bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mám co dokazovat, ví Shattenkirk. Proč odmítl lepší nabídky a vybral si Tampu?

7. srpna 2019, 5:06

Šimon Rogner

Když ho Rangers minulý týden vyplatili ze smlouvy, bylo jasné, že o Kevina Shattenkirka se strhne rvačka. Americký obránce sice neprožil dvě ideální sezóny, navíc lemované zdravotními problémy, ve svých 30 letech však rozhodně nepatří do starého železa a za málo peněz může nabídnout hodně muziky. Rodák z New Yorku se nakonec rozhodl pro Tampu. „Mám co dokazovat. Tihle kluci jsou hladoví po Stanley Cupu, což jsem hledal,“ říká.

1 rok, 1,75 miliónů dolarů. Tak zní konečné podmínky smlouvy, kterou Shattenkirk v pondělí s Lightning podepsal. Nabídky měl při tom údajně i od ostatních týmů, některé nabízely i kontrakt na dva roky.

To ho však nepřesvědčilo. Jeho cíl je totiž jiný – vyhrát Stanley Cup.

„Mám co dokazovat. V New Yorku to kvůli zraněním, výkonům a směřování týmu nevyšlo. Byl jsem naštvaný,“ litoval Shattenkirk, že jeho působení na Manhattanu po podpisu čtyřleté smlouvy s celkovou hodnotou 26,6 miliónů dolarů nedopadlo tak, jak si obě strany přály. Teď však doufá v nový začátek.

 „Když jsem mluvil s (trenérem týmu) Jonem Cooperem a hráči, i o tom, co se stalo v play off, měl jsem pocit, že máme společné to, že máme všichni co dokazovat,“ naráží jednak na svoje zranění a s tím spojené horší výkony, jednak na potupnou porážku Lightning 0:4 na zápasy v prvním kole letošního play off proti Columbusu.

Shattenkirk přišel do Rangers, týmu, za který si jako místní rodák chtěl vždy zahrát, s velkými očekáváními – dokonce odmítl delší a levnější smlouvy od jiných zájemců –, hned začátek se mu ale nevydařil. První den tréninkového kempu si totiž poranil levé koleno a dá se říci, že se zpět do formy začal dostávat až během uplynulého ročníku.

„Bylo to zhruba někdy po letošním Utkání hvězd, kdy to začalo znovu klapat. Očekával jsem, že se na začátku uplynulé sezóny vrátím do formy, ale chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na rychlost hry a než jsem se cítil pohodlně. Okolo půlky sezóny jsem se začal cítit dobře a v posledních 40 zápasech jsem hrál ve své klasické formě,“ myslí si.

Shattenkirk odehrál v minulé sezóně 73 zápasů s celkovým ziskem 28 bodů. V prvních 40 zápasech před All-Star Game nasbíral 14 bodů (2+12), stejný bodový zisk (0+14) stihl zaznamenat v posledních 33 duelech.

„Osobně mám co dokazovat. Velkým důvodem, proč jsem přišel, je fakt, že to je tým, který chce prorazit. V posledních letech vítězí, ale nedostává se na vrchol. Vím, že tihle kluci jsou hladoví po Stanley Cupu. Pro mě to bylo něco, co jsem hledal a co mě velmi vzrušuje,“ uvedl bývalý zadák Washingtonu, St. Louis a Colorada.

Tampa se nebude v příští sezóně z různých důvodů moci spolehnout na zkušené veterány (a mimochodem také bývalé hráče Rangers) Ryana Callahana, Antona Stralmana a Dana Giraradiho, jejichž hlas byl v kabině vždy slyšet. I v tomto ohledu může Shattenkirk, který má za sebou v NHL přes 600 zápasů, pomoci.

S tím souhlasí také obránce (ano, další bývalý hráč a dokonce kapitán Rangers) Ryan McDonagh, jenž se s Shattenkirkem zná z juniorských šampionátů. „Nebojí se si vzít slovo a říci, jak to je. Opravdu se na něj těším. Jsem si jistý, že měl i jiné nabídky, ale nakonec podepsal s námi. Chce být součástí něčeho mimořádného.“

Shattenkirk ale moc dobře ví, že nemá nic jistého. Lightning mají v defenzivních řadách velkou konkurenci. Kromě stálic, kterými jsou McDonagh, Victor Hedman, Erik Černák a Michail Sergačjov, jsou v týmu také Braydon Coburn, Jan Rutta a Luke Schenn – poslední tři jmenovaní po sezóně prodloužili smlouvy. Dá se však předpokládat, že Shattenkirk si místo vybojovat dokáže.

Šanci však může dostat i vedle McDonagha, se kterým se zná. Bude pak ale záležet, zda bude Cooper a spol. chtít, aby větší čas na ledě dostal Sergačjov, jenž pomalu vyspívá ve všestranného zadáka. S ním se může Shattenkirk podělit i o čas v přesilovkách, na které Lightning momentálně v obou formacích nasazují jednoho obránce (Sergačjova a Hedmana).

Někdo však bude muset z kola ven. Schenn, Rutta i na farmě na šanci čekající Dominik Mašín budou muset v případě cesty na farmu projít listinou volných hráčů (waivers), z nichž si je může jakýkoli tým stáhnout.

„Naše obrana se mi líbí. Všichni víme, že se během sezóny vyskytují zranění, takže já dnes mnohem raději podepíši hráče typu Shattenkirka, který pro nás dává smysl, než abych během sezóny musel hledat hráče a obětovat za něj volby v draftu nebo prospekty,“ kvituje novou akvizici i generální manažer Bolts Julien BriseBois.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.