bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mohu být draftován jako první z beků, věří Heiskanen. Ve Finsku válel

20. června 2017, 9:00

Martin Schwarz

Nolan Patrick a Nico Hischier, dva nejčastěji skloňovaní mladíci v souvislosti s letošním vstupním draftem do NHL. Velmi pravděpodobně se stane jedničkou výběru nováčků 2017 právě jeden z dvojice zmíněných. Patricka i Hischiera ale spojuje podstatný fakt, oba zastávají post útočníka. Není přitom pochyb, že někteří manažeři by se rádi ohlédli po nadějném bekovi. A to je šance pro Fina jménem Miro Heiskanen.

No dobře, podobně vysoko jako floridský obránce Aaron Ekblad, kterého Panthers v roce 2014 zvolili z úplně prvního místa, asi finský zadák Miro Heiskanen pomýšlet nemůže. I tak si buďme jistí, že příliš dlouho netknutý nezůstane. 

Předběžná hodnocení jej pasují do nejlepší čtyřky a mezi horké zájemce možná budou patřit Dallas Stars (loterie jim přiřkla třetí volbu). „Myslím, že je možné, abych byl ze všech obránců na draftu vybrán jako první,“ řekl novinářům z nhl.com bez větších pochyb snaživec, jenž v červenci oslaví osmnácté narozeniny. „Náležím do kategorie všestranných beků a podle mě jsem nejlepší ze všech zadáků pro nadcházející draft, kteří dobře zvládají obrannou i útočnou hru zároveň.“

O tom, že z Evropských beků je Heiskanen letos jasně nejlepší, v zámoří nikdo nepochybuje. Rodák z Espoo za sebou má povedenou sezónu v dresu IFK Helsinky, ve 37 zápasech zvládl zapsat deset kanadských bodů za pět branek a stejný počet přihrávek. Trenéři týmu hrajícího finskou nejvyšší ligu mu dokonce důvěřovali natolik, že ho zařadili do prvního obranného páru, mimo jiné dostával prostor i během přesilových her a oslabení. A to ještě v březnu chyběl kvůli zdravotním komplikacím.

V play-off pak vyrukoval k osmi utkáním, v nich sice sesbíral pouze tři nahrávky, avšak jeden údaj z vyřazovací části ročníku bije do očí daleko víc. Heiskanen strávil na ledě přes dvacet minut na zápas a vypadá to, že pro větší zátěž je do budoucna skvěle připraven. 

Problémy vyřeší dřív, než k nim dojde

K tom všemu byl na dubnovém mistrovství světa do osmnácti let jmenován nejlepším obráncem turnaje (zaznamenal dvě branky a deset nahrávek), v tabulce plusových a minusových bodů skončil na hodnotě + 8. Zkrátka samé kvalitní výsledky. Jen tak mimochodem, s Finskem na tomhle šampionátu dokráčel za stříbrnými medailemi. 

Aby toho nebylo málo, kouč IFK Helsinky Antti Tormanen pěje na svého svěřence jen a pouze chválu. „Má skvělé hokejové schopnosti a v rozhodujících okamžicích činí správná rozhodnutí. Když je hra rychlejší a rychlejší, přesně ví, jak se s pukem uvolnit u mantinelu, nebo ho vyhodit pryč, stejně tak zvládá bleskové otočky. Toto jsou přesně vlastnosti, které hokejista na malém kluzišti v NHL potřebuje,“ vysvětluje Tormanen.

V průběhu NHL Scouting Combine Heiskanen hovořil se zástupci osmadvaceti klubů nejlepší ligy světa a Finova dosavadního trenéra takový zájem o hvězdičku budoucnosti nepřekvapuje. „Když přišel v roce 2016 do IFK, myšlenka byla taková, že obleče juniorský dres a sem tam vypomůže hlavnímu týmu. Ale jakmile jsme viděli jeho výkony, došlo nám, že musí dostat více prostoru a příležitostí,“ pokračoval lodivod helsinské organizace.

Stane se tedy Miro Heiskanen prvním draftovaným obráncem do National Hockey League pro rok 2017? Předpoklady k tomu jistě má. „Může předvídat a řešit problémy ještě dříve, než k nim dojde,“ uzavírá Antti Tormanen.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.