bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mise NHL 2.0: Jevgenij Dadonov se vrátil na místo činu a konečně naplňuje předpoklady

28. prosince 2018, 10:30

Marek Galata

Ne každý nadějný mladík se promění ve hvězdu týmu. Nebo alespoň ne hned. Přesně to je případ Jevgenije Dadonova. Do NHL vstoupil jako slibný talent, ale než své schopnosti naplno prokázal, odskočil si zpět do Ruska. Nyní patří k oporám Floridy a může být rád, že se nenechal odradit svým prvním působením u Panthers, které před lety skončilo dost neslavně.

Vedení Floridy vlastně neudělalo vůbec nic špatně. Poté, co v roce 2007 ve třetím kole draftovali Jevgenije Dadonova, nevyvíjeli na něj žádný tlak s okamžitým přesunem za Atlantský oceán. Místo toho jej nechali během dalších dvou sezon dozrávat v rodném Čeljabinsku.

Avšak po povedeném mistrovství světa do dvaceti let v ročníku 2008/09 měli na Floridě jasno: Dadonov je připraven. Před následující sezonou podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu a čekalo se, že pozvedne trápící se tým. Pohled do statistik ovšem svědčí o opaku.

Ruský křídelník odehrál během tří sezon za první tým jen 55 utkání, ve kterých si připsal dvacet bodů. Ve své třetí zámořské sezoně ho dokonce potkal trejd, když se stal součástí výměny mezi Floridou a Carolinou. Za nové barvy si však Dadonov nezahrál ani jednou a jen se potloukal na farmě v Charlotte. Proto nebylo divu, že si po vypršení kontraktu tiše sbalil kufry a zamířil zpět do KHL.

Ruské intermezzo

Úkol s cílem pozvednout svoji reputaci zahájil Jevgenij Dadonov v ročníku 2012/13 na Ukrajině. Oblékl dres nováčka KHL Donbassu Doněck a hned v první sezoně ovládl klubové bodování. Druhou sezonu už to sice nezopakoval, ovšem to jej mrzet nemuselo. Byl totiž nominován do ruského národního týmu, se kterým na jaře 2014 vyhrál mistrovství světa.

Na další tři sezony se Dadonov přestěhoval do hvězdami nabitého SKA Petrohrad a stal se okamžitě jedním z hlavních tahounů. Během tří let získal dva Gagarinovy poháry, přičemž na obou měl velký podíl. Zářil i v reprezentaci, se kterou získal další dva bronzy a jedno stříbro ze světových šampionátů.

Vidina úspěchu v NHL jej však lákala stále víc a tak se rozhodl neprodloužit smlouvu s Petrohradem a zkusit to ještě jednou v Severní Americe.

Podruhé na výbornou

V létě 2017 patřil k největším rybám na trhu volných hráčů. Dlouho se zdálo, že i tentokrát rozšíří soupisku nového mužstva v soutěži, ovšem nakonec dal před nabídkou Vegas přednost té od Floridy. Smlouva byla nastavena na tři roky za celkem dvanáct milionů dolarů a napodruhé už toto spojení vyšlo.

Dadonov se svými výkony zařadil mezi opory Panthers a hned ve své obnovené premiéře v NHL nastřádal velmi slušných 65 bodů v 74 zápasech. Letos má sezonu rozehranou dokonce ještě lépe – z pozice pravého křídla první lajny má na kontě již 34 bodů v 35 zápasech. Pokud nastavené tempo udrží, na konci ročníku by mohl dosáhnout na metu čtyřiceti gólů a celkem osmdesáti bodů. 

V čem tedy vězí takový rozdíl oproti prvnímu působení ve Slunném státě? „Za tu dobu se událo hodně změn,“ vysvětluje Dadonov. „Když jsem tu byl poprvé, neměl jsem příliš zkušeností a neuměl jsem anglicky. Musel jsem se přizpůsobovat jinému stylu hokeje i života, což pro mě bylo těžké.“

Šikovný gentleman

Ruský křídelník je pro svůj celek platný i jinými vlastnostmi než jen hokejovým umem. Svůj tým totiž téměř neoslabuje vylučováním. Zatímco za celou loňskou sezonu zaznamenal jen osm trestných minut, letos má doposud na kontě pouhý jeden menší trest za dvě minuty!

Navíc je díky svým vítězným zkušenostem platný i jako rádce pro mladé hráče, kterých má Florida ve svých řadách požehnaně. Jeho neocenitelnou roli v mužstvu nejlépe vystihuje ten nejpovolanější – trenér Panthers Bob Boughner.

„Je to kluk, od kterého toho požadujeme hodně,“ říká Boughner. „Ale ať už dostane jakýkoliv úkol, snaží se jej bez řečí splnit. Pracuje velmi tvrdě a na to, že nepatří k nejvyšším, vyhrává poměrně dost osobních soubojů. Je pro nás velmi důležitým hráčem.“

Jevgenij Dadonov zkrátka ukazuje všechno to, co se od něj očekávalo už kdysi před prvním příchodem do NHL. Jen si museli na Floridě několik let počkat, než to naplno ukázal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.