bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nashville bude proti Coloradu jasný favorit. Může to být naše výhoda, shodují se hráči Avalanche

11. dubna 2018, 19:30

Matěj Mayer

V letošním play-off byste nenašli sérii, která je na první pohled tak jednoznačná. Vítěz Prezidentovy trofeje proti týmu, který do vyřazovacích bojů proklouzl až na poslední možnou chvíli. Nashville má všechny předpoklady pro to, aby se znovu po roce probojoval až do finále. Jeho soupeř z Colorada, ale nedá nic zadarmo a bude houževnatý. „Nebude to lehké, ale my jsme outsideři – můžeme jenom překvapit – a to je vždycky zábavná role,“ říká obránce Lavin Tyson Barrie.

Nashville s Coloradem se v play-off potkají vůbec poprvé. Když získali Avalanche svůj první Stanley Cup v roce 1996, žádné mužstvo z Tennessee na mapě NHL ještě nebylo. V roce 2018 už jsou Predátoři obávaným klubem, který je v plné síle a má nejvyšší ambice. Po porážce ve čtvrtfinále v roce 2015 a semifinále o rok později se v poslední sezoně probojovali až do finále vyřazovacích bojů, kde podlehli Pittsburghu 2:4.

Colorado je v naprosto odlišné situaci. Pro tým, který za posledních osm sezon míří do vyřazovacích bojů podruhé, je play-off v této sezoně velice příjemná nadstavba. V denverském klubu probíhá přestavba, omlazování a jeho vzorem při budování kádru může být právě Nashville.

I vzájemné zápasy jednoznačně favorizují Predators

Nezkušené Colorado, jehož věkový průměr 25 let je nejnižší z celé NHL, se může vítězovi základní části těžko v něčem rovnat. Výjimkou nejsou ani vzájemné duely, které zvládli lépe hráči Nashvillu. Predátoři vyhráli všechny čtyři zápasy, z toho tři s rozdílem minimálně dvou branek – 4:1, 5:2 a 4:2 – a jednou se radovali až v prodloužení (4:3). Avalanche tak vytěžili proti Nashvillu jediný bod.

Ve vzájemných duelech byl největší hvězdou útočník Nashvillu Filip Forsberg, jenž si připsal šest bodů (3+3). Špatně na tom nebyl ani jeho parťák Viktor Arvidsson, který měl bilanci 2+3. Nejvíce gólů ale nastřílel Coloradu poměrně překvapivě Colton Sissons – 4+1. Za pozornost stojí i pětibodová bilance (1+4) obránce Romana Josiho, kterou stihl během tří duelů. Proti Avalanche se naopak neprosazoval Ryan Johansen, jenž měl ve čtyřech zápasech jedinou asistenci. Z řad coloradských hráčů jména specialistů na Predátory nikoho nepřekvapí. Nejúspěšnější bylo trio Nathan MacKinnon (1+2), Mikko Rantanen (1+2) a Tyson Barrie (0+3) – všichni nasbírali shodně tři body.

Coloradu budou chybět opory. MacKinnon se musí vrátit do formy

Klub z Denveru se bude muset obejít bez dvou zkušených opor. Brankářská jednička Semjon Varlamov už si v této sezoně nezachytá a jako startér tak vstoupí do play-off Jonathan Bernier, kterého bude Colorado potřebovat v životní formě. Zkušený gólman sice proti Nashvillu v základní části ani jednou nechytal, zkušenosti s tímto soupeřem však má z loňského play-off, kdy Predators vyřadili v semifinále jeho Ducks. „Hrál jsem proti Nashvillu v minulé sezoně play-off za Anaheim a bylo to opravdu těžké. Pro každého je ale play-off jako nová sezona. My máme mladý, bruslivý a rychlý tým. Budeme prostě hrát, jak umíme a uvidíme, co se stane,“ přemítá Bernier.

Colorado se nebude moct opřít ani o klíčového obránce Erika Johnsona, jenž se nestihne vyléčit. Lavina tak bude muset v defenzivních řadách spoléhat především na nekompromisního Nikitu Zadorova, který vyhrál základní část v počtu hitů (278), a nejproduktivnějšího beka Tysona Barrieho (57 bodů). Kanadský zadák si myslí, že by jeho týmu role outsidera mohla sedět. „Hrajeme proti nejlepšímu týmu v lize. Nebude to lehké, ale my jsme outsideři – můžeme jenom překvapit – a to je vždycky zábavná role,“ říká.

