bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ron Hextall nikam nespěchá. Z cholerického nerváka je trpělivý stavitel Flyers

23. července 2016, 12:00

Jiří Lacina

V dobách aktivní hráčské kariéry to byl pořádně výbušný chlapík. Ron Hextall, brankářsky spojený zejména s Philadelphií Flyers, kde strávil jedenáct ze třinácti let hráčské kariéry, byl známý svou prudkou povahou. Když ho někdo naštval, neváhal soupeře přetáhnout širokou brankářskou holí. Lidé se nad jeho kousky často dobře bavili. Teď je všechno jinak.

Hextall nabízí v manažerské funkci všechno možné, jen ne prchlivost. „Žádné překotné změny, žádné výstřely na měsíc, žádné nesmyslné kontrakty,“ píšou místní noviny. „Ani se nechce věřit, že se tomuhle chlapíkovi dřív nedostávalo trpělivosti. Někdejší vzteklý muž je ve dvaapadesáti letech jen vzdálenou vzpomínkou.“

Najít sestřih nejostřejších kousků Rona Hextalla nebyl velký problém, zejména zákrok na Kenta Nilssona (čas 1:17) si koleduje o cenu pro cholerika roku, ne-li desetiletí:

Kdo nezažil a nepamatuje, musí po zhlédnutí videa uznat, že Ron Hextall věru nebyl žádný beránek. O to je jeho proměna v uhlazeného a zdrženlivého manažera interesantnější. Jde si svojí cestou, nenechává se strhnout ani vyprovokovat k žádným unáhleným řešením. Ostatně, u Letců si jich užili v posledních letech dost a taky za ně dost zaplatili.

Hextall si stojí za svým, pokud jde o to stavět na vlastních hráčích. Na nedávném vývojovém kempu nováčků to jen potvrdil. „Máme dost hráčů na soupisce, kteří za nás příští rok můžou hrát,“ řekl. „Ať už jde o chlapy, které máme podepsané, nebo o chlapy na farmě v AHL.“

Na útočné polovině je podle odborníků pro Flyers velkým příslibem především Travis Konecny. V Ontario Hockey League prokázal, že se umí prosadit před brankou a jednou by mohl pro Letce sbírat hromady bodů. Přestože zrovna útok Flyers by potřeboval posílit, Hextall nikam nespěchá.

„Jestli dokáže mladý kluk náš tým vylepšit, bereme ho. Jestli ne, budeme hrát s tím, co máme.“

Zvláštní pozornosti se dostává také ruskému obránci Ivanu Provorovovi. Loňská sedmička draftu by podle všeho měla být v devatenácti letech připravena na NHL. Byl největší hvězdou letošního nováčkovského kempu Flyers. Aspoň podle front na autogramy, které se u něj tvořily.

Provorov se na slavnou ligu trpělivě připravuje v zámoří. Po dvou letech v Americe se loni ještě na rok vrátil do juniorské Western Hockey League. Jako hráč Brandon Wheat Kings převzal po skončení sezóny cenu pro nejlepšího obránce soutěže, zahrál si samozřejmě také All Star Game. V 62 utkáních nasbíral na beka opravdu skvělých 73 bodů (21+52).

Otázky na příští sezónu už ho trochu otravovaly. „Uvidíme, co se stane v září,“ řekl s výhledem na tréninkový kemp, kde určitě nebude chybět, načež své ambice přeci jen rozvinul: „Jsem obránce, který hraje po celém hřišti, můžu hrát přesilovky i oslabení. V létě se chci ještě co nejvíc zlepšit a myslím, že mám docela dobrou šanci se do prvního týmu dostat.“

Hextall ale nikomu nic neslibuje. Něco z toho starého nerváka na jeho tváři přeci jen místy problesklo. To když byl neustále dotazován právě na dva výše jmenované a na to, zda už Konecny i Provorov juniorský hokej nepřerostli. Stavitel týmu zůstal neústupný. Na nic se nebude chvátat. Mladí i ostřílení borci se prý sejdou na podzim a teprve tam si to rozdají o místa v sestavě Flyers.

Jak píšou noviny a jak ukazuje závěr výše prezentovaného sestřihu – před 27 lety neváhal Hextall daleko opustit brankoviště, aby se pustil do Chrise Cheliose. Sladká vzpomínka... Teď stejný muž své „brankoviště“ neopouští. Trpělivě spočívá v základním manažerském postoji.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.