bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Před lety z NHL sledoval jen sestřihy, nyní v ní prožívá chorvatský hokejový sen

9. ledna 2015, 18:00

Michal Belšán

Dnes je tomu přesně měsíc, kdy rodák ze Záhřebu odehrál první utkání v NHL. Borna Rendulić nastoupil v dresu Colorada Avalanche na domácím ledě v utkání s Nashvillem. Od té doby odehrál dalších šest utkání, podařilo se mu dokonce vstřelit i jeden gól.

Už jako mladému mu bylo jasné, že z Chorvatska cesta do nejslavnější hokejové soutěže světa asi nevede. A tak již v 15 letech odešel do Finska. Jak se ale vůbec Borna Rendulić k hokeji dostal? „V šesti letech jsem prostě začal trénovat hokej. Byl jsem také dobrý ve fotbale, ale hokej byla moje volba číslo jedna,“ vzpomíná si pravý křídelník v rozhovoru pro eurolanche.com.

V mládí byl jeho vzorem Wayne Gretzky, o pár let později ale začal sledovat i Alexe Ovečkina, jenž je jeho oblíbeným hráčem i dnes. „Mým oblíbeným týmem jsou ale samozřejmě Avs, kteří mi dali šanci vyzkoušet si NHL,“ poznamenal Rendulić, který také dodává, že NHL doma v Chorvatsku sledoval jen ze sestřihů zápasů na YouTube. Po odstěhování do Finska ale získal větší přehled.

Debut v chorvatské nejvyšší soutěži si odbyl již v 15 letech. A pamatuje si na něj moc dobře. „V tom zápase jsem dal gól, ale poté jsem udělal chybu a kouč mě do konce utkání posadil. Ale rozhodně to bylo skvělé zahrát si s dospělými už v 15 letech.“

Pojďme už ale k současnosti. 22letý útočník debutoval 9. prosince na domácím ledě v zápase s Nashvillem. Na ledě tehdy strávil 7 minut a 47 vteřin a zaznamenal jednu střelu na branku. Na svůj debut jen tak nezapomene. „Jsem tak šťastný! Čekal jsem na to tak dlouho, konečně se má práce vyplatila,“ řekl po utkání nadšený Rendulić zámořským médiím. V tu dobu možná ještě netušil, že ho čekají další zápasy.

Celkem jich ještě odehrál sedm. Nejvíce si bude zřejmě pamatovat utkání ze 31. prosince, kdy proti Philadelphii Flyers zaznamenal svou první branku v NHL. Trenér ho dal do formace s Gabrielem Landeskogem a Ryanem O’Reillym. A právě kapitán Colorada mu na na gól ve 35. minutě krásně nahrál, Rendulić napálil puk na branku a ten se zatřepotal až v síti za Masonem. „Bylo to super. Stál na správném místě. Je to chytrý hráč, tvrdě maká. Ten gól si opravdu zasloužil,“ řekl pro oficiální klubové stránky Ryan O’Reilly.

I pro Renduliće byla první branka v NHL dalším splněným snem. „Určitě,“ řekl bez váhání. „Pár let zpět jsem si nemyslel, že bych tu mohl být a dokonce i dávat góly. Rodiče jsou na mě opravdu hrdí. Když jsem byl mladší, dali mi všechno, protože chtěli, abych byl úspěšný. Jsem si opravdu jistý, že jsou na mě doma pyšní.“

Z osmi odehraných utkání se představil sedmkrát doma. Nejvíce času na ledě strávil v utkání, které se hrálo dnes v noci – tedy v utkání s Ottawou (13:44), nejméně poté v zápase se St. Louis (6:10). Bude zajímavé sledovat, co nám chorvatský forvard ještě předvede.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.