Pokud chce mužstvo z „Mile High City“ pomýšlet na úspěch, musí se do své vrcholné formy vrátit Nathan MacKinnon. Po odchodu Duchena se Avalanche stali jeho klubem a po fantastické základní části by ho nominace na Hartovu trofej neměla minout. „Nate The Great“ však s koncem základní části ztrácel formu, stejně jako celý první útok s Rantanenem a Landeskogem. MacKinnon má na sérii s Nashvillem stejný názor jako jeho spoluhráči. „Buďme upřímní, my nemáme co ztratit. Není na nás žádný tlak. Prostě budeme hrát svoji hru, uvolněně, ale agresivně. A doufejme, že se nám povede vyhrát,“ zvažuje.

Kádr Colorada v současné chvíli postrádá hloubku a je budován do budoucna. Hodně důležitých hráčů Avalanche bude hrát play-off vůbec poprvé. Například stabilní členové druhé formace Tyson Jost (20 let) s Alexem Kerfootem (23 let), od kterých se budou čekat bodové příspěvky. Svůj debut v play-off NHL prožije také mladý kouč Jared Bednar (46 let). Silná stránka Colorada byly v základní části speciální týmy – jeho přesilovky (8. místo) i oslabení (4. místo) patřily k nejlepším v lize.

Nejkompletnější tým NHL chce znovu do finále. Musí si dát pozor na vyloučení

Nashville odehrál fantastickou základní část. Od Nového roku měl bilanci 29-8-6, která hovoří za vše. Se 117 body získal Prezidentovu trofej a lví podíl na tom měl finský gólman Pekka Rinne, který prožil základní část z říše snů. S průměrem obdržených gólů na zápas 2,31 a úspěšností zákroků 92,7 procent by se měl zařadit k vážným kandidátům na Vezinovu trofej. Tým z Tennessee navíc obdržel v základní části druhý nejmenší počet gólů (211). Právě Rinne by měl být i v play-off klíčovou osobností Predátorů.

Kromě Rinneho vynikající obrannou práci obstarává téměř neprostupná obrana. Její hlavní hvězdou je P.K. Subban, který byl v základní části druhým nejlépe střílejícím obráncem ligy s 16 góly. Na rozdíl od Colorada se Nashville může spolehnout na nejlepší podporu útoku od obránců v NHL. Kromě Subbana se přes 50 bodů dostal také kapitán Roman Josi (53 bodů), který krátce zhodnotil ambice týmu. „Měli jsme skvělou základní část. Je to něco, na co jsem opravdu hrdý. Hrát v téhle partě je fakt zábava. Cílem ale zůstává vyhrát Stanley Cup,“ říká osobnost klubu Predators.

Velkou sílu má Nashville i v útoku. Na rozdíl od Colorada má více nebezpečných forvardů. Silnou dvojici centrů Johansen–Turris skvěle doplňují Bonino a Fisher. Na křídlech hrají svůj nejlepší hokej stále se zlepšující Švédi Filip Forsberg a Viktor Arvidsson. Průlomovou sezonu prožívá Kevin Fiala. Suma sumárum mají Predators k dispozici hned patnáct kvalitních útočníků, ke kterým můžeme ještě přičíst Frédéricka Gauthiera a Harryho Zolnierczyka, kteří čekají na příležitost na farmě. Přitom už loni byli součástí mužstva, které se probojovalo do finále.

Nashville zkrátka disponuje nejkompletnějším týmem v NHL, který má dobrou šanci a ambice se po roce znovu podívat do finále. Na vše dohlíží zkušený trenér Peter Laviolette. „Colorado si zakládá na rychlosti a šikovnosti. Budeme muset hrát rychle a být důslední v obraně. Jejich první útok je jeden z nejlepších v lize a my s ním budeme mít hodně práce,“ přemýšlí kouč, který si zároveň uvědomuje, že jeho tým by mohla srazit častá vyloučení. Predators totiž byli nejvylučovanějším mužstvem ligy a od března jim také moc nešlapou oslabení. Teprve v minulém play-off se přitom po deseti letech stalo, že Anaheim, jako tým, který strávil nejvíce času v oslabení, přešel přes první kolo.

Tip redakce: 4:1 na zápasy, postoupí Nashville Predators

Názor autora: Šance je vždycky, ale tady se překvapení konat nebude. Nashville má jednoduše o tolik silnější tým, že by všichni hráči Colorada museli hrát v životní formě, aby měli šanci uspět. K tomu, aby play-off neskončilo pro Avalanche po čtyřech zápasech, budou potřebovat ve formě hlavně svůj první útok (Rantanen–MacKinnon–Landeskog), který ale ke konci základní části trochu polevoval. Pro Colorado je samotná účast v play-off malý zázrak a odměna pro mladé hráče.

Vzájemné zápasy

Nashville Predators – Colorado Avalanche 4:1
Nashville Predators – Colorado Avalanche 5:2
Colorado Avalanche – Nashville Predators 3:4p
Colorado Avalanche – Nashville Predators 2:4

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.