bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když posily září. Nejproduktivnějším hráčům v nových dresech vévodí J.T. Miller

11. listopadu 2019, 15:00

Jan Vojkůvka

Léto je v NHL tradičně vyplněno zejména honem za podepsáním kontraktů s vlastními hráči a získáním nejlepších možných posil, kterými se doplní soupiska, jež má za úkol v nadcházející sezoně uspět. Pokud se podíváme na to, jak se daří v nových dresech hráčům, kteří právě v létě změnili působiště, už osm jich dokázalo nasbírat 12 a více bodů.

Generální manažer Vancouveru, Jim Benning, hodně riskoval, když se snažil získat J.T. Millera z Tampy. Obětoval volbu v prvním kole draftu, jeho krok se ale zatím dokonale vyplácí. Podobně jsou na tom Rangers, kteří kvůli získání Artěmije Panarina sáhli hluboko do peněženky a museli obětovat i zkušeného zadáka Kevina Shattenkirka. Ten ostatně také pookřál a řádí za Tampu.

Nový ročník NHL má za sebou prozatím pět týdnů, týmy se již dokázaly sehrát a tahouni začínají vyčnívat. Podívejme se na již zmíněnou osmičku nejproduktivnějších hráčů, kteří během léta změnili dres.

1. J.T. Miller (Vancouver Canucks, přišel z Tampy Bay), 8 gólů + 11 asistencí

Co se týče toho nejzářívějšího ze zářících, jedná se o útočníka J.T. Millera. Ten naskočil v dresu Vancouveru do formace s mladíky Eliasem Petterssonem a Brockem Boeserem a ze souhry s nimi těží více než maximum. Vždyť doposud bylo jeho maximem 56 kanadských bodů a 22 vstřelených branek.

Za pouhých 18 zápasů ve Vancouveru stihl bývalý hráč Tampy a NY Rangers dát 8 branek a přidat 11 asistencí, díky čemuž drží průměr více než bodu na zápas. Canucks se daří a zdá se, že tato výměna se jim vyvedla náramně. Ostatně za Millera obětovali první volbu v draftu (2020 nebo 2021, podle toho, zda se Vancouver dostane v této sezoně do play off).

2. Artěmij Panarin (New York Rangers, přišel jako volný hráč z Columbusu), 8 gólů + 10 asistencí

Osmadvacetiletý Panarin rozehrál v zámořské soutěži svou pátou sezonu. Po dvou letech v Chicagu a dvou letech v Columbusu se přesunul do New York Rangers jako neomezeně volný hráč. Hodně tím zklamal své příznivce z Ohia, kteří věřili, že se ho povede v Blue Jackets udržet. Ale nepodařilo, stejně jako mnoho dalších (například brankáře Bobrovského či Matta Duchenea).

Ve svém novém týmu Panarin září. Na samém začátku sezony těžil z úchvatného vstupu do ročníku Miky Zibanejada a aktuálně sám drží sérii osmi zápasů, ve kterých bodoval. Přesto se dají na jeho novém angažmá najít pomyslné velké kaňky. Tou největší je, že Rangers figurují aktuálně až na 12. místě Východní konference. Sám Panarin ovšem dělá, co může, a za poslední tři zápasy zaznamenal bilanci 2+4. Přesně to od něj newyorský tým očekává, jinak by mu nezaplatil v průměru 11,6 milionů dolarů ročně.

3. James Neal (Edmonton Oilers, přišel z Calgary), 12 gólů + 2 asistence

James Neal patří k výtečným střelcům, v NHL nastřílel už 282 branek a v sezoně 2011/12 dokonce nasázel 40 gólů. Jenže minulá sezona se mu z hlediska produktivity hrubě nevyvedla. V dresu Calgary dal jen sedm branek a nutně potřeboval změnu.

Tu dostal v Edmontonu, kam se stěhoval za Milana Lucice. A dvaatřicetiletý křídelník pookřál. Během 19 zápasů už výrazně překonal svůj loňský výkon, když vsítil 12 branek. Je sice pravdou, že v posledních týdnech se jeho výkonnost trochu propadla a během posledních 10 zápasů dal jen 3 góly, ale přesto patří prozatím k nejzářivějším posilám této sezony.

4. Matt Duchene (Nashville Predators, přišel jako volný hráč z Columbusu), 5 gólů + 9 asistencí

Osmadvacetiletý Duchene zahájil minulou sezonu v Ottawě, v únoru byl vyměněn do Columbusu, se kterým došel do play off, ale v Ohiu se nakonec příliš neohřál. Během trhu s volnými hráči se nechal zlákat přestupem do Nashvillu, za který zatím září.

