bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lemieux s Burklem neuspěli se snahou prodat Penguins

16. října 2016, 12:00

Jiří Lacina

Na tom příběhu je dobře vidět, jak ošidné je zaměňovat hodnotu aktiv za skutečně vlastněné finanční prostředky. Můžete mít firmu, dům nebo třeba sportovní klub v hodnotě, která může snadno budit závist, v peníze se ale změní, až když pro své aktivum najdete kupce. Vlastníci Pittsburghu se pokoušeli najít kupce na svůj klub více než rok, nenašli ho. A tak se snahami o prodej Penguins končí.

„Požadovaná cena mohla být příliš vysoká anebo není trh zrovna v dobré kondici,“ píše k nezdaru Maria Lemieuxe a Rona Burklea list Pittsburgh Tribune. Bez ohledu na důvod, Penguins už zase nejsou na prodej, oznámil před pár dny výkonný ředitel klubu David Morehouse.

„Nahlíželi jsme na víc možností,“ řekl Morehouse v rozhovoru pro místní rozhlasovou stanici. „Jedna z nich byla úplný prodej celé organizace. Už tu možnost nehledáme. Nemůžeme být šťastnější než se stávajícími vlastníky Penguins,“ dodal diplomaticky.

Pens oficiálně oznámili záměr prodat klub 3. června 2015, kdy pověřili finanční specialisty z Morgan Stanley, aby prozkoumali možnosti prodeje. Uspokojivé řešení zřejmě ani po téměř roce a půl nedostali. Morehouse nevyloučil možnost, že se spoluvlastníci Lemieux a Burkle poohlédnou aspoň po minoritních investorech a prodali by jen část svých podílů, nicméně tuto variantu už on i klubový mluvčí odmítli komentovat.

Gary Bettman 30. května prohlásil, že prodej Penguins není zrovna hořlavé téma. „Naslouchají a poohlíží se po možnostech, ale není tam žádný tlak,“ řekl doslova ligový komisař.

Situaci mohl ovlivnit rovněž fakt, že Pittsburgh letos vyhrál Stanley Cup. Vítězství mohlo snížit chuť obou vlastníků klub prodávat. Mohlo ale také nepřiměřeně navýšit hodnotu organizace. John Vrooman, profesor ekonomie na Vanderbilt Univerzity k tomu řekl: „Jestliže Pens stáli kolem 600 miliónů dolarů, jako obhájci Stanley Cupu mohli vyskočit na ceně někam na 750 miliónů.“

Taková může být představa prodávajících, na uskutečnění transakce ovšem musí být dva. Tedy ještě někdo, kdo takovou cenu akceptuje. A nikdo takový není. Podle Vroomana rovněž nemuselo prodeji Pens pomoct aktuální rozšíření ligy o další tým (přičemž další je v diskusi). Půl miliardový poplatek Las Vegas za vstup do ligy může zatřást cenami ostatních organizací.

„Žádná nabídka z oblasti Seattlu nepřišla, protože nafouknutý vstupní poplatek 500 miliónů dolarů měl být spíš někde kolem 300 miliónů,“ opřel se profesor do příliš velkých nároků ligy.

Jiný akademik ekonom Andrew Zimbalist ze Smith College v Massachusetts se přidal v tom duchu, že vlastníci NHL mohou snadno zabřednout do problémů. A to všichni. „Je to nejslabší ze čtyř hlavních sportů v USA. A je tu pravděpodobnost, že bude nahrazen fotbalem (míněno evropským) a stane se až pátým nejpopulárnějším sportem,“ podotkl na adresu ledního hokeje.

Zbavit se svého podílu v organizaci NHL zkrátka nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. Lemieux s Burklem aspoň do tohoto okamžiku uspokojivé řešení nenašli, takže své záměry odkládají na nějakou dobu k ledu.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.