bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL jako továrna na peníze: Miliardové Chicago, ale i prodělávající Arizona

6. prosince 2017, 14:00

Jiří Lacina

Jako každý rok také letos nabídli odborníci respektovaného ekonomického magazínu Forbes své odhady ekonomických výsledků a tržních hodnot klubů NHL. Čísla ukazují, že liga jako celek je v dobré kondici. Doby, kdy prodělávala stovky miliónů dolarů ročně, jsou pryč. To ale neznamená, že je všechno v nejlepším pořádku. Zhruba osmička klubů svým majitelům velkou radost nedělá.

NHL má podle Forbesu čtyři „miliardové“ organizace. Stálice New York Rangers (hodnota 1,5 miliardy USD), Toronto Maple Leafs (1,4 mld.) a Montreal Canadiens (1,25 mld.) doplnilo Chicago Blackhawks (1 mld.). Hodnota všech těchto klubů posilovala, například Rangers meziročně o 20 procent. Chicago je čtvrtým týmem, který kdyby chtěl nyní někdo koupit, musel by podle Forbesu nabídnout deseticifernou sumu. Miliarda dolarů je aktuálně asi 22 miliard korun.

Ceny klubů rostou

Cena Chicaga se zvýšila zhruba o 8 procent, z loňských 925 miliónů na miliardu. Blackhawks jsou jednou z nejúspěšnějších sportovních organizací v USA. Od roku 2010 vyhráli tři Stanley Cupy; sportovní úspěchy neurčují přímo cenu klubu, zajišťují ale nezbytnou přízeň fanoušků. Jestřábi mají ve svých řadách hvězdy – Patrick Kane, Jonathan Toews nebo Duncan Keith prodávají dresy a táhnou lidi do ochozů. Patří rovněž mezi nejoblíbenější týmy televizních společností.

Hodnotu klubu určují různé ekonomické ukazatele (tržby, zisk, odpisy, závazky a další), existují celé knihy k jejímu výpočtu. Zásadní je samozřejmě ziskovost. Investice je o návratnosti vložených peněz, nikdo nebude chtít koupit podnik, který dlouhodobě prodělává. NHL má podle Forbesu nyní 22 ziskových klubů. Vzpomeňte si na to, až vás zase rozčílí Gary Bettman. Majitelé musí být s jeho prací spokojeni.

Kladný hospodářský výsledek Rangers (94 mil.) nebo Toronta (92 mil.) se blíží sto miliónům. V minusu skončilo odhadem osm klubů, ovšem nejde o nijak závratné sumy. Ztráty Colorada, Tampy Bay, Anaheimu nebo Columbusu byly v jednotkách miliónů.

Rozpaky budí hlavně ekonomické výsledky Floridy (-11 mil.), Buffala (-13 mil.) a Arizony (-19 mil.), přičemž zejména na Floridě – kde letos výrazně propadla návštěvnost - to lepší nebude. Znepokojující je i nakumulovaný dluh Kojotů, který činí už 83 procent hodnoty organizace. Pro představu, ceny těchto klubů se pohybují mezi 300-400 milióny dolarů. Nováček z Las Vegas drží s 500 milióny 14. místo a je tedy zhruba uprostřed ligového pelotonu.

Hokej jako chudý příbuzný

Jakkoli vypadají cifry z NHL astronomicky, vedle jiných sportů působí hokej zejména v USA trochu jako chudý příbuzný. Třeba nejlepší kluby NFL (americký fotbal) přesahují hodnotu 4 miliard dolarů a ročně předají valné hromadě akcionářů k přerozdělení až 700 miliónů dolarů zisku. Jen smlouvy s televizními společnostmi přináší lize skoro 8 miliard dolarů ročně.

Každý klub amerického fotbalu dostal loni jen na svém podílu z televizních práv 244 miliónů dolarů. Pro srovnání, nejvyšší obrat v rámci NHL měli loni Rangers. Na kompletních tržbách z prodeje vstupenek, merchandisingu (dresy, suvenýry), sponzorských smluv a televizních práv utržili dohromady 246 miliónů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.