bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: odešel velikán Mike Ilitch, sportovec tělem i duší

11. února 2017, 5:29

Petr Adler

Když Mike Ilitch (na snímku s manželkou Marian a Stanleyovým pohárem) koupil v roce 1982 Detroit Red Wings, mysleli si mnozí mezi podnikateli, že zešílel: Wings sice kdysi bývávali slavní a úspěšní, ale v době, kdy za ně Ilitch platil na tu dobu přemrštěnou cenu osmi miliónů dolarů, šlo doslova o skořápku hokejového mužstva. A hle, za léta Ilitchova kralování se Wings stali stálým účastníkem klání o Stanleyův pohár, ba ho čtyřikrát vyhráli.

Mike Ilitch v pátek zesnul v jedné z detroitských nemocnic. Bylo mu 87 let.

Mezi Ilitchovy největší zásluhy patří, že použil své veleúspěšné sítě pizzerií Little Caesars, aby podpořil dětský (a amatérský vůbec) hokej. Ti, kteří se chtěli stát členy, museli na sobě pracovat nejen po hokejové stránce. Mike Ilitch a jeho žena Marian lpěli na tom, že absolventi jejich mužstev se musí naučit se o sebe postarat i mimo kluziště. Rodina Ilitchova dodnes podporuje nejrůznější stipendia, která pomáhají dnešním i bývalým Malým Císařům na cestě za vzděláním.

Detroit dodnes stojí (ale spíše padá) s automobilkami. Je mnoho důvodů, proč tento průmysl, kdysi jeden z nejlepších vývozních artiklů, dnes živoří, je spousta. Od zabedněnosti tehdejších majitelů automobilek, kteří se vytrvale dívali se zcela neoprávněným opovržením na vývoj vozidel v Evropě i Asii (tenkrát hlavně v Japonsku), až po (s prominutím) nenažranost odborářů sdružených v United Auto Workers (UAW), jejichž požadavky, podporované stávkovými bouřemi, by přivedly na buben největšího bohatce.

Mnozí majitelé profesionálních mužstev stěhovali své majetky do hospodářsky příjemnějších krajů v situacích mnohem příznivějších než byla ta, které čelil v Detroitu Mike Ilitch. A přese všechno nikdy nepodlehl: ani Wings, ale ani baseballoví Tigers nikdy ani slůvkem nenaznačili, že by si přáli pozvat stěhováky. Ve městě ano: Tigers mají dnes nové působiště než měli, Wings také. V Detroitu.

Jestli místní Ilitchovi něco nezapomenou, je to jeho věrnost městu.

Cesta vzhůru

Mike a Marian Ilitchovi si v roce 1959 vymysleli a v předměstí Detroitu jménem Garden City otevřeli zajímavý krám. Jmenoval se (a dodnes se jmenuje) Little Caesars Pizza. Neobvyklost podniku spočívala v jeho jednoduchosti. Ilitchovi totiž neotevřeli novou restauraci. Otevřeli podnik, kam si zákazník zavolal, objednal si, a než dorazil, byla pochutina na světě. Zákazník zaplatil a nesl voňavou krabici k autu. Často přijel domů s prázdnou: stačil skvěle vonící pizzu dojíst dříve, než zatočil do své ulice.

Tuhle potíž vyřešily dodávky až do zákazníkova domu.

Mimochodem, ten původní krám stojí dodnes na tom samém místě.

Mike Ilitch původně chtěl, aby se podnik jmenoval Pizza Treat (pizzová pochoutka), ale jeho dráze milovaná bytost Marian tvrdila, že to není moc nápadité. A jelikož ona sama svému manželovi přezdívala do malých císařů, prosadila, že se tak bude jmenovat i jejich podnik.

Mikeovi Ilitchovi slouží ke cti, že manželčin nápad ocenil a přijal.

Little Caesars dnes působí v nejméně padesáti zemích, a v mnoha případech je k pekárně připojena také restaurace.

Podnik se proslavil reklamním heslem “Pizza! Pizza!” Tím dával najevo, že nabízí dvě pochoutky za cenu, za níž konkurence prodávala jednu.

Mike Ilitch se narodil v Detoitu rodičům, kteří přišli do země z Makedonie. Začátkem padesátých let minulého století sloužil čtyři roky u americké námořní pěchoty (U.S. Marines).

Zajímavé je, že ho baseballoví Detroit Tigers sledovali už během čtyřicátých let. Když se Mike Ilitch vrátil z vojny, nabídli mu smlouvu, a on pak hrál několik let na jejich farmě.

A pak je v roce 1992 koupil.

Všichni, kdo ho znali, hovoří s uznáním o dobročinné práci rodiny Ilitchových. Hokejoví Malí císařové, nebo Little Caesars Kitchen of Love jsou dnes pojmy.

Ona kuchyně, to je vlastně pojízdná pekárna spojená s pojízdnou jídelnou, kterou podnik vysílá tam, kde udeřilo nějaké přírodní neštěstí. Místní dostávají najíst a napít, aby mohli lépe překonávat nástrahy života.

Americká Hokejová dvorana slávy a michiganská Sportovní dvorana slávy si zvolily Ilitche za člena v roce 2004. Hokejová dvorana slávy (v Torontu) je předběhla o jeden rok.

“Dokázali v podniku vytvořit rodinné ovzduší,” řekl o manželích Ilitchových generální manažer Wings Ken Holland. “Všichni máme pocit stálosti, věrnosti, osobního vztahu k podniku. Ovšem,” dodal, “jestli chceme zůstat zaměstnáni co nejdéle, musíme předvést nějaké výsledky.”

A právě o tom byl Mike Ilitch.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.