bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: špičkoví nováčci rozhodně nezchudnou

5. července 2015, 5:42

Petr Adler

Jednička i dvojka z letošního trhu divokým dobytkem (tzv. draftu) mají ve svrchnících zbrusu nové smlouvy. Jejich první profesionální smlouvy. Ať už se Connor McDavid (Edmonton Oilers) a Jack Eichel (Buffalo Sabres) budou jakkoliv lišit jako hráči (ale i jako lidé), můžeme vzít jed (třeba strychnin) na to, že ty jejich smlouvy jsou málem do písmene (číslice) shodné.

Ostatně, právě proto se jim říká standartní nováčkovské smlouvy.

Takže k věci: oba pánové jsou od chvíle, kdy smlouvy prošly schválením v kanceláří NHL, bohatší každý o 92.5 tisíc amerických dolarů.

To je nejvyšší možný uznávací poplatek za podpis (cizím slovem: signing bonus).

Nejvyšší možnou základní mzdu stanoví kolektivní smlouva částkou 925 tisíc dolarů.

Mužstva zásadně tají, jak vysoké budou výkonnostní příplatky (cizí řečí: performance bonuses), případně, na kterých oblastech výkonnosti se s hráči shodla.

Papírově mohou páni McDavid a Eichel každý (s příplatky) vydělat hned v první sezóně po třech miliónech a 775 tisících.

NHL dělí výkonnostní příplatky do dvou skupin: A a B.

Příplatek A

V této skupině příplatků si hráč může vydělat až 850 tisíc za sezónu. Skoro dvojnásobek základní mzdy. V žádné z dále jmenovaných skupin nesmí vydělat více než 212.500 dolarů navíc.

Požadované výsledky jsou následující:

  • celkově odehraný čas na ledě (TOI) se musí zařadit mezi šest nejvyšších mezi útočníky mužstva, a hráč musí odehrát nejméně 42 zápasy;
  • odehraný čas na ledě (TOI) v průměru za zápas se musí zařadit mezi šest nejvyšších mezi útočníky mužstva, a hráč musí odehrát nejméně 42 zápasy;
  • nejméně 20 branek;
  • nejméně 35 nahrávek;
  • nejméně 60 bodů (za branky a nahrávky);
  • nejméně 0.73 bodu za zápas, nejméně 42 odehraných utkání;
  • přítomnost na ledě při vstřelení (a naopak, vstřelené) brance, ono slavné + / -, musí být mezi třemi nejlepšími útočníky mužstva, nejméně 42 odehraných utkání;
  • jmenován po sezóně do mužstva nejlepších nováčků (all-rookie team);
  • účastník zápasu hvězd (All-Star);
  • zisk ocenění pro nejužitečnějšího hráče (MVP) v zápasu hvězd.

Většinou se jednání o nováčkovské smlouvě soustředí na to, aby obě strany (hráč a mužstvo) souhlasily s výběrem cílů, které budou odměněny. Nejčastěji dojde k výběru těch cílů, kterých hráč může dosáhnout co nejsnázeji. Třeba: posezónní mužstvo nejlepších nováčků, oba časy strávené na ledě, nahrávky. Kazdy dosažený cíl znamená oněch 212.500 tisíc dolarů.

Hráč také může dostat příplatek za pět zápasů za sezónu (nejvýše 25 tisíc), ale podstatné je, že příplatky ve skupině A nesmí převýšit 850 tisíc dolarů za sezónu.

Příplatek B

Tady jde hlavně o výsledky ve Stanleyově poháru a postavení v soutěžích o nejrůznější ligová ocenění.

Umístění mezi prvními pěti v hlasování o Hartovu cenu (nejužitečnější hráč), cenu Lady Byngové (nejslušnější hráč), Selkeho cenu (nejlépe bránící útočník), Calderovu cenu (nejlepší nováček), Vezinovu cenu (nejlepší brankář) nebo Norrisovu cenu (nejlepší obránce) přinese hráči zvláštní příplatky. Ty ale neplatí mužstvo, a nepočítají mu tedy do nákladů vůči mzdové střeše; tyto příplatky hradí liga. Proto mezi nimi není uvedena Lindsayova cena pro nejlepšího hráče dle hlasování členstva odborů NHLPA.

Ovšem, kolik si třeba takový Connor McDavid vydělá jako reklamní tvář CCM Hockey, o tom se nemluví. To je mezi ním a tím dobrým podnikem. Ostatně, i takový Wayne Gretzky si vydělal mnohem více na reklamách než na hokejových mzdách, takže tady nejde o nic nového pod sluncem.

Drobná podmínka

Samozřejmě, mladé hvězdy budou muset splnit v září a začátkem října základní podmínku: budou muset přesvědčit své trenéry, že si výběr z prvních míst zasloužili a že budou svým novým mužstvům přínosem.

Connor McDavid ve vší skromnosti uvádí úvahy o své budoucnosti u Oilers pravidelně slovy jako “Jestli se mi podaří dostat se do mužstva.”

(Ostatně, když Connor McDavid nedávno odpovídal na otázku, o čem si povídal s bývalými hvězdami Oilers, označil ty dva za pana Gretzkyho a pana Messiera. Žádný Wayne, žádný Mark. Pan Gretzky. Pan Messier.)

Kouč Edmontonu Todd McLellan, který ho sleduje už dlouho, a v posledních několika dnech pěkně zblízka, během přípravného tábora pro naděje mužstva, říká, že je rád, že si mladý McDavid uvědomuje konkurenci, ale že jestli si bude počínat tak, jak si počínal v Rexall Place těch posledních několik dnů, nevidí důvodu, proč by se neměl dostat do mužstva hned na první pokus.

Ono to s tou konkurencí nebude moc jednoduché: právě Oilers se domnívají, že mají v otázce středního útočníka konečně jasno. První je Ryan Nugent-Hopkins, druhým centrem by byl právě nový miláček davů Connor McDavid, třetí místo si vybojoval loňskými výkony Švéd Anton Lander, a do čtvrté rady edmontonští počítají s nově získaným Markem Letestuem.

A co bude dělat Němec českého původu Leon Draisaitl? Odehrál si loni přes třicet zápasů za Oilers v NHL, pak v juniorské WHL pomohl Kelowna Rockets až do finále Memorial Cup, je to hoch vysoké postavy, který toho umí využít, a vedení mužstva už delší dobu kňourá, že potřebuje středního útočníka Draisaitlových rozměrů a schopností jako sůl.

Draisaitl položenou otázku zvedl řka, že by mu nevadilo hrát na křídle, že to už ostatně kdysi zkoušel, a v severoamerickém pojetí hokeje, kdy se střední útočník vrací jako první z útočníků do obrany, by mu vlastně hra na křídle nevadila, protože není tak těžká.

Mladíci McDavid a Eichel mají tedy u svých mužstev splnit úlohu Mesiášů. Dosavadní zkušenosti ukazují, že ta myšlenka hraničí s bláznovstvím.

A přesto jí mnozí podléhají. Optimismus, jemuž se říká bezbřehý.

Ovšem, může se také stát, že ti dva tu úlohu splní.

A to by byla opravdická puma.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.