bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kučerov a další smlouva? Extrémně drahá nebude. S Yzermanem si vše vyříkal

3. srpna 2017, 19:00

David Jahoda

V minulé sezoně se zařadil mezi největší hvězdy NHL, zaznamenal 85 bodů, dal 40 gólů, přesto nebyl ruský kanonýr Nikita Kučerov spokojený. Jeho Tampa Bay měla patřit mezi hlavní favority soutěže, nakonec se ale Lightning nepodívali ani do play off. Proto si před mistrovstvím světa, kde pomohl sborné k bronzu, před ruskými novináři postěžoval na to, že někteří jeho spoluhráči dostali peníze, po kterých toužili, a dál se nesnažili. Vše už je ale v pořádku, popovídal si o tom i s generálním manažerem Stevem Yzermanem.

Když se na konci dubna, před začátkem světového šampionátu ve Francii a Německu, Nikita Kučerov rozpovídal pro Sovětskij sport, sršela z něj frustrace. Kromě kritiky některých nejmenovaných spoluhráčů, kteří prý ztratili motivaci jednak kvůli penězům, které jim přistály na účtu, ale také vědomí, že vedení nejspíš nikoho dalšího do týmu nepřivede, se ruský hokejista nepřímo opřel také do kouče Jona Coopera. Měl problém s tím, jak často míchal se složením útoků.

Následně se prostřednictvím svého agenta Dana Milsteina nechal slyšet, že odpovídal ve frustraci z toho, že Tampa nepostoupila do play off. Řekl, že respektuje vedení klubu a generálního manažera Stevea Yzermana, každopádně jeho názor na spoluhráče zůstal stejný. Zkrátka podle něj nebyli všichni odhodlaní za každou cenu vyhrávat. Yzerman tehdy nechtěl celou věc nijak rozpitvávat, jen podotkl, že si s Kučerovem sedne a pobaví se s ním.

Je otázka, jestli Kučerov tehdy trochu nepřestřelil. Ze své pozice, kdy během absence Stevena Stamkose táhl tým on, si podobnou kritiku mohl zřejmě dovolit. Spíše ale vše mělo zůstat za dveřmi kabiny Lightning. Čtyřiadvacetiletý Rus se každopádně už na začátku června vrátil do Tampy, aby se mohl připravovat na novou sezónu. Pravidelně na sobě maká v tréninkové hale Bolts.

>> Dostali své peníze a přestali hrát, pustil se do spoluhráčů Kučerov

Před pár dny promluvil s Joem Smithem, redaktorem Tampa Bay Times, Kučerovův agent Dan Milstein, který prozradil, že jeho klient už měl možnost se střetnout se Stevem Yzermanem. Po nějakém konfliktu však ani stopa. „Ano, měli setkání. Dostali se na stejnou stránku, nejsou mezi nimi žádné neshody. Všechno je v pořádku, co bylo řečeno, zůstává minulostí,“ přiblížil Milstein pro Tampa Bay Times.

Kučerovův agent rovněž prozradil, že si Kučerov letos prakticky nevzal žádnou dovolenou. Po mistrovství světa strávil několik dní se svou rodinou v Rusku, pak se ale vydal zpět do zámoří. „Nikita věří, že letos bude vše jinak a že všichni zůstanou zdraví. Také cítí, že tenhle rok je ten, kdy mají šanci získat Pohár. Hodně se těší,“ doplnil Milstein. 

A i když byl s 85 body pátým nejproduktivnějším hráčem základní části a se 40 góly druhým nejlepším střelcem soutěže, žádné uspokojení mu to hlavy nevlezlo. Ba naopak. „Ví, co se od něj bude očekávat a on sám se chce být skvělý. Chce nadále pracovat a zlepšovat se. Věří, že naváže na loňské výkony,“ zprostředkoval Milstein záměr svého klienta. 

„Ví, co se od něj bude očekávat a on sám se chce být skvělý. Chce nadále pracovat a zlepšovat se. Věří, že naváže na loňské výkony.“

V rozhovoru s Kučerovovým agentem padla řeč také na téma prodloužení smlouvy. Je pravdou, že to momentálně není příliš aktuální, protože ruská hvězda má s Tampou podepsáno ještě na dva roky. Minulé léto se dohodl na tříletém kontraktu, který mu průměrně zajišťuje roční plat 4,76 milionu dolarů. Už tehdy se tvrdilo, že Yzerman dosáhl naprostého kaufu, Kučerov měl v té době za sebou ročník se 66 body. V sezoně následující se tato tvrzení tuplem potvrdila.

Kučerov se nechal slyšet, že nechtěl nadále vyčkávat, chtěl být s týmem včas. Po vypršení nováčkovské smlouvy se totiž vyjednávání o novém kontraktu táhla, Kučerov podepsal až 11. října, tedy pár dní před startem soutěže. Po čase si ale zřejmě uvědomil, že jeho agent mu měl zajistit alespoň o něco vyšší gáži, proto se rozloučil se Scottem Greenspunem a najal si Dana Milsteina.

Pokud by Kučerov i v následujících dvou sezonách dokázal potvrdit roli ligové superhvězdy, mohl by se těšit na pohádkový kontrakt. Nevýhodou pro něj je, že po konci sezony 2018/19 stále nebude nechráněným volným hráčem, ale chráněným volným hráčem s možností přihlásit se k arbitráži, což pochopitelně bude hrát ve prospěch vedení Lightning. Kučerov totiž po konci ročníku 2018/19 nebude mít ani 27 let, ani sedm odehraných sezon v NHL, aby se mohl stát nechráněným volným hráčem. Důležité je také vědět, že k prodloužení jeho smlouvy v Tampě může dojít už příští léto. 

Dan Milstein už dříve prohlásil, že Kučerovovým zájmem je v Tampě odehrát celou kariéru, podobně jako se to povedlo nynějšímu generálnímu manažerovi Tampy Steveu Yzermanovi v Detroitu. A potvrdil to i nyní, kdy řekl, že Kučerov by se s Bolts v budoucnu rád dohodl na dlouhodobé smlouvě. 

„Nebudeme se pokoušet o to, aby byla nová smlouva přehnaně drahá. Uvidíme, jak to bude.“

„Získáme pro něj dobrou smlouvu. Takovou, která Nikitovi vydělá a bude uspokojivá pro obě strany,“ řekl s výhledem do budoucnosti Milstein. Jak už bylo řečeno, Kučerov by si v případě udržení vloni nastavené laťky mohl říct o pořádnou sumu. Milstein tohle nezpochybnil, zároveň se ale zřejmě nedá očekávat, že by měl Kučerov atakovat například novou smlouvu Connora McDavida (8 let/12,5 mil. dolarů ročně). „Nebudeme se pokoušet o to, aby byla nová smlouva přehnaně drahá. Uvidíme, jak to bude,“ uzavřel agent Nikity Kučerova.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.