Pokud by jeho výkonnost vydržela, mohl by atakovat své dosavadní maximum, kterým je 70 bodů ze sezony 2013/14, kdy ještě nastupoval za Colorado, a minulého ročníku, kdy svých 70 bodů rozdělil již mezi zmíněnou Ottawu a Columbus. Duchene si hodně sedl s hvězdou Predátorů Filipem Forsbergem, což mu výrazně pomáhá k vysoké produktivitě.

5. Kevin Shattenkirk (Tampa Bay Lightning, přišel jako volný hráč z Rangers), 4 góly + 9 asistencí

Tak trochu trhat vlasy si mohou New York Rangers, kteří neměli v létě příliš zájmu dál spolupracovat s obráncem Kevinem Shattenkirkem, kterého na začátku srpna vyplatili ze smlouvy. Mít jim to za zlé ovšem nejspíš nikdo nemůže. Zkušený zadák v New Yorku neodváděl natolik hvězdné výkony, kterými se prezentoval například v St. Louis, jeho vysoká produktivita uvadala a v hodnocení pobytu na ledě byl ve výrazných červených číslech. Navíc Rangers potřebovali uvolnit prostor pod platovým stropem a 6,65 milionů dolarů ročně, kterými Shattenkirk jejich rozpočet tížil, museli eliminovat.

Toho využila dokonale Tampa. Podepsala třicetiletého zadáka na jeden rok za velmi příjemných 1,75 milionů dolarů. A Shattenkirk se rozjel. V 15 zápasech dal 4 branky, na dalších 13 přihrál a v hodnocení pobytu na ledě je v plusových 6 bodech. Byť je Tampa zatím až na 11. místě Východní konference a jejich celkové výkony jsou zklamáním, zrovna se Shattenkirkem mohou být nadmíru spokojení.

6. Nazem Kadri (Colorado Avalanche, přišel z Toronta), 6 gólů + 6 asistencí

Colorado obětovalo v létě Tysona Barrieho a Alexandera Kerfoota, za což získalo z Toronta Nazema Kadriho a Calle Roséna. Kadri, jehož roční plat v průměru činí 4,5 milionů dolarů, měl u Maple Leafs sestupnou tendenci produktivity. Oproti 61 bodům ze sezony 2016/17 klesly jeho statistiky na 55 bodů v předminulé sezoně (ale dal 32 branek) a na pouhých 44 bodů v minulé sezoně (16+28).

Změna působiště zatím u Kadriho zabrala. Zkušený útočník v 17 zápasech nasbíral 6 gólů a stejný počet asistencí a patří mezi osm nejproduktivnějších hráčů, kteří v létě změnili dres.

7. Andre Burakovsky (Colorado Avalanche, přišel jako chráněný hráč z Washingtonu), 5 gólů + 7 asistencí

Hvězda Andreho Burakovskyho pomalu pohasínala a progres mladého Švéda se ve Washingtonu zastavil. Svým způsobem nedokázal svůj potenciál nikdy plně rozvinout a jeho výkony v uplynulé sezoně nepřesvědčily natolik, aby se od svého zaměstnavatele dočkal nové smlouvy.

Přišla ovšem šance na restart. Colorado se dohodlo na výměně, v jejímž rámci získalo čtyřiadvacetiletého chráněného volného hráče, dalo mu roční smlouvu v hodnotě 3,25 milionů dolarů a prozatím se dočkalo kvalitně odvedené práce. Už po 17 zápasech nasbíral prakticky polovinu kanadských bodů, které získal v minulém ročníku.

8. Connor Brown (Ottawa Senators, přišel z Toronta), 2 góly + 10 asistencí

Pětadvacetiletý Brown se stal součástí velké výměny mezi Ottawou a Torontem, k níž došlo 1. července. V jejím rámci se stěhoval k Senators spolu s Nikitou Zajcevem a Michaelem Carconem, opačným směrem putovali Cody Ceci, Ben Harpur a Aaron Luchuk.

Ačkoliv se Ottawa herně trápí, výkony Browna patří rozhodně k tomu lepšímu. Nejen, že nasbíral 12 bodů (a je druhý v produktivitě), ale také je v hodnocení +/- na pěti kladných bodech. A to není u jednoho z nejhorších týmů ligy vůbec špatná vizitka.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.