bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rick Nash: klíčová akvizice, nebo výstřel mimo?

27. února 2018, 10:15

Marek Galata

Je to oficiální: na Manhattanu začala přestavba. New York Rangers se pohybují mimo příčky zaručující účast v play-off, a přestože ztráta na posledního majitele divoké karty není nikterak závratná (činí 7 bodů), generální manažer Jeff Gorton zahájil proces skládání nového mužstva. Proto vystavil propustku hned několika veteránům. Začal 20. února u Nicka Holdena, o tři dny později pokračoval s Michaelem Grabnerem a v neděli ukázal i na Ricka Nashe.

Nebyla to nikterak překvapivá událost. Rick Nash, jednička draftu 2002, poslední roky připomínal jen stín onoho kouzelného čarostřelce, kterým býval. Vstoupil do Kristových let a ocitl se v posledním roce své smlouvy, která z platového stropu ukrajuje citelných 7,8 milionu dolarů za sezonu. Všechno tohle z něj dělalo ideální cíl pro týmy, které se chtějí na poslední chvíli vyzbrojit pro play-off.

Výměna v rámci Original Six

Vidině zisku zkušeného hráče se neubránili v Bostonu, kde již vyhlížejí tvrdé boje o Stanley Cup. Generální manažer Bruins Don Sweeney proto nabídl svému protějšku Jeffu Gortonovi lákavou protihodnotu. Věděl, že šéf Rangers potřebuje své mužstvo po mnohaletém snažení o zisk Poháru především omladit, a vysázel na stůl následující balíček: centra či pravé křídlo Ryana Spoonera, univerzálního křídelníka Matta Beleskeyho, mladého obránce Ryana Lindgrena a dvě draftové volby – jednu pro letošní první kolo a druhou pro sedmé kolo napřesrok.

Generální manažer newyorských si může gratulovat, protože se mu povedlo vytěžit z Nashe víc než dost. Zbavil se stárnoucího a velmi drahého veterána, kterému zbývalo jen pár měsíců do vypršení smlouvy (a tedy i odchodu bez jakékoliv kompenzace). Za něj získal několik součástek pro svůj nově se rodící tým. Šestadvacetiletý Spooner, který mimochodem během minulých dvou sezon Nashe v počtu bodů předčil, může bez problémů okamžitě zastat důležitou roli. Devětadvacetiletý Beleskey nevypustí žádné střídání, zatímco dvacetiletý Lindgren je investicí do budoucna. Stejně jako další dva hráči, které si Gorton v rámci získaných draftových voleb vybere.

Při prostém výčtu se tedy zdá, že Don Sweeney toho nabídl až příliš. Avšak on má pro zbytek sezony jiné cíle, navíc si podobné rozhazování může dovolit. Boston totiž disponuje celou řadou nadějných hráčů. Někteří již hrají v hlavním týmu (Charlie McAvoy, Anders Bjork či Jake DeBrusk), řada jich pak čeká v záložním týmu Providence Bruins (Jakob Forsbacka Karlsson, Jakub Zbořil nebo Jeremy Lauzon). K tomu je třeba přidat i několik slibných a zatím nepodepsaných hráčů. Nelze se tedy divit, že Sweeney chce s partou okolo zkušených stálic Bergerona, Cháry či Krejčího zaútočit až na samotný vrchol. Hned teď.

První zápas již má za sebou

Co Nash novému zaměstnavateli nabízí? Zejména univerzálnost. Hraje sice s hokejkou nalevo, ovšem za poslední roky ukázal, že se umí pohybovat na obou křídlech. Navíc i přes to, že tomu statistiky minulých sezon nenapovídají, se stále jedná o hráče s čichem na góly. Vždyť již třikrát v kariéře dosáhl na metu 40 gólů v základní části. Může být tedy údernou přesilovkovou zbraní a jak je dobře známo, právě přesilovky rozhodují série play-off. V neposlední řadě pak určitě přispěje svými zkušenostmi z šesti účastí ve vyřazovacích bojích.

Sedmý pokus o dobytí Stanley Cupu již stihl Rick Nash zahájit. Ještě v den své výměny nazul brusle, oblékl dres Bruins a vyrazil do boje na led Buffala. Jak se předpokládalo, nahradil v druhé lajně Ryana Spoonera a objevil se na pravém křídle po boku Davida Krejčího a Jakea DeBruska. První zápas sice vyšel bodově naprázdno, ale klíčové pro něj v tuto chvíli bude spíš poznávání svých nových spoluhráčů. Trenér Bostonu Bruce Cassidy má však pro případ nouze i náhradní plán – může umístit Nashe místo Davida Pastrňáka do první útočné vozby vedle Bergerona a Marchanda. Nová akvizice je totiž podle jeho slov mnohem variabilnější než její předchůdce Spooner.

Sám Nash si z toho těžkou hlavu nedělá. „Chci týmu přispět svým stylem hokeje,“ říká třiatřicetiletý rodák z ontarijského Bramptonu. „Rád bych pomohl v ofenzivě, stejně tak chci hrát zodpovědně směrem dozadu. Zkrátka chci být kompletním hráčem. Je zde spousta dobrých hokejistů, takže uvidím, kam nakonec zapadnu a kde budu hrát.“

Dojde na Nashova slova a zapadne do vítězné mozaiky Bruins? Nebo bude pokračovat v trendu posledních nevýrazných sezon a mnout ruce si bude šéf New York Rangers? Výsledek této zajímavé výměny se dozvíme již za pár měsíců během play-off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.