedokázal překonat Vehviläinena. Český tým severského soupeře ve zbytku druhé části mačkal, jenže bez gólového efektu.

Po dvou třetinách to bylo na střely 22:15 pro výběr trenéra Jakuba Petra a v následující dvacetiminutovce se hrálo o poznání opatrněji. Ani jedno mužstvo se nechtělo pouštět do žádných velkých dobrodružství. Zhruba tři minuty před koncem základní hrací doby vypustil jedovku od modré bek Zbořil, vypálil ale vedle.

Pak přišel na řadu čas 58:42. Puk si vzal na modré Špaček. Vystřelil parádně k tyči, Musil skvěle clonil Vehviläinenovi a Češi měli znovu v kapse těsný náskok! Ten dokázali díky soustředěné obranné hře udržet a svou misi na mistrovství světa začali parádně. Další zápas čeká českou dvacítku už dnes od 19 hodin českého času proti Švýcarsku.

ČESKO – FINSKO 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Krenželok (Nečas), 59. Špaček (Musil, Zbořil) – 9. Luoto.
Rozhodčí: Björk (Švédsko), Stricker (Švýcarsko) – Palej (Rusko), Vanoosten (Kanada).
Vyloučení: 1:2.
Bez využití.
Střely na branku: 30:23 (11:7, 11:8, 8:8).
Diváci: 4 703.
Nejlepší hráči: David Kaše – Veini Vehviläinen.
Česko: Škarek – Kvasnička, Hronek, Kalina, Zbořil, Krenželok, Hrdinka, Vála – Špaček, Musil, Stránský – Kaše, Nečas, Kurovský – Jašek, Chlapík, Koblížek – Reichel, Suchý, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr, Petr Svoboda a Jiří Dopita.
Finsko: Vehviläinen – Saarijärvi, Välimäki, Heiskanen, Juolevi, Vaakanainen, Je. Mattila, Rautanen – Palmu, Nättinen, Tolvanen – Kuokkanen, Borgström, Vesalainen – Koivula, Ruotsalainen, Räsänen – Björkqvist, Ju. Mattila, Luoto. Trenér: Jukka Rautakorpi.

Výsledky dalších utkání prvního hracího dne MS

Skupina A:

ŠVÉDSKO – DÁNSKO 6:1 (2:0, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. A. Nylander (Ahl), 19. Eriksson Ek (Dahlin, Kylington), 25. Dahlén (Grundström), 27. Grundström, 34. Dahlin (G. Carlsson), 39. A. Nylander (Bernhardt, Eriksson Ek) – 58. Krag Christensen (Røndbjerg).

Skupina B:

USA – LOTYŠSKO 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. Harper (Fitzgerald, Ahcan), 27. White (Thompson, Fox), 39. Keller (White, Thompson), 53. Keller, 58. Bracco (Terry), 60. Greenway (Kunin, Terry) – 16. Krastenbergs (E. H. Jansons).

KANADA - RUSKO 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky:
 4. Jost (P. Myers, Dubé), 34. D. Strome (Barzal, Chabot), 38. N. Roy (J. Gauthier), 44. Barzal (Dubois), 50. D. Strome (Barzal)  10. Sergačjov (Gurjanov), 46. Kaprizov (M. Vorobjov, Rykov), 51. Rykov (Jurtajkin, Kaprizov).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.