bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když týmy nepotřebují kapitány. Změnila se role hráčů s céčkem na dresu?

22. října 2016, 12:00

Martin Schwarz

Zvolení mladíka Connora McDavida vůdcem mužstva Edmonton Oilers rozvířilo nejen za velkou louží spoustu debat. Na jednu stranu barikády se staví příznivci výběru nejmladšího kapitána všech dob, na tu druhou kritici mladické nerozvážnosti. McDavid je ve skutečnosti pouze vodítkem k další, mnohem důležitější a do jisté míry spekulativní otázce. Jak významnou roli v dnešní NHL hraje jedinec, který nosí na dresu kapitánské céčko? A je jich vůbec zapotřebí?

Zodpovědět výše položené otázky nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Někde vám budou tvrdit, že bez kapitána nelze zajistit správné fungování kabiny, jinde formálního velitele mužstva prostě a jednoduše neurčili. A kádr šlape dál. O kterých organizacích je řeč, možná tušíte a v tomto článku na ně ještě přijde řeč. Nejprve však podotkněme zásadní poznatek. Post kapitána v hokeji má oproti jiným sportům malinko specifičtější vymezení, dokonce je mu věnována část výkladu pravidel.

Stojí v nich například: „Každý tým jmenuje jednoho kapitána, který má přednost diskutovat s rozhodčím všechny otázky týkající se pravidel, jež mohou nastat v průběhu hry.“ Mimo ledovou plochu zase muž nosící céčko na hrudi funguje jako spojka mezi trenérem a zbytkem skvadry. Jenže realita vypadá mnohdy jinak. „Dnešní hokej je o celé skupině hráčů, často nejde vytyčit jedinou osobu,“ říká na webu espn.com bývalý hokejista Toronta Male Leafs Brooks Laich.

Tento dvaatřicetiletý útočník byl na konci loňského přestupového období vytrejdován z Washingtonu k Javorovým listům v době, kdy Leafs nikdo kapitánsky nereprezentoval. Laich přiznal, že o roli vůdce Toronta snil už jako malý, spoluhráči by jej ostatně – i vzhledem k věku – respektovali. Příběh nepsal pohádkový konec, kanadský klub následně odeslal forvarda do AHL a doposud žádnému šťastlivci céčko nepřidělil.

Carolina věří alternativcům 

Podobnou filozofii razí i Carolina Hurricanes, Edmonton a Florida potom vybrali své „kormidelníky“ teprve před rozjezdem nového ročníku. „Že máte písmenko na dresu neznamená, že budete lídrem. A naopak, i když jej nemáte, můžete lídrem být,“ nastiňoval Brooks Laich vlastní pohled. 

Trenér Hurikánů Bill Peters nechává událostem volný průběh, až přijde správný čas, nejspíš ukáže na toho pravého a zvolí jej (takovou vizi sdělil i hráčům). Alternativní kapitáni dle koučových slov Carolině postačují. „Jestliže nakonec nikoho nevybereme, pak proto, že nechceme udělat chybu. Neradi bychom zbytečně tlačili na pilu a poté zjistili, jak moc jsme se zmýlili,“ tvrdí Peters. 

Najdou se i odpůrci kapitánství jako takového. Argumentují jednoduše – proč zatěžovat lídra céčkem na dresu, když hokejisté mají spoustu povinností a zodpovědnosti mimo led?  Jak moc říkají pravdu, zvažte sami. Kritikům ovšem oponuje příklad, jenž vyvrací tezi o nepotřebnosti týmového vůdce. Ač se jedná stále jen o vzorovou ukázku, zní velice výmluvně. 

Žraloci bez kapitána jako ryba bez vody

Týká se jednoho z účastníků jarního finále Stanley Cupu. San Jose Sharks v sezóně 2008-2009 naprosto ovládli základní část, byť vypadli už po prvním kole play-off. Odnesl to tehdejší kapitán Patrick Marleau. Ten samý hráč zakončil další ročník třiaosmdesáti kanadskými body na kontě (doposud mají kritici stále pravdu). Funkci za něj převzal Joe Thornton. Po vyřazovacích bojích 2014 klub sebral céčko i další ikoně San Jose, protože Žraloci znovu nezvládli první sérii. Výsledek? O rok později Kaliforňané nehráli play-off vůbec, poprvé za deset let!

V nejlepším případě zůstává kapitán na dlouhá léta jeden, jako arizonský Shane Doan, který kočíruje družinu Coyotes od sezóny 2003-2004 a je nejdéle sloužícím vůdcem současnosti. Věrný Arizoňák patří spíše k výjimkám, v dnešní NHL plné náhlých přestupů funguje úplně jiná strategie přišívání céček na dresy. 

„Zkrátka není nezbytné kapitána vybírat za každou cenu. Pokud hráči dáte na starost kapitánování jen kvůli písmenku, děláte špatnou věc,“ zakončil trenér Caroliny Hurricanes Peter. Kdo ví, třeba jednou kdysi velmi uctívaná zvyklost z NHL úplně vymizí. 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.