bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Oshie a Williams. Washington doufá, že má dost síly k útoku na Stanley Cup

21. července 2015, 17:00

Jiří Lacina

Je to silný mančaft s obrovskou osobností ve svém středu. Jenomže jeden hráč mužstvo nedělá. Washingtonu se dlouhodobě slušně daří v základní části, v play off je to jiná písnička. Nový kouč Barry Trotz ukáznil Ovečkina, zkvalitnil defenzivu, mužstvo ale dovedl znovu jen do druhého kola. Teď dostane k ruce dvě velké posily. Všichni doufají, že to konečně bude lepší.

Sice to nebylo zadarmo, ale Capitals získali do nadcházející sezóny dva excelentní úlovky. S partou kolem ruského cara vyjedou na podzim na led T.J. Oshie a Justin Williams. Oba už se byli v metropoli Spojených států podívat, zavítali sem před několika dny během vývojového kempu pro nováčky.

„Tenhle tým je připraven vyhrávat, vypadá to tak,“ těší se přestup T.J. Oshie. „Jsem šťastný, že mohu být jeho posilou, že se mohu stát dalším dílkem skládačky. Setkání s trenérským štábem mě skutečně nažhavilo. Už si jen přeju, aby sezóna co nejdřív začala, jsem hodně natěšený!“

T.J. Oshie: Stejný osud jako Ovečkin, stejná touha

Pořádný pochod play off. To je vroucné přání každého fanouška Washingtonu. V éře Alexandra Ovečkina se Capitals nedostali přes druhé kolo. Bruce Boudreau tu působil čtyři roky (2007-11), v roce 2008 dostal Jack Adams Award pro nejlepšího kouče základní části, v play off ale žádnou díru do světa neudělal. Jeho následovníci Dale Hunter a Adam Oates dopadli stejně.

Nejvíc mohou nezdary ve vyřazovací části mrzet samotného Ovečkina, ikonu a tvář klubu. Chce uspět. Moc chce uspět! T.J. Oshie, jehož St. Louis vypadlo loni v prvním kole s Chicagem (2:4) a letos stejně rychle v úvodním kole s Minnesotou (2:4), má totožný problém. Stejnou motivaci! St. Louis jsou nejstarším klubem v NHL, který zatím vůbec nevyhrál Stanley Cup. Podobně jako Ovečkin také osmadvacetiletý Oshie nikdy nepřešel s Blues druhé kolo.

„Vím, že fandové v St. Louis už začínali být trochu netrpěliví. Stejně tak vím, že fandové tady si přejí vyhrát Stanley Cup hrozně moc. Doufejme, že jim ho příští rok nabídneme.“

Tolik hráč, jenž má z pohárové části sezóny pramálo zkušeností. Oshieho vizitka 9 bodů (5+4) ve 30 utkáních play off je na sedm let v NHL dost chabá. Úplně jinou kvalitu a zkušenosti nabízí v tomto ohledu druhá posila Caps Justin Williams. Další nový pravý křídelník do řad Caps toho zažil v bojích o všechno víc než dost.

Justin Williams - Pan neporazitelný

Třiatřicetiletý Williams vyhrál za čtrnáct sezón v NHL tři Stanley Cupy. V roce 2006 s Carolinou, v letech 2012 a 2014 s Los Angeles Kings. Skutečnou pikantérií budiž, že nikdy neprohrál zápas číslo sedm! Celkem jich odehrál právě sedm a nikdy neodcházel ze závěrečného duelu série play off poražený! Pokud to nestačí, připomeňme, že v roce 2014 dostal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Generální manažer Brian McLellan i trenér Barry Trotz věří, že triumfy z play off dělají z Williamse výjimečného hráče. „Přináší prvky, které hledáme pro náš tým, hlavně zkušenosti z play off a úspěchy ve Stanley Cupu. Věřím, že bude mít dopad na naše mladé hráče, hlavně Burakovskyho a Kuzněcova. Stejně tak může pomoci Oviemu a Bäckströmovi, protože dosáhl úspěchů na nejvyšší úrovni.“

Brooks Orpik: Nečekám problémy, ti kluci zapadnou

Příchod hvězdných posil nabudil také stávající hráče. Brooks Orpik, jenž přišel do Washingtonu loni z Pittsburghu, se o své pocity rád podělil s washingtonským tiskem. „Něco takového nemůžete čekat, ale pak jste nadšení, že jste získali dobré hráče,“ řekl Orpik pro Washington Post.

Metrákový bek však připomíná, že zisk kvalitního hráče vždycky něco stojí. Capitals se museli za Orpika vzdát Troye Browera, který měl v devětadvacetileti letech za sebou druhou dvacetigólovou sezónu po sobě (25 a 20). „To je ta stinná stránka,“ doplňuje obránce Caps. „Když získáte dobrého hráče, nebývá to zadarmo.“

Orpik si počkal na druhý den po výměně a pak postupně napsal textovku jak starému spoluhráči Brouwerovi, tak Oshiemu, jehož zná z amerického národního týmu. „Došlo k výměně dvou velkých jmen, k tomu byl do trejdu zapojen také jeden mladý talent. Vždycky jste z toho trochu překvapení. Takové výměny se nedějí často.“

„Možná jsme ztratili nějaké centimetry, ale Oshie rozhodně hraje důrazněji, než napovídá jeho postava. Ze zápasů proti Williamsovi taky vím, že je to velmi silný chlap okolo brány, který chodí do míst, kde to bolí. V jejich adaptaci nečekám problémy, myslím, že ti kluci zapadnou,“ těší se na posily Brooks Orpik.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.