bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Prokletí Coryho Schneidera: V základní části už téměř rok čeká na výhru

17. prosince 2018, 10:10

Jan Kukrál

27. prosince 2017. Ten večer Cory Schneider pochytal 31 z 32 střel Detroitu, po zápase zvedl ruce v oslavném gestu a užíval si chválu spoluhráčů. Běžná rutina, řeklo by se. Tou dobou měl na kontě 17 výher z 30 utkání, v čemž patřil do Top 10 celé ligy. Následně sice dvakrát prohrál, ale to už se blížil Silvestr a s ním vyhlídky na úspěšný nový rok 2018. Jenže… Schneidera by jistě ani v tom nejhorším snu nenapadlo, že se dalšího vítězství jen tak nedočká.

Drsná ironie osudu, když si uvědomíme, od koho v New Jersey přebíral brankoviště – od jistého Martina Brodeura, historického rekordmana v počtu výher v základní části, který Ďáblům v plném zdraví a síle rok co rok zaručoval kolem 40 dvoubodových večerů.

A právě časté absence Schneiderovi jeho tíživou situaci nijak neusnadňují. Po své poslední výhře si připsal sedm proher v řadě, přičemž šťastná sedmička v tomto případě rozhodně neplatí, naopak se Schneider na konci ledna zranil. Po návratu ho už téměř nepustil do brány Keith Kinkaid, spolu s Taylorem Hallem hlavní hrdina nedávné nečekané cesty Devils až do play off. 

Zde ale původní náhradník zcela vyhořel, naopak fantasticky čapající Schneider držel mužstvo ve hře. A i když to na postup nestačilo, díky jednomu vítězství se nemůže říkat, že by v NHL za uplynulých dvanáct měsíců nevyhrál vůbec. Během léta pak podstoupil operaci, čímž vyřešil zdravotní trable, ale jeho maraton porážek v základní části nadále nebere konce. 

Nemilosrdné počty

Z 19 utkání, do kterých od své poslední vítězné radosti nastoupil jako startující gólman, má bilanci 0-15-3. Za dané období má ze všech pravidelněji se objevujících maskovaných mužů také suverénně nejhorší statistiky, průměr 4,26 a „úspěšnost“ zákroků 85,9 %. To jsou čísla, za která by se nemusel stydět ani legendární André „Red Light“ Racicot. Ten si svou přezdívku vysloužil v 90. letech v dresu Montrealu kvůli tomu, jak často se za ním rozsvěcelo červené světlo po inkasované brance.

Ale zatímco Racicot byl v NHL vždy jasná dvojka, Schneiderovi schází ještě tři roky do konce sedmiletého kontraktu zaručujícího příjem 6 milionů dolarů. A pokud coby zaměstnavatel v byznysu orientovaném na vítězství platíte takové peníze člověku, jenž vám za rok nevychytá v základní části ani jedno jediné, máte při podepisování jeho výplatní pásky pořádně ztuhlý úsměv.

V aktuální sezóně je na tom Schneider ještě o něco hůř než v součtu celé nešťastné série (0-5-1, průměr 4,66, zákroky 85,2 %). Sedmkrát nastoupil od začátku, dvakrát byl střídán, z toho naposledy v pátek proti Vegas již v 10. minutě. V dalších třech případech dostal pět gólů. Nutno podotknout, že někdy má i pořádný pech, například při jeho předposlední prohře s Anaheimem 4:5 v prodloužení mu hned tři puky do sítě dopravili vlastní spoluhráči… Málo vídaná věc nejen v profesionálním hokeji.

Hlavně neztrácet naději

Schneidera skutečně jako kdyby někdo zaklel, působí to až tragikomicky. V již zmiňovaném mači proti Golden Knights si osudový třetí gól, po kterém se pakoval z brány, hodil za záda také prakticky sám:

Nezdary oblíbeného parťáka leží na srdci i jeho týmovým kolegům. „On je ten typ brankáře, který má výčitky, i když prohrajeme 1:0. Vždycky říká, že měl být prostě ještě lepší, nikdy nehází vinu na druhé. Pro někoho takového na ledě necháte duši, moc mu chceme pomoci, aby na tu výhru konečně dosáhnul,“ prohlásil obránce Damon Severson. Doplnil ho útočník Blake Coleman: „Všechny nás to mrzí, chceme pro Coryho tu výhru získat možná ještě víc než on sám.“

A co na všechnu tu nakupenou smůlu říká samotný Schneider? „Moji spoluhráči v zápasech zblokují spousty střel, a že se to od nich teď často odráží špatným směrem... Takový je hokej. Když se daří a vyhráváte, neprojde vám za záda skoro nic. Ale když vás chytne stejná šňůra nezdarů jako mě, tak skončí v bráně skoro všechno. Ale jsem si jistý, že se to změní, tohle nebude trvat věčně.“

Věčně snad opravdu ne, ale i rok by byl zatraceně dlouhá doba. Do letošního 27. prosince zbývá Ďáblům odehrát pět zápasů a je pravděpodobné, že alespoň v jednom z nich dostane Schneider šanci. Dočká se? Mezitím už se začaly objevovat spekulace, že by mohl patřit mezi okruh adeptů na post jedničky Philadelphie Flyers, že by mu nový start prospěl. Jinde zase vidí řešení v jeho odeslání na farmu, kde by se mohl rozchytat proti méně schopným střelcům. To ale odmítá hlavní trenér John Hynes.

„Necháváme si ho nahoře, protože si myslíme, že to je pro něj nejlepší. Je důležitou součástí našeho týmu a i když si teď prochází těžkým obdobím, budeme dál makat na tom, aby se z toho dostal,“  uzavřel šéf střídačky Devils.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.