bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Proč nevyměňovat Kessela? Rutherford ví, že trejd může Tučňákům uškodit

13. června 2019, 13:00

Tomáš Zatloukal

V tuto chvíli už mohl listovat katalogy realitek a vybírat nemovitost v Minnesotě. Jeho výměna k Wild za Jasona Zuckera byla před pár týdny na spadnutí. Jenže Phil Kessel nekývl, raději požádal Jima Rutherforda, generálního manažera pittsburghských Penguins, ať se poohlédne jinde.

Pohlédnout se jinde?

To v případě Kessela není vůbec jednoduché. A nejde jen o fakt, že jednatřicetiletý Američan má ve smlouvě klauzuli o nevyměnitelnosti a podobně jako možnost odejít do Minnesoty (kde mimochodem hrával na univerzitě), může smést ze stolu i další návrh.

Stačí si připomenout, že z platového stropu ukrajuje 6,8 milionu dolarů ročně. Nebo to, že letos nastřádal v hodnocení účasti na ledě hned 19 mínusů (30. nejhorší výsledek v celé NHL). A co teprve jeho svérázná povaha a laxní přístup k bránění.

To vše stěžuje Rutherfordovi vyjednávání, zužuje okruh potenciálních zájemců a snižuje výši protihodnoty. Jinými slovy, Pittsburgh by mohl na Kesselovi krutě prodělat a může být daleko výhodnější si prověřeného kanonýra pro tuto chvíli ponechat.

Penguins totiž Kessela nutně vytrejdovat nemusí.

A stále se od něj mohou dočkat solidních služeb, vždyť od svého příchodu v roce 2015 přispěl k zisku dvou Stanley Cupů, pokaždé nasázel nejméně 23 branek a poslední dvě sezony zakončil se ziskem 92, respektive 82 bodů.

Zmíněná argumentace je pohledem, který zastává i sám Rutherford (nic jiného mu patrně po krachu s Wild nezbývá).

"Je důležité si uvědomit, že Phil má klauzuli o nevyměnitelnosti a drží v rukou trumfy. Situace, v jaké nyní Phil je, obvykle nedopadá pro dosavadní tým úplně ideálně. Tak to prostě je. V tuto chvíli mi tak vychází, že Phil u nás zůstane pro další sezonu. Takhle k tomu nyní přistupuji," říká Rutherford.

Přijde mu rozumnější si Kessela ponechat, než ho pustit pryč pod cenou. Není to totiž zase tak dlouho, kdy společně s Carlem Hagelinem a Nickem Boninem terorizovali v play off soupeře. Platový strop zase poroste, pro Kesselův kontrakt by se u Tučňáků mohlo najít místo.

Je ovšem otázkou, zda v Pittsburghu nejsou napjaté vztahy. Spekuluje se o tom, že Kessel příliš nevychází s koučem Mikem Sullivanem.

Podobné situace nejsou v profesionálním sportu výjimečné. Pokud by Sullivan dokázal Kessela získat na svou stranu a přesvědčil ho, aby podřídil vše dalším úspěchům Tučňáků, mohl by z toho Pittsburgh nakonec vyjít silnější.

Kessela by pak Rutherford mohl zkusit poslat o dům dál o rok později, případně lze vyčkat konce smlouvy v roce 2022.

Žádný ideál, ale také žádná pohroma. Kessel jistě pro Rutherforda představuje určitý bolehlav, nicméně pořád je to slabý čaj oproti Milanu Lucicovi a dalším krutě nevýhodným smlouvám napříč NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.