bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Bruins přes léto jen lehce doplnili kádr, dokáží navázat na minulý ročník?

3. září 2018, 20:00

Jan Hausmann

Boston Bruins a jejich generální manažer k mnoha personálním změnám nesáhli. Z důležitých posil přišli jen Jaroslav Halák a John Moore, citelnou ztrátou může být odchod Rileyho Nashe. Boston jde do sezóny opět s nabitým kádrem a prvotřídním útokem. Jestli to bude stačit na více než na druhé kolo play-off, to ukáže až čas.

Loňská sezóna zavedla Bruins do druhého kola play-off, odkud je po pěti střetnutích vypoklonkovala Tampa. V úvodním kole si po tuhém, sedmizápasovém boji poradili s Torontem. V Atlantické divizi skončili po základní části se 112 body na druhém místě právě za Tampou Bay Lightning. 

Asi není troufalé tvrdit, že bostonský mančaft měl rozhodně na víc. První formace ve složení Marchand, Bergeron, Pastrňák předváděla skvělé výkony a patřila mezi nejlepší útočné letky celé ligy. Pokud tedy nebyla vůbec tou nejlepší. V základní části tihle tři dohromady nastřádali 228 kanadských bodů a dařilo se jim i ve vyřazovacích kláních. Tedy až do druhého duelu v semifinále konference s Tampou. 

V úvodním mači druhého kola bojů o Stanley Cup ofenzivní stroj jel ještě parádně, při výhře 6:2 první útok opět zářil. Pastrňák 4 asistence, Bergeron 2+1, Marchand 1+3. Jenže pak se zasekl, obrana Tampy vložila mezi ozubená kola kámen a do finále konference si to namířil klub z jihu USA. V následujících čtyřech utkáních se Boston zmohl dohromady pouze na sedm gólů. Bruins ale moc nepodržel ani brankář Tuukka Rask. 2,81 branek na zápas a 90,7% úspěšnost zákroků nejsou čísla brankáře mířícího pro Stanley Cup. Jediné, čím se poté Tampa nechala překvapit, byla degustace několika jedinců Bradem Marchandem. Na to se opravdu nikdo nachystat nemůže. 

Silný útok a speciální týmy

Najít skutečně slabou stránku současných Bruins by asi byla náročná práce i pro mistra Columba. Útok mají nabitý hvězdami. Obrana složená z talentovaných mladíků, top hráčů v nejlepším hokejovém věku a nad těmi všemi shlíží ze dvou metrů a pěti centimetrů kapitán Zdeno Chára. 

Přesilovky parádní, s 23,6 % využitých početních převah jim loni patřilo čtvrté místo v celé NHL. A jelikož nikdo důležitý klub neopustil, není důvod si myslet, že by tomu mělo být od října jinak. Stejnou pohádku píše i oslabení. 83,7 % ubráněných početních nevýhod a třetí místo v lize. 

Snad jedině se nabízí post brankáře. Jednatřicetiletý Tuukka Rask už nepodává takové výkony jako před třemi, čtyřmi lety. Letos se s 91,7% úspěšností zákroků umístil po základní části až ve třetí desítce. Když se ovšem podíváme na průměr obdržených branek na zápas, je to daleko lepší – 2,36 a desáté místo. Na druhou stranu označit ho za slabinu a největší problém mužstva by bylo více než troufalé. Tuukka Rask už možná není tou velkou hvězdou a tahounem týmu, stále jde ale o velmi kvalitního brankáře, po němž by v lize sáhla většina týmů. Navíc Boston obdržel v letošní základní části jen 211 gólů, lepší defenzívou se mohly pyšnit jen tři týmy. 

A konečně generální manažer Don Sweeney v létě přivedl Raskovi na pomoc zkušeného veterána. Na dva roky se Bostonu upsal Jaroslav Halák. No a to je brankář na post dvojky více než dobrý. V roce 2015 si dokonce zachytal na All-Star Game a předloňské září zářil na Světovém poháru ve výběru Evropy. 

Halák bude krýt Raska, John Moore posílí obranu

Jak jsem již napsal o pár řádků výše, druhým článkem brankářské dvojice se začátkem července stal třiatřicetiletý slovenský gólman Jaroslav Halák. Účastník dvou olympiád podepsal smlouvu na dva roky s průměrným platem (Cap Hitem) 2,75 milionů dolarů. Nahradil tak Antona Khudobina, který Raskovi sekundoval po poslední dvě sezóny. A rozhodně by nemělo jít o krok vedle. Halák chytal naposledy v Islanders. První tři ročníky čapal velmi dobře, úspěšnost mu neklesla pod 91,4 %. Až právě skončená sezóna mu úplně nesedla, ostatně jako celým Islanders. I tak by ale měl plnit roli dvojky spolehlivě a v případě poklesu formy či zranění Raska zaskočit. 

Druhým významným přírůstkem do bostonské rodiny se stal sedmadvacetiletý zadák John Moore. Ten se klubu ze státu Massachusetts upsal na pět let a stejně jako Halák bude pobírat 2,75 milionů dolarů za sezónu. Levoruký strážce zadních vrátek nepatří mezi ofenzivně laděné obránce, na to jsou v Bostonu ale jiní. Moore nabízí kvalitní defenzivní činnost prověřenou sedmi lety v NHL a určitě pomůže i na oslabení. Loni trávil na ledě při početních nevýhodách téměř dvě minuty za zápas.

Bruins dále podepsali například útočníky Joakima Nordströma a Chrise Wagnera, oba dva na dva roky. Nordström i Wagner nejspíše zamíří do třetí, případně čtvrté formace a nápomocni budou hlavně v defenzivní činnosti. 

Vedle Khudobina je nejvýznamnějším odchodem Riley Nash. Centr třetí lejny zvládl parádně práci na obou stranách kluziště a nasbíral skvělých 41 bodů (15+26). Po sezóně se ale stal nechráněným volným hráčem (UFA) a svou další kariéru se rozhodl spojit s Columbusem. 

Vedle nich tým opustili i Tommy Wingels, Paul Postma, Brian Gionta nebo Austin Czarnik.

Otázkou zůstává další angažmá kanonýra Ricka Nashe. Dvojnásobný olympijský vítěz přišel k Bruins na konci února z New Yorku Rangers. V základní části stihl v černo-žlutých barvách 11 duelů (3+3) a v play-off 12 utkání (3+2). Po sezóně mu smlouva vypršela a další zatím nikde nepodepsal. 

Minimálně druhé kolo

Bruins se jistě podívají do play-off. Musel by nastat neočekávaný výpadek a velký herní propad, aby si hráči mohli zajít už v dubnu na golf. První kolo by měli přejít určitě, ve druhém je otázka, koho chytnou. Kvalitní tým mají, teď to jenom prodat. No, nechme se překvapit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.