bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Philadelphia Flyers udělala Couturiera prvním centrem. Překročí konečně hranici 40 bodů?

22. října 2017, 14:15

Pavel Golasowski

Osmička draftu z roku 2011, která hned od začátku dostala šanci hrát v nejslavnější hokejové lize světa, doposud nepřekročila hranici 40 bodů za sezónu. Kritici se proto ptají „Opravdu je Sean Couturier pro tým přínosem?“ Letos to však vypadá, že by práh mohl konečně překročit a umlčet tak jejích hlasy.

Osm zápasů, čtyři góly a tři asistence. Taková je dosavadní bilance Seana Couturiera v sezoně. Pokud si udrží toto tempo i nadále, může pomýšlet na více než oněch 40 bodů, které jeho kritikům tak leží v žaludku.

Proč se vůbec ona 40 bodová hranice stala pro Seana Couturiera měřítkem úspěchu? Nejpravděpodobnější vysvětlení hledejme v posledních čtyřech sezónách, kdy se pokaždé přiblížil na dostřel, ale nikdy ji nepřekonal. V sezóně 2013-2014 to bylo 39 bodů, v následujících třech sezónách pak 37, 39 a 34.

Nicméně, je nutné být k mladému Američanovi fér, protože v posledních dvou sezonách ani jednou neodehrál všech 82 zápasů základní části. Tempo, jakým sbíral body, by v sezóně 2015-2016 stačilo přibližně na 52 bodů, zatímco minulý rok mohl dosáhnout na 42. Avšak zranění jej zastavilo na 63, respektive 66 zápasech.

Hra pět na pět

Za poslední dvě sezóny se v dresu Flyers nenašel hráč, který by při hře 5 proti 5 nasbíral více bodů než Sean Couturier. Tomu se jich podařilo nastřádat 55 i navzdory tomu, že chyběl ve 35 zápasech. Není tak vůbec od věci nazývat ho nejlepším hráčem Philadelphie v této herní variaci.

V nové sezóně dostal 24letý útočník od trenéra Davea Hakstola pořádnou porci důvěry. Posunul Couturiera do první elitní formace mezi Jakuba Voráčka a Clauda Girouxe. A důvěra, která mu byla dána, se Philly vyplácí. Všechny body nasbíral, jak jinak, při hře 5 na 5. Jeho zbraň je však zároveň největší slabinou.

Ach ty přesilovky…

První centr totiž sbírá body výhradně jen ve zmiňované herní situaci. Vada na jeho kariéře, a také důvod proč není schopný naplnit očekávání mnoha fanoušků a kritiků, je jeho produktivita při hře v početní výhodě.

Claude Giroux, Jakub Voráček, Wayne Simmonds a Brayden Schenn (nyní v St. Louis), ti všichni v posledních dvou sezónách nasbírali více bodů než Couturier.. Důvodem je, že na rozdíl od něj se dokážou prosadit při početní výhodě. Couturier v přesilových hrách zkrátka strádá. Za poslední čtyři sezóny strávil na ledě 525:42 minut při hře 5 proti 4 (primárně ve druhé přesilovkové formaci). Za tuto dobu dokázal nasbírat pouhých 17 bodů!

Nová sezóna, nové vyhlídky

S rolí prvního centra se zatím Couturier popasoval dobře. První formace sbírá body, on sám vede týmové statistiky v +/- a Flyers nezačali sezónu nejhůře. Metu 40 bodů by měl hravě přeskočit, nestane-li se nic neočekávaného, a konečně tak všem pochybovačům zavřít ústa. Jen ještě zlepšit produktivitu v početních výhodách.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.