bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konečná pro Kovalčuka. Z Los Angeles odejde, ve hře je výměna i další varianty

14. listopadu 2019, 12:30

Tomáš Zatloukal

Byl to pohádkový start. Ilja Kovalčuk za čtyři mače stihl šest bodů (2+4), ročník 2019/2020 načal lépe než třeba jeho krajan Alex Ovečkin. Zdálo se, že by pod novým koučem Toddem McLellanem mohl zase zářit a zapomenout na trudnou sezonu, v níž byl na nože s trenérem Williem Desjardinsem. Jenže ruskému veteránovi brzy došel dech a Králové opět začali litovat jeho neuváženého podpisu. Loni s ním podepsali tříletý pakt na 18,75 milionu dolarů.

Kam s ním? 

To je otázka, kterou se momentálně zabývají v LA. Kovalčuk se ocitl mimo sestavu, přičemž by se do ní v dohledné době neměl vrátit. Důvod? "V přístupu to rozhodně není," hájil ho spoluhráč Anže Kopitar. Šestatřicetiletého rodáka z Tveru potopil enormní pokles výkonnosti, vždyť za posledních 13 zápasů zaznamenal jen dvě asistence a jedinou branku, v hodnocení účasti na ledě pak nastřádal osm mínusů. Herní projev byl mdlý, opakovaně se nedostal za večer k většímu počtu střel, dvakrát nevypálil ani jednou.

Od hráče se stropovou zátěží 6,25 milionu dolarů se zkrátka čeká víc.

Ve středu navíc proběhlo setkání mezi olympijským šampionem, McLellanem, generálním manažerem Robem Blakem a Kovalčukovým agentem JP Barrym. Závěr této sešlosti? V zámoří píší o tom, že je jasné, že se cesty utrápeného klubu z Los Angeles a svérázného hokejisty rozejdou. Zůstává už jen vyřešit, jakou formou se Kovalčukova anabáze ve slunné Kalifornii uzavře. 

Spekuluje se o tom, že je blízko propuštění bývalého kanonýra Atlanty Thrashers či New Jersey Devils. Jenže reportér Darren Dreger z NBC Sports podotýká, že aby mohl být Kovalčuk propuštěn, musí buď porušit smlouvu, nebo od ní odstoupit a nechat zbylé peníze na stole. "A to nevidím reálně," myslí si uznávaný expert. Věc komplikuje i fakt, že Kovalčukův kontrakt je "over 35", což znamená jediné - žádnou úlevu pro platový strop v případě vyplacení/propuštění.

Ve hře je také výměna, která na první pohled nevypadá příliš pravděpodobně kvůli vysoké stropové zátěži i faktu, že Kovalčuk je podepsán až do léta 2021. Co by ovšem mohlo GM Blakeovi dát příležitost "Kovyho" přece jen udat, je podpisový bonus. Ten vyinkasuje finalista Stanley Cupu z roku 2012 v prosinci a to ve výši 5,3 milionu dolarů. Když by byl poté vytrejdován, jeho nový zaměstnavatel by se musel pro tuto sezonu smířit už jen s úhradou poměrné části ze základního platu 700 tisíc dolarů.

Šance poslat Kovalčuka jinam tedy žije, že? Ano, ale rozhodně ji nezvyšují podmínky, které má Kovalčuk v paktu zakotvené. Vedle klauzule, jež znemožňuje jeho odeslání na farmu, má také tu o nevyměnitelnosti. Je sice limitovaná, nicméně pro Blakea jde o další mantinel na cestě za případným trejdem vyčpělého Rusa.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.